Najlepše destinacije za digitalne nomade

Kje so najboljša evropska naselja digitalnih nomadov?
Fotografija: Madeira je raj za digitalne nomade. Foto: Balate Dorin/ Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Madeira je raj za digitalne nomade. Foto: Balate Dorin/ Getty Images/iStockphoto

Številne najboljše evropske destinacije za digitalne nomade so še vedno v velikih mestih, kot so Lizbona, Barcelona in Budimpešta, vendar pa zdaj začenjajo nomadske vasi zagotavljati mestno infrastrukturo v mirnejših predelih Evrope. Kje so, glede na navedbe portala Sifted, najboljša evropska naselja digitalnih nomadov?

image_alt
Katere države ponujajo vizo za digitalne nomade?

Madeira, Portugalaska

Na portugalskem arhipelagu Madeira se je domnevno rodila prva digitalna nomadska vas na svetu, ustanovljena februarja 2021 - ko je bila večina Evrope v znamenju covidnih omejitev - in je zasnovana kot enotna točka za pomoč nomadom pri naselitvi na otoku.

Nomadi dobijo dostop do brezplačnega prostora za coworking, navodila za iskanje nastanitve in dovoljenje za pridružitev nomadski skupini Slack - kjer so vsak teden objavljeni dogodki, kot so pohodniški izleti in ure fitnesa ob sončnem zahodu na plaži.

Kanarski otoki, Španija

Tako kot Madeira so tudi Kanarski otoki geografsko bližje Afriki kot celinski Evropi, zato je to še ena močna izbira za tiste, ki pozimi iščejo toplejše podnebje. Če iščete pravo izkušnjo skupnosti digitalnih nomadov, se v Las Palmasu na Gran Canarii nahaja Nomad City, uveljavljena skupnost za delo na daljavo, ki ponuja nastanitev za sobivanje, priporočila za zasebne prostore za coworking in skupino na Facebooku za nomade, kjer se lahko povezujejo in družijo.

image_alt
Delo od doma, s plaže, s pivom v roki

Lagos, Portugalska

Eno od vzhajajočih digitalnih nomadskih mest je Lagos v regiji Algarve na Portugalskem. Ponuja prostore za sobivanje in coworking ter skupino na Facebooku, v kateri lahko spoznate svoje kolege, ki se potepajo po svetu. Nomadi so za Sifted povedali, da je skupnost v Lagosu še posebej primerna za tiste, ki iščejo 'dejavnosti zavesti' (meditacija, joga, ekstatični ples in holotropno dihanje). Če torej iščete načine za sprostitev po končanem delovnem dnevu, ki bodo razširili vaše misli, je Lagos morda prava skupnost digitalnih nomadov za vas.

Bansko, Bolgarija

Večina drugih digitalnih nomadskih vasi na tem seznamu je precej omejena na sonce, pesek in morje, vendar življenje na plaži ni edini način za digitalno nomadstvo v Evropi. Bansko je smučarsko letovišče v bolgarskih gorah in je v zadnjih letih postalo ena najboljših evropskih skupnosti digitalnih nomadov.

Kanarski otoki ponujajo digitalnim nomadom edinstveno izkušnjo. Foto: Stockphoto
Kanarski otoki ponujajo digitalnim nomadom edinstveno izkušnjo. Foto: Stockphoto

V poletnih mesecih mesto postane raj za pohodnike, plezalce in gorske kolesarje ter je eno najcenejših mest za življenje na evropskem zemljevidu digitalnih nomadov. Letovišče se zdaj ponaša s številnimi prostori za coworking in coliving ter živahno skupino na Facebooku, ki ponuja najrazličnejše dogodke za nomade skozi vse leto.

Trento, Italija

Pred petimi leti se je par iz San Francisca preselil v slikovito mestece v bližini Trenta v Italiji - tako kot številni drugi nomadi je upal, da bo doživel nekaj novega. Čeprav so ju pohodništvo, smučanje in poletja ob jezeru ter odlične šole in čudovita mesta v bližini, privlačili, sta ugotovila, da digitalni nomadski vasi nekaj manjka: skupnost.

Zato sta začela izvajati Trento Remote, tako imenovani program 'vse na enem mestu' za življenje na daljavo. Udeleženci dobijo pomoč pri iskanju nastanitve in delovnih prostorov. Organizirajo pa tudi srečanja, dogodke in organizirane 'dogodivščine', ki udeležencem pomagajo pri sklepanju lokalnih in mednarodnih prijateljstev.

image_alt
Koliko dopusta vam pripada?

Več iz rubrike