Avtomobil, ki se ponaša z nazivom najdaljšega na svetu

Obnova najdaljšega avtomobila na svetu je stala približno 227.000 evrov in je potekala več kot tri leta.
Fotografija: Že odkar je bila prvič predstavljena javnosti, je limuzina pravi hit. Foto: posnetek zaslona/Guinness World Records
Odpri galerijo
Že odkar je bila prvič predstavljena javnosti, je limuzina pravi hit. Foto: posnetek zaslona/Guinness World Records

Najdaljši avtomobil na svetu, ki se imenuje 'Ameriške sanje', je leta 1986 izdelal sloviti kalifornijski oblikovalec Jay Ohrberg. Dvonadstropna limuzina, ki izhaja iz modela Cadillac Eldorado, je prvotno merila 18,28 metra v dolžino. Obnovljena in po novem dolga 30,54 metra je masivna limuzina presegla pretekli rekord in se zopet znašla v Guinnessovi knjigi rekordov kot najdaljši avtomobil na svetu.

image_alt
To je avto, ki so ga oboževali zvezdniki in politiki

Zgodovina limuzine »Ameriške sanje«

Že odkar je bila prvič predstavljena javnosti, je limuzina Ameriške sanje pravi hit. Izposojali so si jo za snemanje filmov ter jo predstavljali na različnih dogodkih. Zaradi različnih ovir, kot je parkiranje dolgega vozila, in drugih logističnih težav, je njena slava sčasoma poniknila, zanimanje zanjo pa usahnilo. Dolga leta je samevala v skladišču v New Jerseyju. Pred nekaj leti je bil avtomobil zopet odkrit in dostavljen na Florido, kjer so pričeli z njegovo celostno obnovo.

Najdaljši avto na svetu. Foto: posnetek zaslona/Luxury Launches
Najdaljši avto na svetu. Foto: posnetek zaslona/Luxury Launches

Obnova je stala več kot 227.000 evrov

Limuzino je leta 2014 kupil direktor muzeja Avtoseum Mike Manning in bil pri tem odločen, da jo prenovi. Ker je bil projekt velik finančni zalogaj, je za pomoč prosil Mika Dezerja, zbiralca avtomobilov s Floride. Pri obsežni obnovi so jima pomagali tudi študentje ter strokovnjaka za avtomobile Paul Novack in Stephen Wepprecht. Obnova najdaljše limuzine je stala več kot 227.000 evrov, potekala pa je več kot tri leta, navaja Guinness World Records. Vključevala je predelavo karoserije, notranjo preobrazbo, obnovo motorja in nadgradnjo obstoječih dodatkov, ki so že v limuzini.

image_alt
Kako dolgo zdržijo Tesline baterije in koliko stane zamenjava?

Luksuzna limuzina ima 26 koles

Limuzina lahko sprejme več kot 75 ljudi. Sestavljena je iz šestih Cadillac Eldoradov in ima 26 koles. Na obeh koncih vozila sta nameščena dva motorja V8. Njena velikost in ekstravaganca ponujata potnikom razkošno vožnjo. V njej so velika vodna postelja, več televizorjev, hladilnik in telefon.

Najdaljša limuzina na svetu meri 30,5 metra v dolžino. Foto: posnetek zaslona/Guinness World Records
Najdaljša limuzina na svetu meri 30,5 metra v dolžino. Foto: posnetek zaslona/Guinness World Records

Limuzina je tako rekoč opremljena za kralje, saj so v njej tudi kopalna kad, površina za igranje mini golfa, jacuzzi, bazen in celo helidrom. Prenovljena limuzina Ameriške sanje, ki je sedaj pripravljena na vožnjo, pa ne bo več vozila, saj je predolga za na cesto. Ima novo poslanstvo - zdaj je na voljo zgolj za ogled v muzeju avtomobilov Dezerland Park Orlando na Floridi. 

Več iz rubrike