Luksuzna stanovanja, ki plavajo na vodi in so prijazna do okolja

Ljubitelji morja in razkošja bodo lahko kmalu bivali v okolju prijaznih bivališčih na vodi.
Fotografija: FOTO: Martin Paddle
Odpri galerijo
FOTO: Martin Paddle

Klasična bivališča čedalje bolj nadomeščajo taka, ki vizualno odstopajo od povprečja. Ljudje si želijo večjega stika z naravo, vendar pa se na ta račun ne želijo odreči razkošju. Domovanja hkrati vse bolj postajajo avtonomna in prijazna do okolja.

Plavajoča stanovanja Anthenea so moderno zasnovana. Njihova posebnost je, da plavajo na vodi, hkrati pa so prijazna do okolja. Prvi prototip je bil predstavljen že leta 2019, do realizacije pa naj bi prišlo v začetku leta 2022, navaja Robb Report.
image_alt
Kateri poklici bodo po pandemiji najbolj iskani?

Prvotni načrt Anthenee je izdelal francoski pomorski arhitekt Jean-Michel Duacancelle. Navdih za tovrstna bivališča je dobil iz James Bond-ovega filma The Spy Who Loved Me iz leta 1977. Pred končno zasnovo je bilo izdelanih več kot pet prototipov, proces načrtovanja pa je trajal več kot 15 let. Vse kaže, da so apartmaji Anthenea končno pripravljeni na realizacijo.

Premer plavajočega bivališča znaša 9,5 metra. V njem je dovolj prostora za dva odrasla človeka ali štiri-člansko družino. Notranjost je estetsko dovršena in vključuje dnevno sobo, bar in majhno kuhinjo. Ne strehi se nahaja solarij, ki se ga lahko priredi tudi kot prostor za druženje in lahko sprejme do 12 gostov.
 

Objekti opremljeni s sončnimi kolektorji, napajajo se s 100-odstotno čisto energijo


Poleg luksuza, ki ga Anthenea ponuja, je njena prednost tudi ta, da gre za okolju prijazne nastanitvene objekte. Povsem se zlije z morskim svetom in nima škodljivega vpliva nanj. Objekt je opremljen s sončnimi kolektorji in se napaja s 100-odstotno čisto energijo. Del njega je tudi poseben sidrni sistem, ki na dnu oceana pušča minimalno sled, poročajo na spletni strani Robb Report.
FOTO: Yann Richard
FOTO: Yann Richard

Zelena tehnologija se uporablja tudi pri filtriranju slane vode in sistemu za obdelavo odpadkov. Konstrukcija plavajočega objekta je izdelana iz materiala, ki se lahko ob koncu življenjske dobe povsem reciklira.

Anthenea je lahko locirana na enem mestu, njeni uporabniki pa jo lahko po vodni površini poljubno prestavljajo s pomočjo krmilne palice. Nato jo lahko na želenem mestu ponovno privežejo.
image_alt
Znanstveniki predstavili podkožni mikročip, ki ga vsadijo z injekcijo

Možnosti uporabe takih plavajočih objektov so različne. Lahko služijo kot klasična bivališča ali kot turistične nastanitve. Možna so parterstva s hotelirji po različnih koncih sveta ali pa oddajanje prek Airbnb-ja. Ureditev objekta bi bilo možno prilagoditi kot plavajoče zdravilišče ali restavracijo, še navajajo pri Robb Report.

Objekte bo možno rezervirati že letošnje poletje, medtem ko naj bi bivališča ugledala luč sveta v začetku leta 2022. Osnovni model bo na voljo za približno 300.000 evrov, wellness model pa za približno 600.000 evrov.
 

Več iz rubrike