Najbolj ustvarjalne zaroke se zgodijo z nebrušenim diamantom

Po odkritju drugega največjega surovega diamanta v zgodovini, se je povečalo zanimanje za nebrušene oblike diamantov.
Fotografija: Organske oblike diamantov so se prebile tudi v oblikovanje nakita. Foto: Donald Bowers
Odpri galerijo
Organske oblike diamantov so se prebile tudi v oblikovanje nakita. Foto: Donald Bowers

Rafael Papismedov je soustanovitelj pionirske diamantne tehnološke družbe HB Antwerp, katere blagovna znamka Signum prodaja strankam surove diamante. Papismedov je predstavil novo storitev, ki strankam pomaga natančno prilagoditi nakup diamanta. Tako si lahko vsak par po svojih željah oblikuje diamant na svojem prstanu.

image_alt
Novi diamanti izdelani iz ozračja

Del poslanstva HB Antwerp je spremeniti dojemanje diamanta kot kategoriziranega in oblikovanega ter ga namesto tega prikazati kot pravi čudež narave, ki ima svoje unikatne značilnosti. 

Surovi, organski dragulji so vse bolj zanimivi za kupce

Nekatere surove diamante pridobivajo iz etičnega rudnika Karowa v Bocvani, kjer je celotno potovanje diamanta od izkopa do stranke sledljivo. Rudnik je v zameno deležen dobička podjetja Antwerp, kar koristi tudi zaposlenim in lokalnim skupnostim, navaja Financial Times. 

Surovi, organski diamanti so vse bolj zanimivi za kupce. Foto: posnetek zaslona/Financial Times
Surovi, organski diamanti so vse bolj zanimivi za kupce. Foto: posnetek zaslona/Financial Times

Diamant po meri

Celotna zgodba z izbiro kamna se prične z izbiro grobega diamanta, ki bo doprinesel želeno velikost, kakovost in rez. Nato je na vrsti postopek izdelave prstana po meri. Stranka dela z »načrtovalcem« izdelave prstana in je tako ves čas del procesa kristalizacije diamanta. V več možnostih predogleda se strankam pokažejo različne možnosti končnega izdelka.

Lahko se sami preizkusijo s 3D modeli in se učijo kako različni rezi vplivajo na sijaj ali kako večje uteži ne ustvarjajo nujno najlepših diamantov. Celoten postopek običajno traja štiri mesece. Na koncu par dobi popolnoma oseben prstan z diamantom, katerega vrednost se skriva v njegovi edinstvenosti.  

1758 karatni diamanta Sewelo, ki ga je kupilo podjetje Louis Vuitton leta 2020. Foto: posnetek zaslona/New York Times
1758 karatni diamanta Sewelo, ki ga je kupilo podjetje Louis Vuitton leta 2020. Foto: posnetek zaslona/New York Times

Drugi največji surovi diamant odkrit po letu 1905 je v lasti podjetja Louis Vuitton

Zanimanje za surove oblike dragih kamnov se je povečalo po odmevnem odkritju drugega največjega najdenega diamanta v zgodovini, 1,758 karatnega diamanta Sewelo, ki ga je kupilo podjetje Louis Vuitton leta 2020. Izvršni direktor Louis Vuitton, Michael Burke, sicer ni želel povedati koliko »milijonov« je podjetje porabilo za dragocen diamant.

Da so pri Vuittonu kupili surov diamant se je zgodilo prvič, saj večina kupuje že razrezane, spolirane in dodelane diamante. S to potezo so želeli osvežiti svet mode. Organske oblike diamantov so se prebile v oblikovanje nakita. Zemeljski občutek surovih diamantov ni prisoten le v dragih kamnih na prstanih temveč tudi v uhanih, zapestnicah in verižicah marsikaterega oblikovalca.

image_alt
Odkrit eden največjih diamantov v zgodovini

Več iz rubrike