Koliko zaslužijo youtuberji?

Youtube je eden od načinov, kako lahko postanete internetna senzacija in če imate srečo, tudi veliko zaslužite.
Fotografija: Sara Mozetič je najbolje plačana slovenska youtuberka. Foto: posnetek zaslona/Yotube
Odpri galerijo
Sara Mozetič je najbolje plačana slovenska youtuberka. Foto: posnetek zaslona/Yotube

Kljub temu da se svet vidno vedno bolj vrti v smeri digitalizacije, veliko ljudi še vedno ne verjame, da se z družbenimi mediji lahko kar nekaj zasluži. Eden izmed takih je zagotovo Youtube, ki je poleg Googla največji spletni iskalnik. Youtube je na sceni že 15 let, trenutno pa naj bi imel po nekaterih podatkih že več kot 2 milijardi aktivnih uporabnikov na mesec.
image_alt
ZDA ponovno tožijo Facebook zaradi nezakonitega monopola

Zaslužek je odvisen od vsebine


Youtube nekaterim nudi sprostitev z gledanjem videoposnetkov, ustvarjalcem vsebin pa zaslužek. Uspešnim ustvarjalcem omogoča, da se prijavijo v njihov partnerski program, preko katerega platforma deli zaslužek, ki ga ustvari s predvajanjem oglasov. Torej več ljudi, kot pogleda videoposnetek in posledično oglas, več denarja se steče na račun lastnika kanala.
Zaslužek na Youtubu je odvisen od kvalitete vsebine. Foto: posnetek zaslona/Yotube
Zaslužek na Youtubu je odvisen od kvalitete vsebine. Foto: posnetek zaslona/Yotube

Za zaslužek pa ni dovolj samo dobra vsebina, pravijo poznavalci. Da vas Youtube sprejme v svoj program, potrebujete najmanj 1000 naročnikov na kanal in vsaj 4000 ur gledanja v preteklem letu. Koliko denarja lahko ustvarjalec zasluži, je odvisno od kvalitete vsebine, dolžine in vrste videoposnetka, časa gledanja posnetka in demografske kategorije gledalca.
 

Samo od oglasov zaslužil 440.000 dolarjev


Kot poroča Insider, naj bi največ prihodka prinesli oglasi. Youtuber Nate O'Brien je v enem letu z okoli milijonov naročnikov zaslužil okoli 440.000 dolarjev samo od oglasov na Youtubu. Seveda se da zaslužiti tudi z manj naročniki. Primer je znana influencerka Jen Lauren, ki ima 1900 naročnikov in je v zadnjem mesecu zaslužila 195 dolarjev, poroča Insider.
image_alt
Osnovne smernice bontona pri spletnem komuniciranju

Vendar pravilo, da več zaslužijo youtuberji z več naročniki ne drži, pravijo poznavalci. O'Brien je na primer meseca aprila tega leta z milijon naročniki zaslužil okoli 25.000 dolarjev, medtem ko je njegova »kolegica«, znana influencerka Tiffany Ma, ki ima 1,8 milijona naročnikov, istega meseca zaslužila »samo« 5700 dolarjev.
 

Devetletnik zasluži skoraj 30 milijonov dolarjev


Forbes vsako leto objavi največje zaslužkarje med youtuberji. Prvo mesto že nekaj časa zaseda komaj devetletni Ryan Kaji, ki preizkuša in komentira igrače in ima skoraj 42 milijonov naročnikov. Po Forbesovih podatkih naj bi zaslužil 29,5 milijona dolarjev na leto.
Devetletnik je največji zaslužkar med youtuberji. Foto: posnetek zaslona/Yotube
Devetletnik je največji zaslužkar med youtuberji. Foto: posnetek zaslona/Yotube

Tudi v Sloveniji je kar nekaj ljudi, ki služijo denar po zaslugi svojih videoposnetkov. Znana Denis Dame po podatkih platforme Social Blade mesečno zasluži od 883 do 14.000 evrov.

Po nekaterih podatkih naj bi bila najbolje plačana slovenska youtuberka Sara Mozetič, ki živi in ustvarja na Norveškem in ima več kot 10 milijonov naročnikov. Glede na podatke Social Bladea Sara z Youtubom mesečno zasluži od 1300 do 21.500 evrov.
image_alt
Kako preprečiti odhod zaposlenih?

Po drugi strani pa z Youtubom najmanj zasluži vedno bolj popularen slovenski župnik Martin Golob, ki naj bi s skoraj 60 naročniki, po podatkih portala Social Blade mesečno zaslužil od 2 do 25 centov.

Več iz rubrike