Katere države ponujajo vizo za digitalne nomade?

Digitalno nomadstvo je sicer obstajalo že pred pandemijo, vendar pa se je z razmahom dela na daljavo ta trend še razširil.
Fotografija: Delo na daljavo na priljubljeni lokaciji. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Delo na daljavo na priljubljeni lokaciji. Foto: Shutterstock

Države v Evropi se zavedajo prednosti, nenazadnje tudi denarja, ki jih digitalni nomadi lahko prinesejo v mesta in redko poseljene vasi, zato oblikujejo načine, kako jim olajšati naselitev. Eden od načinov je digitalni nomadski vizum, ki so ga v zadnjih letih uvedle številne evropske države.

image_alt
10 podjetij, ki omogočajo delo od koderkoli

Kaj je digitalni nomadski vizum?

'Digitalni nomadski vizum' je precej ohlapen izraz, vendar se na splošno nanaša na dovoljenje za začasno prebivanje, ki tujcem omogoča bivanje v državi od šest mesecev do dveh let.

Vendar vsi digitalni nomadski vizumi niso enaki. Na Islandiji, na primer, morajo prosilci za vizum dokazati, da zaslužijo vsaj 7100 evrov na mesec, na Portugalskem pa morajo v prvih dveh letih po odobritvi vizuma ostati v državi najmanj 16 mesecev, navaja portal Sifted.

Katere države v Evropi ponujajo vizum za digitalne nomade?

Hrvaška

Hrvaška je svoj digitalni nomadski vizum uvedla januarja 2021. Uspešnim prosilcem omogoča enoletno bivanje, ki se lahko podaljša.

Kandidati morajo predložiti dokazilo o zdravstvenem in potovalnem zavarovanju ter bivališču na Hrvaškem, prav tako pa mora matična država izdati potrdilo o preteklosti. Prosilci morajo tudi dokazati, da zaslužijo vsaj 2370 EUR na mesec, vendar jih Hrvaška ne bo obdavčila.

Češka

Češki digitalni nomadski vizum je za razliko od ostalih, dovoljenje za dolgoročno bivanje, ki nomadom, ki niso državljani EU, omogoča, da v državi do 365 dni samostojno delajo kot samostojni podjetniki. Nomadi, ki želijo delati na Češkem, morajo za vizum 'Zivno' zaprositi osebno na veleposlaništvu Češke republike v svoji matični državi.

Češka. Foto: Shutterstock
Češka. Foto: Shutterstock

Postopek za pridobitev tega vizuma je lahko rahlo zakompliciran - traja lahko od 90 do 120 dni, prosilec pa mora plačati pristojbino v višini 40 EUR.

Estonija

Estonija je avgusta 2020 uvedla vizum za digitalne nomade, nova shema pa uspešnim prosilcem omogoča enoletno bivanje.

Kandidati morajo dokazati mesečni dohodek v višini 3500 evrov na mesec, pri čemer morajo biti samozaposleni ali delati za tuje podjetje. Prvih 183 zaporednih dni v državi digitalni nomadi ne plačujejo davkov, nato pa veljajo za estonske davčne rezidente.

image_alt
Delo na daljavo iz sanjskih destinacij ni večno legalno

Gruzija

Gruzijski vizum za digitalne nomade 'Remotely from Georgia', omogoča delavcem na daljavo, ki letno zaslužijo najmanj 24 tisoč evrov, da v državi ostanejo do enega leta. V tem času so nomadi registrirani kot prebivalci Gruzije in se lahko prijavijo na lokalno zdravstveno varstvo, piše Sifted.

Poleg čudovite pokrajine, kjer lahko nomadi najdejo veliko dejavnosti na prostem v gorah Kavkaza in ob obali Črnega morja, je Gruzija ena najcenejših nomadskih destinacij v Evropi. Tudi postopek prijave za digitalni nomadski vizum je razmeroma enostaven: spletno vlogo lahko oddate v samo 10 minutah, vizum pa prejmete v 10 dneh.

Grčija

Grčija je digitalni nomadski vizum uvedla septembra 2021 in ljudem omogoča, da v državi ostanejo 12 mesecev, nato pa ga lahko podaljšajo. Digitalni nomadi morajo dokazati, da bodo v času bivanja zaposleni, in sicer tako, da predložijo pogodbo o zaposlitvi, in dokazilo o grškem naslovu.

Santorini. Foto: Pixabay
Santorini. Foto: Pixabay

Minimalni mesečni dohodek znaša 3500 evrov, pristojbina za vlogo pa znaša 75 evrov. Prvih šest mesecev v državi nomadi ne plačujejo davkov, v tem času pa tudi ne morej uporabljati javnih zdravstvenih in izobraževalnih storitev.

Islandija

Islandski digitalni nomadski vizum je morda najmanj privlačen med vsemi vizumi, saj zahteva mesečni dohodek v višini več kot 7100 evrov. Poleg tega je treba za vlogo plačati 83 evrov. Uspešni prosilci bodo lahko v državi ostali do šest mesecev in ne bodo plačevali lokalnega davka.

Latvija

Latvijski digitalni nomadski vizum velja eno leto, z možnostjo podaljšanja še za eno leto. Po izteku dveletnega obdobja nomadi šest mesecev ne morejo zaprositi za nov digitalni nomadski vizum - zaprositi morajo za drug vizum ali dovoljenje za prebivanje ali pa v celoti zapustiti državo.

Če so samozaposleni, morajo za pridobitev vizuma zaslužiti mesečno plačo v višini vsaj 2,5-kratnika povprečne mesečne bruto plače v Latviji, ki trenutno znaša 3192 evrov. Prav tako morajo pridobiti dokazilo davčne uprave države članice Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, ki potrjuje dohodek, ki so ga dosegli v zadnjih šestih mesecih.

image_alt
Delo od doma, s plaže, s pivom v roki

Malta

Sredozemsko morje, sonce, pesek in razmeroma enostaven vizumski postopek, naredijo Malto dober kraj za nomade. Zainteresirani prosilci morajo izpolniti in podpisati obrazec, v katerem navedejo, koliko časa nameravajo ostati v državi, ter napisati pismo o nameri, v katerem pojasnijo svoje razloge za prošnjo za dovoljenje za nomadsko bivanje, poleg tega morajo predložiti običajne dokumente: potni list, dokazilo o dohodku itd.

Dovoljenje se izda za eno leto in ga je mogoče podaljšati, odobritev pa običajno traja do 30 dni. Prosilcem, ki nameravajo ostati manj kot eno leto, bo namesto tega izdan nacionalni vizum za čas njihovega bivanja. 

Norveška

Norveška nima posebnega vizuma za digitalne nomade, vendar lahko samozaposleni nomadi (s podjetjem v tujini) zaprosijo za vizum za neodvisne izvajalce, ki jim omogoča bivanje na Norveškem do dveh let - če zaslužijo najmanj 35.718 evrov na leto.

Za tovrstni vizum morajo prosilci izpolniti vlogo in plačati pristojbino v višini 600 evrov. To lahko storijo osebno na policijski postaji na Norveškem ali prek norveškega veleposlaništva v matični državi.

Digitalni nomadi z vizumom za neodvisne izvajalce bodo morali med bivanjem na Norveškem plačevati lokalne davke in zaprositi za številko DDV.

image_alt
Kako voditi ekipo na daljavo?

Portugalska

Eno od najdlje veljavnih dovoljenj za prebivanje digitalnih nomadov je portugalski vizum, saj je bil uveden že leta 2007. Prosilci morajo letno zaslužiti 9870 evrov, ter imeti portugalsko davčno številko in bančni račun. Ena od omejitev je, da morajo prosilci v prvih dveh letih bivanja v državi ostati vsaj 16 mesecev.

Več iz rubrike