Koliko na Hrvaškem zaslužijo tuji delavci ?

Najmanj zaslužijo delavci v pekarni, največ pa visokokvalificirani delavci.
Fotografija: Zaradi pomanjkanja kadra se v gradbeništvu zaposlovanje upočasnjuje. Foto: Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Zaradi pomanjkanja kadra se v gradbeništvu zaposlovanje upočasnjuje. Foto: Foto: Jure Eržen/Delo

Po podatkih Hrvaškega notranjega ministrstva je marca na Hrvaškem bivalo 100.000 tujcev, od tega 10.000 stalno, ostali pa začasno. Večina jih prihaja iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Kosova, Severne Makedonije, Albanije, nekaj pa tudi iz Ukrajine, Kitajske in Indije.

image_alt
Kako bodo Hrvati zaokrožali cene po uvedbi evra?

Kot poroča Večernji list, je največ tujcev zaposlenih v gradbeništvu, kovinski industriji, turizmu in gostinstvu. V prvih mesecih je prišlo kar 3000 zahtev za zaposlitev natakarjev in kuharjev ter delavcev v visoki gradnji, med 1000 in 2000 pa za varilce, pomožne natakarje in čistilke. Za sezonske delavce, ki v enem koledarskem letu delajo do 90 dni, delodajalci ne potrebujejo dovoljenja zavoda.

Koliko zaslužijo tuji delavci?

Podatki hrvaškega zavoda za zaposlovanje razkrivajo, da je povprečna bruto plača tujih delavcev okoli 650 evrov za peke, medtem ko kuharji zaslužijo 830 evrov. Nekaj manj dobijo tuji delavci v gostinstvu in turizmu, visokokvalificirani delavci pa dobijo od 944 do 1000 evrov.

Koliko zaslužijo tuji delavci na Hrvaškem? Foto: Neja Markicevic/CROPIX
Koliko zaslužijo tuji delavci na Hrvaškem? Foto: Neja Markicevic/CROPIX

Od bruto plače država odbije 20 odstotkov za prispevke in davek na dohodek, razen če ima zaposleni priznane olajšave za vzdrževanje otrok.

Kot pojasnjujejo na zavodu za zaposlovanje, morajo delodajalci ob testiranju trga dela določiti višino plače v bruto znesku, ki pa ne sme biti nižja od zakonsko določene minimalne plače. Sicer povprečna bruto plača na Hrvaškem znaša 984 evrov (7400 kun).

image_alt
Kdaj bo Pelješki most končno odprt?

Povpraševanje po delovni sili za 40 odstotkov večje

Konec marca je na Hrvaškem delalo 1,6 milijona delavcev, število zaposlenih pa se je v enem letu povečalo za 42.000, navajajo hrvaški mediji. Število zaposlenih najbolj raste v turizmu, gostinstvu in tehnološkem sektorju, medtem ko se v gradbeništvu upočasnjuje, predvsem zaradi pomanjkanja kadra.

Po podatkih Ekonomskega instituta v Zagrebu (EIZ), je letos povpraševanje po splošni delovni sili za skoraj 40 odstotkov večje kot v enakem obdobju lani.

Kot so zapisali na svoji spletni strani, se pozitivni trendi na trgu dela, ki jih pripisujejo predvsem pripravam na prihajajočo turistično sezono, nadaljujejo. »Glede na indeks prostih delovnih mest iz marca 2022 je povpraševanje po delovni sili za 39 odstotkov večje kot marca 2021, pa tudi za 25 odstotkov večje v primerjavi z marcem pred pandemijo leta 2019.«

image_alt
Kakšna bo povprečna hrvaška plača po uvedbi evra

Več iz rubrike