Luksuzni trgi, ki so v letu 2021 poželi največji uspeh

Katerih trgov pandemija ni prizadela, temveč je poskrbela za rast?
Fotografija: Trg super jaht se je med pandemijo razcvetel. Foto: Marko Feist/Delo
Odpri galerijo
Trg super jaht se je med pandemijo razcvetel. Foto: Marko Feist/Delo

Medtem ko je pandemija covida-19 močno pretresla svetovno gospodarstvo in povzročila globalne finančne težave, je vseeno nekaj trgov, ki so med kaosom cveteli. Gre predvsem za trge, ki so odvisni od prodaje luksuznih dobrin. Spletna stran The Gazette navaja, da je leta 2021 660 ljudi na novo postalo milijarderjev, s čemer se je število najpremožnejših povečalo na 2755. In ko si milijarder nekaj zaželi, to tudi dobi.  

image_alt
Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Luksuzni avtomobili

Proizvajalci luksuznih avtomobilov, kot so Rolls – Royce, Bentley in Lamborghini, so lansko leto dosegli rekordno prodajo. Rolls – Royce je prodal 5586 vozil, kar je največ v zgodovini podjetja, navaja The Gazette.

Prav tako naj bi Lamborghini prodal rekordno število avtomobilov, in sicer 8405, medtem ko je Bentley prodal kar 31 odstotkov več kot leta 2020.

Prodaja Bentleyjev se je lansko leto povečala za 31 odstotkov. Foto: Kovačič Janez/Delo
Prodaja Bentleyjev se je lansko leto povečala za 31 odstotkov. Foto: Kovačič Janez/Delo

Super jahte

Industrija super jaht že nekaj časa cveti, med pandemijo pa se je prodaja luksuznih plovil še povečala. Glede na navedbe nekaterih tujih medijev naj bi v letu 2021 bilo izdelanih 1200 plovil, kar je 25 odstotkov več kot leto prej. Razlog za tako povečano zanimanje za jahte je predvsem preprosta izolacija med pandemijo, menijo poznavalci.

image_alt
Industrija superjaht med pandemijo cveti

Umetnine

Leto 2021 je bilo rekordno tudi na trgu umetnin. Dražbena hiša Sotheby's je poročala o 32-odstotnemu povečanju prodaje v primerjavi z letom 2020.

Britanska dražbena hiša Christie's je lani prodala za 7,1 milijarde dolarjev izdelkov, kar je največ v zadnjih petih letih. Podjetje je namreč v letu 2020 prodalo za 4,4 milijarde dolarjev izdelkov, leta 2019 pa so zaslužili le 3,6 milijarde dolarjev, navaja The Gazette.

Zasebna letala

Prodaja zasebnih letal se je leta 2021 dvignila do te mere, da so podjetja težko sledila povpraševanju. V drugem četrtletju lanskega leta je bilo namreč prodanih več kot 1200 letal, v enakem obdobju, leto prej, pa manj kot 1000.

Po poročanju tujih medijev je bil leta 2020 promet poslovnih letov za sedem odstotkov višji kot leta 2019, kar je predstavljalo najvišjo točko povpraševanja.

image_alt
Skrivnostne strategije bogatašev

Strokovnjaki menijo, da se je število letov povečalo tudi zaradi pandemije in z njo povezanih ukrepov, hkrati pa so premožni ljudje ugotovili, da lahko z zasebnim letom zmanjšajo izpostavljenost covidu-19.

Več iz rubrike