Kitajci gradijo mesto prihodnosti

Mesto prihodnosti, ki združuje tehnologijo z lepoto podeželja.
Fotografija: Mesto prihodnosti Chengdu ima urbano zasnovo. Foto: Arhiv OMA.
Odpri galerijo
Mesto prihodnosti Chengdu ima urbano zasnovo. Foto: Arhiv OMA.

Na jugovzhodu Kitajske nastaja novo »mesto prihodnosti«, z urbano zasnovo, ki naj bi združila industrijo in tehnologijo z lepoto podeželja. Po mnenju arhitekturnih podjetij, ki stojijo za projektom, Urada za metropolitansko arhitekturo (OMA), bo na 4,6 kvadratnih kilometrih izven Chengdu, dom številnih novih univerz, laboratorijev in pisarn, navaja CNN.

image_alt
Svoja vrata odpira nov razkošni hotel v dolini Peruja

OMA je skoraj pred desetletjem zasnovala tudi privlačni sedež CCTV v Pekingu kamor spada za 460.000 kvadratnih metrov velik del novega mesta kjer se nahajajo različni izobraževalni objekti. Projekt, znan kot mesto prihodnosti in tehnologije Chengdu, se gradi na podeželskem območju blizu prihodnjega mednarodnega letališča Tianfu, ki naj bi ga odprli še letos. Tako bo Chengdu postalo tretje kitajsko mesto, za Pekingom in Šanghajem, ki bo imelo dve mednarodni letališči.

Alternativa za preobremenjen promet in naravo

Novo mesto prihodnosti znanosti in tehnologije, ki nastaja na Kitajskem. Foto: Arhiv OMA.
Novo mesto prihodnosti znanosti in tehnologije, ki nastaja na Kitajskem. Foto: Arhiv OMA.
Arhitekti so kot alternativo za preobremenjen promet in naravo predlagali večnamenski objekt, ki ima veliko sprehajalnega javnega prostora za prebivalce mest. Skupaj z svetovalci za okolje Atelier 10, si je ekipa zamislila dva vijugasta stolpa s skupnim podijem, povezovalnim mostom in velikim trgom.

Digitalne upodobitve izobraževalnega parka prikazujejo širjenje zgradb z zelenjem na strehah. Stavbe vključujejo univerzitetne zgradbe, študentske domove, nacionalne laboratorije in pisarne. Posnemajo hribovite pokrajine in tvorijo dolino.

Glavni načrti na Kitajskem običajno temeljijo na infrastrukturi. Rezultat je, da so številni načrti po vsej Kitajski videti podobno. S tem so priložnosti za razvoj mest z lokalnimi značilnostmi zamujene. Načrti za svoje tranzitno središče vključujejo prenovo obstoječe postaje podzemne železnice in izgradnjo kiparske vrtljive razgledne ploščadi, imenovane Oko prihodnosti.

image_alt
Sončni paneli: njihove dele lahko recikliramo in ponovno uporabimo

Nastajajo številna »mesta prihodnosti«

Prihajajoče mesto znanosti in tehnologije prihodnosti ni edini obsežni urbani razvoj, ki se gradi v Chengduju. Je nova postojanka med številni »mesti prihodnosti«, ki se trenutno gradijo na Kitajskem, navaja CNN. Hitra urbanizacija v državi je privedla do omejevanja prebivalstva v več metropolah, kot sta Peking in Šanghaj. Kitajska vlada predvideva, da bo do leta 2035 v njenih mestih živelo okrog milijarde ljudi.

Denar se vse bolj usmerja v satelitska mesta, kot je Xiongan, ki se gradi in naj bi bil dom 2,5 milijona ljudem. V Shenzhenu naj bi bil »Net City«, približno tako velik kot Monako in brez avtomobilov. Gradi ga tehnološki konglomerat Tencent. Na novem območju Tianfu, kjer se nahaja tudi novo mestno letališče, se gradi tudi tako imenovani »Otok Unicorn«, tehnološko središče, ki so ga zasnovali pri Zaha Hadid Architects.

image_alt
Starodavna podtalnica je največji vir vode na kopnem

OMA predvideva, da bo širša lokacija novega projekta končana v dveh letih. Kljub desetletjem urbanizacije na Kitajskem, je repertoar urbanističnega načrtovanja še vedno zelo omejen. Ker so se mesta razširila, ljudi zanimajo tudi alternative. Projekt ni tipičen urbani projekt, niti projekt ohranjanje krajine, vendar upajo, da bodo zagotovili več načinov kjer lahko mesto in podeželje sobivata.

Več iz rubrike