ZDA ponovno tožijo Facebook zaradi nezakonitega monopola

Facebook zanika obtožbe, da ohranja monopol na trgu družbenih omrežij.
Fotografija: Mark Zuckerberg na zaslišanju v Washingtonu, oktobra 2019. Foto: Erin Scott/Reuters
 
Odpri galerijo
Mark Zuckerberg na zaslišanju v Washingtonu, oktobra 2019. Foto: Erin Scott/Reuters  

Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je pred kratkim ponovno vložila protimonopolno tožbo zoper ameriškega tehnološkega velikana. FTC obtožuje Facebook nezakonitega kupovanja konkurence, v tožbi pa posebej izpostavijo prevzem Instagrama in Whatsappa. Konec junija je zvezni sodnik sicer zavrgel protimonopolno tožbo zoper Facebook, ki so jo vložile FTC in več kot 40 zveznih držav.
 

Prevladujoč položaj Facebooka

 
FTC je 19. avgusta ponovno vložila protimonopolno tožbo zoper Facebook ter tako obnovila boj za obvladovanje velikih tehnoloških podjetij, poroča The Guardian. FTC je tudi zavrnila zahtevo Facebooka, naj njena predsednica Lina Khan odstopi od primera zaradi svojih kritik v preteklosti. 32-letna pravnica in predsedujoča FTC je znana po svojem delu na področju protimonopolnega in konkurenčnega prava v ZDA ter želi povečati nadzor nad tehnološkimi giganti.
 
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

To je sicer drugi takšen poskus FTC, namreč konec junija je zvezni sodnik James Boasberg zavrnil protimonopolno tožbo zoper Facebook. Sodišče je v razrešitvi navedlo pomanjkanje dokazov, da ima Facebook res monopol. Odločitev je pomenila zastoj za FTC in druge, ki podpirajo protimonopolno ukrepanje proti velikanu družbenih medijev.
 

Zakaj ponovna tožba?

 
Vnovični obtožbi je FTC dodala dnevne in mesečne meritve uporabnikov, ki dokazujejo, kako je Facebook najmanj od leta 2011 ohranil prevladujoč delež med ameriškimi družbenimi omrežji in ohranil »trajno monopolno moč v storitvah družbenih omrežij«. »Ker ni resne konkurence, je Facebooku uspelo izpopolniti model oglaševanja, ki temelji na nadzoru in naložiti svojim uporabnikom vedno večja bremena,« je v poročilu zapisala FTC.
 
32-letna predsednica Zvezne komisije za trgovino (FTC), Lina Khan. Foto: Getty Images/Pool
32-letna predsednica Zvezne komisije za trgovino (FTC), Lina Khan. Foto: Getty Images/Pool

Prevladujoč položaj Facebooka na trgu ščitijo tudi »pomembne vstopne ovire«, so zapisali v tožbi – vključno z »visokimi stroški prestopa«. Z drugimi besedami, uporabniki gradijo povezave in zgodovino objav, ki jih ne morejo zlahka prenesti na drugega ponudnika osebnih družbenih omrežij, pojasnjuje The Guardian.
 
V tožbi FTC trdi, da je najbližji konkurent Facebooka Snapchat, ki ima na desetine milijonov mesečnih uporabnikov manj kot Facebook ali njegova hčerinska družba Instagram, kar dodatno nakazuje, da ima podjetje nepravičen tržni delež. Tiktok naj ne bi bil neposreden konkurent Facebooku, saj ima drugačen namen uporabe.
image_alt
Delavcev brez regresa letos že več kot lani v celem letu

»Facebook ni imel poslovnih sposobnosti in tehničnega talenta, da bi preživel prehod na mobilne naprave,« je dejala Holly Vedova, vršilka dolžnosti urada za konkurenco FTC. »Ker ni uspel konkurirati novim inovatorjem, jih je Facebook nezakonito kupil ali pokopal, ko je njihova priljubljenost postala eksistencialna grožnja.«
 

Grožnja tehnološkim velikanom


Tehnološki velikani: Amazon, Apple, Facebook in Google. Foto: Reuters
Tehnološki velikani: Amazon, Apple, Facebook in Google. Foto: Reuters
Tožba je prvi večji ukrep, ki ga je izvedla FTC, odkar je bila junija 2021 za predsednico imenovana Khanova, ki je odločna zagovornica protimonopolnih ukrepov. V komisijo jo je marca letos imenoval ameriški predsednik Joe Biden. Khanova se močno zavzema za obvladovanje tehnoloških velikanov, kot so Amazon, Apple, Google in Facebook. 32-letnica je razvila protimonopolen argument, ki je revolucioniral način razmišljanja o uravnavanju monopolov, navaja The Guardian.
 
Tožba FTC prihaja, ko se Facebook in drugi tehnološki velikani spopadajo z novimi zakonodajnimi ukrepi glede domnevnega nekonkurenčnega vedenja. Leta 2020 so bili Google, Amazon in Facebook tarče protimonopolnih tožb, predstavniki podjetij pa so se soočili s številnimi zaslišanji Kongresa.
 
image_alt
Hrvaški Rimac postavil svetovni rekord

Tiskovni predstavnik Facebooka je v izjavi novo tožbo označil za »nesmiselno« in dodal, da je bil prvotni primer zavrnjen, ker ni bilo veljavne trditve, da je Facebook monopolist, kar se po njegovih besedah ni spremenilo. »Vsak dan se borimo, da bi pridobili čas in pozornost ljudi in bomo še naprej odločno branili svoje podjetje,« je v izjavi zapisal tiskovni predstavnik družbe. The Guardian poroča, da ima Facebook do 4. oktobra čas za uradni odgovor na tožbo.
 

Več iz rubrike