Lokomotiva Zagreb podpisala največji prestop v zgodovini kluba

Hrvaški nogometni klub je 17-letnega napadalca prodal Avstrijcem za kar štiri milijone evrov.
Fotografija: Roko Šimić na stadionu Red Bull Arena, Foto: Andreas Schaad/Red Bull Salzburg
Odpri galerijo
Roko Šimić na stadionu Red Bull Arena, Foto: Andreas Schaad/Red Bull Salzburg

Roko Šimić, sin nekdanjega obrambnega igralca AC Milana Daria Šimića, ne bo več igral za Lokomotivo iz Zagreba. Prodali so ga namreč nogometnemu klubu Red Bull Salzburg in to za kar štiri milijone evrov, kar naj bi bil najboljši izkupiček za igralca v zgodovini kluba.
 

Avstrijci mlade upe iščejo predvsem na področju nekdanje Jugoslavije

 
»Naš klub, kot tudi večina hrvaških klubov, lahko preživi le s prodajo mladih igralcev, ki jih ustvari,« je za Sportske novosti povedal Božidar Šikić, predsednik kluba Lokomotiva. Poudaril je, da igralcev ne razprodajajo, toda prodajajo, kar dokazuje tudi podatek, da je Lokomotiva prvo ponudbo Salzburga takoj zavrnila.
image_alt
Grozovitih poplav, kot so jih doživeli v Nemčiji, vse več?

Njihove druge ponudbe pa skoraj niso mogli zavrniti, saj je znašala 4 milijone evrov za odkup Šimića in dodatnih 10 odstotkov od njegove morebitne prihodnje premestitve v drug klub. V ta znesek pa ni všteta Šimićeva plača, glede katere naj bi se sam dogovoril z avstrijskim klubom. Avstrijski prvak Red Bull Salzburg sicer intenzivno išče mlade nogometne upe, predvsem na področju nekdanje Jugoslavije.

»Roko ima velik potencial, neverjetno miselnost, v hrvaški ligi pa je že pokazal, česa vse je sposoben,« je dejal športni direktor Salzburga, Cristoph Freund. Za HRT je še povedal, da bo Šimić pridobil izkušnje in se navadil na njihov način igranja pri drugoligašu Lieferingu, ki je poligon za razvijanje talentov, primernih za Salzburg. Igralci so registrirani pri obeh klubih hkrati, Red Bull Salzburg pa jih lahko kadarkoli priključi svoji ekipi.
 
Nogometna tekma med pandemijo, Foto: Reuters
Nogometna tekma med pandemijo, Foto: Reuters

190 centimetrov visok napadalec naj bi pogodbo podpisal za 3 leta, sicer pa si nekoč želi nositi dres kluba AC Milan, tako kot njegov oče. »Ne vmešavam se preveč. Predstavim mu bistvo vrhunskega nogometa in mu svetujem, kako lahko postane boljši nogometaš,« pravi Dario Šimič.
 

Tudi slovenski čudežni deček se kali v vrstah Salzburga

 
Red Bull Salzburg je med drugimi v svoje vrste leta 2019 povabil tudi Benjamina Šeška, ki mu mediji pravijo kar čudežni deček. Odkupili ga od NK Domžale in sicer za več kot dva milijona evrov, po zadnjih podatkih pa naj bi se 18-letnik izuril v kar pet milijonov evrov vrednega nogometaša. 194 centimetrov visok Šeško se je dve leti uril pri Lieferingu, dobil pa je tudi že priložnost zaigrati za Red Bull Salzburg.

Nedavno so mu pri Salzburgu podaljšali pogodbo do leta 2026, saj menijo, da ima vse predispozicije, da v naslednjih letih postane uspešen napadalec. »V zadnjih mesecih se je Benjamin Šeško vidno razvil. Vmes je tudi že zaigral za člansko reprezentanco Slovenije. Zato smo veseli, da smo z njim podaljšali pogodbo, s čimer bomo lahko podprli njegov naslednji korak v karieri,« so pri Salzburgu zapisali na svoji spletni strani. Šeško je hvaležen za izkazano zaupanje, a se zaveda, da bo moral trdo garati in ostati osredotočen za igranje na najvišjem nivoju.
image_alt
Razkošno življenje Cristiana Ronalda

Več iz rubrike