Milijarder, ki namerava podariti 99 odstotkov svojega bogastva

Na dobrodelni dražbi je bil za več kot 75.000 dolarjev prodan portret Warrena Buffetta, kar je le ena izmed tovrstnih gest, ki jih je naredil milijarder.
Fotografija: Warren Buffett. Foto: Brendan McDermid/Reuters
Odpri galerijo
Warren Buffett. Foto: Brendan McDermid/Reuters

Ko milijarder Warren Buffett na nekaj napiše svoje ime, to takoj postane dragoceno. Nazadnje se je to zgodilo z njegovim portretom z avtogramom, ki je bil na dobrodelni dražbi prodan v vrednosti 75.100 dolarjev. Toliko je namreč zanj ponudil anonimni uporabnik eBaya, da bi pridobil edinstveno umetniško delo: 66 centimetrov velik Buffettov tisk z avtogramom, prekrit z motivacijskimi citati milijarderja, vključno z »Ženske me delajo optimističnega glede Amerike.«

image_alt
Navade, ki so znanim bogatašem pomagale do uspeha

Spodbuda ženskam

Ves izkupiček od prodaje bo šel neposredno podjetju Girls Inc. iz Omahe, Buffettovem domačem kraju nacionalne neprofitne organizacije, ki nudi mentorstvo in podporo dekletom in mladim ženskam iz skupnosti z nizkimi dohodki po vsej državi.

Dobrodelno umetniško dražbo je organizirala Motiva, izraelsko umetniško tehnološko podjetje, ki je delo ustvarilo v Buffettovem imenu. Odmevni citat izhaja iz intervjuja, ki ga je Buffett leta 2018 naredil za Yahoo Finance, v katerem je razpravljal o prednostih delodajalcev, ki zaposlujejo in spodbujajo več žensk.

Ves izkupiček od prodaje na zadnji dobrodelni dražbi bo šel neposredno podjetju Girls Inc. iz Omahe. Foto: Posnetek zaslona/Cnbc
Ves izkupiček od prodaje na zadnji dobrodelni dražbi bo šel neposredno podjetju Girls Inc. iz Omahe. Foto: Posnetek zaslona/Cnbc

Milijarder je sodeloval že na številnih dobrodelnih dražbah

Buffettu dobrodelne dražbe niso tuje. Junija je anonimni dražitelj plačal 19 milijonov dolarjev za možnost kosila z milijarderjem v prihodnosti. Prav tako je med drugim na dražbi prodal zasebno kosilo v korist neprofitne organizacije Glide iz San Francisca in to je največ, kar je kdorkoli kdaj plačal za privilegij obedovanja z Buffettom.

image_alt
Warren Buffett: Delajte tisto, kar vas osrečuje

Buffett je v preteklosti prodal tudi svoja dva avtomobila na dražbi v korist Girls Inc. Leta 2007 je na eBayu na dražbi prodal Lincolna, da bi za neprofitno organizacijo zbral 73.200 dolarjev. Z dražbo svojega Cadillaca leta 2015 je za skupino zbral dodatnih 122.500 dolarjev.

Do konca svojega življenja namerava razdati 99 odstotkov bogastva

Milijarder je dolgoletni podpornik neprofitne organizacije, prej znane kot Girls Club of America. Leta 2018 je dobrodelni organizaciji doniral 2,2 milijona dolarjev – znesek, ki ga je dobil v javni stavi, da bo indeks S&P 500 v desetletju, do leta 2017, presegel hedge sklade.

Motivina dražba se je končala na Buffettov 92. rojstni dan. V objavi na Twitterju je umetniško podjetje milijarderju zaželelo srečen rojstni dan in ga označilo za »enega največjih vlagateljev in najbolj radodarnih filantropov.«

Buffett se trenutno ponaša z ocenjeno neto vrednostjo 99,4 milijarde dolarjev, poroča Bloomberg. Milijarder, ki se še nima za starega, je obljubil, da bo do konca svojega življenja razdal 99 odstotkov svojega premoženja. Različnim dobrodelnim organizacijam je od leta 2006 doniral že približno 45,5 milijarde dolarjev delnic družbe Berkshire.

image_alt
Srečni bogataši

Več iz rubrike