Kateri poklici bodo po pandemiji najbolj iskani?

Leto 2020 je drastično poseglo v delovno okolje in ga spremenilo. Kako bo to vplivalo na povpraševanje po kadrih v prihodnje?
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Glede na drastičen razvoj tehnologije v zadnjih letih je bilo pričakovano, da bo ta skozi čas igrala čedalje večjo vlogo tudi na področju dela. S pojavom pandemije covid-19 so se vse spremembe, ki so bile pričakovane, odvile bistveno hitreje. Druge možnosti, kot se posluževati tehnoloških pripomočkov v časih, ko stiki med ljudmi niso bili dovoljeni, ni bilo.

V zadnjih letih je Center za prihodnost dela objavil številna poročila o delovnih mestih prihodnosti. Povpraševanje po njih naj bi naraslo v naslednjih desetih letih. S pojavom pandemije pa lahko rečemo, da bodo aktualna že precej hitreje; že čez nekaj mesecev. Katera so torej delovna mesta, po katerih bo v prihodnje največ povpraševanja med delodajalci?
 

Svetovalec za delo od doma


Še malo pred pojavom pandemije se je dela od doma posluževalo zgolj 5 odstotkov podjetij. Leta 2020 se je ta delež drastično povečal. Delo od doma postaja nova norma. Podjetja iščejo načine, da bi ta način dela čim bolj optimizirali in nasveti strokovnjaka na tem področju jim lahko pridejo zelo prav, poroča World Econimic Forum.
image_alt
Hrvaške eko superge poneslo na sam vrh v svetovnem merilu

Fitnes svetovalec


Možnosti za rekreacijo so bile v preteklem letu precej omejene, kar je vplivalo na nabiranje odvečnih kilogramov in poslabšanje kondicije mnogih. Številni zdaj iščejo načine, da bi znova prišli nazaj v formo. Pri tem jim lahko z uporabo prenosljivih tehnoloških naprav pomagajo svetovalci za fitnes. Po podatkih Centra za prihodnost dela je povpraševanje po tem kadru zgolj v prvem četrtletju leta 2021 naraslo za 29 odstotkov.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Vodja oblikovanja pametnega doma


Pred pandemijo so mnogi na svoje stanovanje gledali kot na kraj, kamor pridejo zgolj prespat in ureditvi niso posvečali bistvenega pomena. V zadnjem letu pa je dom za mnoge postal delovni prostor, prostor za druženje in preživljanje prostega časa hkrati, zato so ga številni preuredili čisto drugače. V prihodnje bo naraščalo povpraševanje po pametnih domovih z domačimi pisarnami, pametnimi upravljavci stanovanja, zvočno izolacijo in drugimi funkcionalnostmi.
 

Arhitekt za oblikovanje delovnega okolja


V postpandemičnem času bo vodstvo podjetij večjo pozornost posvečalo oblikovanju delovnega okolja, ki bi pozitivno vplivalo na dobro počutje in produktivnost zaposlenih. Pri implementaciji sprememb bo igral pomembno vlogo strokovnjak za urejanje delovnega okolja.
image_alt
Skrivni evropski otoki ponujajo čudovito naravo in oddih pred gnečo

Strokovnjak za podatke


Povpraševanje po takih kadrih je vse bolj v porastu. Zgolj v prvem četrtletju letošnjega leta je njihov delež narasel za 42 odstotkov. Podjetja se čedalje bolj zavedajo podatkov, ki so shranjeni v elektronski obliki in iščejo načine, da bi to področje čim bolj učinkovito upravljali.
 

Več iz rubrike