Največja steklenica viskija prodana za skoraj 1,4 milijona dolarjev

Steklenica največjega viskija ni najdražja na svetu, tovrsten naslov namreč pripada steklenici, ki je bila leta 2018 prodana za 1,53 milijona dolarjev.
Fotografija: Ogromna steklenica je dobila ime Intrepid v čast 11 najbolj cenjenih svetovnih raziskovalcev na svetu, ki so predstavljeni tudi na etiketi steklenice. Foto: Fah Mai Holdings/Facebook
Odpri galerijo
Ogromna steklenica je dobila ime Intrepid v čast 11 najbolj cenjenih svetovnih raziskovalcev na svetu, ki so predstavljeni tudi na etiketi steklenice. Foto: Fah Mai Holdings/Facebook

Pred nekaj dnevi je bila na dražbi prodana skoraj 2 metra visoka steklenica škotskega viskija, ki velja za največjo na svetu. Prodana je bila za skoraj 1,4 milijon dolarjev.

image_alt
Avtomobil, ki se ponaša z nazivom najdaljšega na svetu

Po podatkih dražbene hiše Lyon and Turnbull iz Edinburgha je v steklenici viski iz dveh sestrskih sodov, ki sta bila stara 32 let in prihajata iz destilarne Macallan's Speyside. Septembra lani je viski prelil in ustekleničil Duncan Taylor, kmalu zatem pa ga je Guinnessova knjiga rekordov imenovala kot največjega na svetu. Steklenica vsebuje 444 standardnih steklenic viskija oziroma 311 litrov viskija.

Ogromna steklenica viskija kot spomin na očeta

Daniel Monk iz Fah Mai and Rosewin Holdings se je odločil začeti tovrstni projekt v spomin na svojega očeta, kapitana Stanleyja Monka. Ravno na dan, ko je potekala dražba, bi bil njegov 80. rojstni dan. Navdihnila ga je njegova strast do pustolovščin, raziskovanja in želja po pomoči zbiranja denarja za dobrodelne organizacije, navajajo CBS News.

Uradni certifikat o Guinnessovem svetovnem rekordu. Foto: Lyon & Turnbull
Uradni certifikat o Guinnessovem svetovnem rekordu. Foto: Lyon & Turnbull

Ogromna steklenica je dobila ime Intrepid v čast 11 najbolj cenjenih svetovnih raziskovalcev na svetu, ki so predstavljeni tudi na etiketi steklenice, vključno s sirom Ranulphom Fiennesom, sirom Robinom Knox-Johnstonom, dr. Geoffom Wilsonom in Karen Darke. Projekt podpira dobrodelne organizacije za okolje, fizično in duševno dobro počutje, ki so jih izbrali raziskovalci, poroča dražbena hiša.

Največja steklenica škotskega viskija ni najdražja na svetu

Rekordno velika steklenica viskija je bila na dražbi prodana anonimnemu kupcu. Prodanih je bilo tudi več ekskluzivnih kompletov steklenic in miniatur istega viskija, ki se nahaja v Intrepidu, so sporočili iz dražbene hiše.

image_alt
Srečni bogataši

Nad izkupičkom dražbe so bili navdušeni. Jon Land, operativni direktor Rosewin Holdings je povedal: »V zadnjih dveh letih in pol nam je ta velikanska steklenica in vse kar predstavlja, omogočila, da smo se posvetili raziskovanju, sledenju sanjam in splošni pozitivnosti v zahtevnem globalnem okolju. Zahvala gre predvsem 11 raziskovalcem in upam, da so imeli koristi od tega, da so bili del tega norega projekta.«

Steklenica največjega viskija pa ni najdražja na svetu, tovrsten naslov namreč pripada steklenici iz leta 1926, ki je bila na dražbi Christie's leta 2018 prodana za še vedno osupljivih 1,53 milijona dolarjev.

image_alt
Moški v starinski omari kupljeni na eBayju našel 150.000 evrov

Več iz rubrike