Mark Zuckerberg univerzi na Havajih doniral ogromno vsoto denarja

Ustanovitelj Facebooka je Havajskemu inštitutu za morsko biologijo podaril 50 milijonov dolarjev.
Fotografija: Foto: CARLOS JASSO/REUTERS
Odpri galerijo
Foto: CARLOS JASSO/REUTERS

Mark Zuckerberg in njegova žena Priscilla sta univerzi na Havajih nedavno namenila 50 milijonov dolarjev. Donacija bo namenjena različnim raziskovalnim skupinam v okviru Havajskega inštituta za morsko biologijo, poročajo tuji mediji.

image_alt
Evropi grozi ukinitev Facebooka in Instagrama

»Ta donacija bo našim vrhunskim strokovnjakom omogočila, da pospešijo raziskave Havajev. Oceanski ekosistemi se zdaj soočajo z resnimi grožnjami zaradi naraščajočega števila svetovnih prebivalcev in našega vedenja,« pravi David Lassner, predsednik Univerze.

Ključnega pomena je, da se učimo od prejšnjih generacij, ki so skrbno uravnotežile uporabo in ohranjanje virov. Treba je razumeti pomen morskih ekosistemov in vpliv podnebnih sprememb, hkrati pa pospešiti sprejetje ukrepov, da se prepreči uničenje Havajev, so prepričani poznavalci.

Gre za največjo donacijo v zgodovini

»Ne moremo se dovolj zahvaliti Priscilli in Marku Zuckerbergu za tako investicijo v boljšo prihodnost našega planeta,« je navdušen Lassner.

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Havaji so dom pestre raznolikosti morskega življenja, vključno s številnimi ogroženimi vrstami, zato je njihova ohranitev še toliko bolj pomembna. Investicija bo namreč namenjena raziskavam o vplivu podnebnih sprememb na havajske vode, navaja Luxury Launches.

Velikodušna donacija bo porabljena v sedmih letih in velja za največjo v zgodovini univerze.  

image_alt
Delnice Facebooka so strmoglavile, krivec naj bi bil Apple

Lastnika skoraj 600 hektarjev zemlje

Zakonca Zuckerberg s kupovanjem posesti na otoku že leta dokazujeta predanost ohranjanju zemljišč, zaščiti avtohtonih vrst in naravnih lepot Havajev. Najprej sta kupila več kot 280 hektarjev zemlje za kar 116 milijonov dolarjev. Aprila leta 2021 sta postala lastnika 242 hektarjev velike posesti v vrednosti 53 milijonov dolarjev, nato je sledil še nakup 44 hektarjev velike nekdanje plantaže sladkorja na havajskem otoku Kuai. Skupno naj bi po navedbah tujih medijev na Havajih imela v lasti 567 hektarjev zemlje.

Havajski dom Facebookovega ustanovitelja leži na 280 hektarjev velikem posestvu. Nekaj več kot 560 kvadratnih metrov velika hiša se ponaša z garažo za 16 avtomobilov, več pisarnami in sedežem za Zuckerbergovo varnostno ekipo v vrednosti 23 milijonov dolarjev.

image_alt
Najbogatejši Zemljani med pandemijo podvojili premoženje

Mark Zuckerberg je postal slaven z ustanovitvijo najbolj popularnega družbenega omrežja Facebook (zdaj Meta), kar ga je izstrelilo med najbogatejše Zemljane. Trenutna Zuckerbergova neto vrednost naj bi bila po podatkih Forbesa 78,7 milijarde dolarjev.

Več iz rubrike