Mednarodni dan kave: Podpišite peticijo (VIDEO)

STA; video: Ana Strnad Hočevar
Mednarodni dan kave je svet prvič praznoval 1. oktobra 2015 v okviru razstave Expo 2015 v Milanu. Foto: Shutterstock

Danes obeležujemo mednarodni dan kave, ki letos poziva k pravičnejši trgovini. Ljudje po svetu dnevno popijejo okoli tri milijarde skodelic kave, neodvisne raziskave pa kažejo, da od treh dolarjev za skodelico manjši pridelovalci lahko zaslužijo zgolj en cent.

Mednarodni dan kave je svet prvič praznoval 1. oktobra 2015 v okviru razstave Expo 2015 v Milanu, organizirala pa ga je Mednarodna organizacija za kavo (ICO), v katero je vključena tudi Slovenija.Ljubitelji kave lahko v podporo pridelovalcem podpišejo spletno kavno zaobljubo.

PODPIŠITE PETICIJO TUICO si letos prizadeva osvetliti predvsem bedo manjših pridelovalcev kave, ki z dejavnostjo ne zaslužijo dovolj za preživetje. Medtem ko skodelica kave v kavarnah še ni bila dražja, znesek, ki ga zanjo dobijo pridelovalci, ostaja nizek, opozarjajo.

Ljubitelje kave pozivajo, naj na spletu podpišejo »kavno zaobljubo« in s tem okrepijo glas, ki ga imajo v kavni trgovini potrošniki. Kot so zapisali v ICO, bodo zaobljube potrošnikov pomagale pri razpravi z odločevalci o oblikovanju pravičnejše trgovine s kavo.image
Zaobljube potrošnikov bodo pomagale pri razpravi z odločevalci o oblikovanju pravičnejše trgovine s kavo. Foto: Reuters
Več iz rubrike