Koliko so vredne olimpijske medalje?

Na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu veliko atletov tekmuje za medalje, slavo in veliko denarja. Koliko dejansko zaslužijo?
Fotografija: Zlata, srebrna in bronasta medalja za OI Tokio 2020 (2021), Foto: AFP
Odpri galerijo
Zlata, srebrna in bronasta medalja za OI Tokio 2020 (2021), Foto: AFP

Tekmovanje na olimpijskih igrah atletom in atletinjam zagotovo pomeni poseben dosežek v svoji športni karieri. Osvojene olimpijske medalje pa prinašajo večno slavo, čast in veliko denarja. Letos so ameriški tekmovalci morda še bolj motivirani, saj so se zneski nagrad zanje povečali za 50 odstotkov glede na prejšnje olimpijske igre leta 2016 v Rio de Janeiru.
 

Koliko lahko zaslužijo ameriški olimpijci?

 
Tekmovalci sicer nimajo fiksne plače in se zanašajo na različne vire prihodkov. V večini primerov morajo športniki opravljati kakšna dodatna dela, ali na kakšen drugačen način pridobiti denar za preživetje, navaja CNBC. Na vsake štiri leta pa dobijo priložnost zaslužiti kar nekaj denarja.
 
image_alt
Odkrivamo talente: Rok Kržič

Pred nekaj leti je Ameriški olimpijski komite (USOPC) bistveno povečal denarne nagrade za atlete in sicer za kar 50 odstotkov. Tako si bodo lahko ameriški tekmovalci na letošnjih olimpijskih igrah prislužili 37.500 dolarjev za vsako zlato medaljo, 22.500 za vsako srebrno in 15 tisoč za vsako bronasto. Ameriški paraolimpijci pa bodo lahko zaslužili 7500 dolarjev za vsako zlato, 5250 za vsako srebrno in 3750 za vsako bronasto medaljo. Če je bruto dohodek atleta manjši od milijona dolarjev, pa tokrat njihove nagrade ne bodo obdavčene, kar je dodatna zmaga za atlete.  
 
Simone Biles z različnimi osvojenimi medaljami, Foto: NBC
Simone Biles z različnimi osvojenimi medaljami, Foto: NBC

Nekateri ameriški športniki pa so, glede na njihove dosežke, prejeli celo štipendije od USOPC. Štipendije krijejo stroške najemnine in hrane, denar pa se lahko v nekaterih primerih uporabi tudi za zdravstvene stroške, odvisno od posameznega športa. Toda višine štipendij so zelo različne, odvisne so od športa v katerem atlet tekmuje in njegovih rezultatov. Hitrostni drsalec Mitch Whitmore je denimo za CNBC povedal, da je prejel devetmesečno štipendijo, ko je osvojil četrto mesto na tekmovanju leta 2017. Ta je sicer pokrila njegove treninge in življenjske stroške, toda tretje mesto bi mu zagotovilo veliko več denarja.
 

Športniki lahko denar zaslužijo tudi na druge načine

 
Usain Bolt in njegovi navijači, leta 2015, Foto: Reuters
Usain Bolt in njegovi navijači, leta 2015, Foto: Reuters
Čeprav so atleti tudi finančno motivirani za osvojitev medalj, se ta priložnost pojavi le na vsake štiri leta. Zato veliko športnikov sklepa pogodbe za promocijo različnih podjetij. Jamajški sprinter Usain Bolt naj bi denimo zgolj s promocijo zaslužil več kot 30 milijonov dolarjev v enem letu. Prav tako ameriška telovadka Simone Biles verjetno zasluži zajetne vsote denarja od njenih pogodb s podjetji Uber Eats, Nike, Visa in drugimi. Toda pogodbe se razlikujejo, odvisno od podjetja in dosežkov športnika.
 
Naslednji vir dohodka lahko športniku predstavlja oglaševanje na socialnih omrežjih. Če imajo atleti nekaj milijonov sledilcev, je to običajno dovolj, da pritegnejo pozornost oglaševalcev. Bilesova je v preteklih tednih denimo že objavila ključnike za Oreo, United Airlines in Core power. Med olimpijskimi igrami pa bomo na socialnih omrežjih Twitter in Instagram verjetno videli še več ključnikov različnih športnikov.
image_alt
Športna senzacija: 17-letnik podira svetovne rekorde Usaina Bolta

Nekateri atleti pa si morajo vseeno poiskati dodatno službo

 
Mnogo atletov pa je daleč od slave, ki si jo denimo lastita Bolt ali Bilesova, zaradi česar veliko težje zaslužijo za preživetje. Približno 60 odstotkov letošnjih ameriških olimpijcev sicer zasluži manj kot 25 tisoč dolarjev letno, navaja Forbes. Whitmore pojasnjuje, da finančne skrbi olimpijcem povzročijo ogromno dodatnega stresa. »Želiš si, da bi bilo bistveno le tekmovanje, toda v primeru padca ali kakšne druge napake, boš težko jedel še več mesecev,« je za CNBC povedal Whitmore. Nekateri olimpijci pa se zanašajo celo na zbiranje sredstev in množično financiranje, da sploh lahko nadaljujejo tekmovanje.
 

Koliko pa so vredne medalje slovenskih olimpijcev?


Slovenski športniki na otvoritvi olimpijskih iger v Pjongčangu, februar 2018, Foto: Družnik Matej/Delo
Slovenski športniki na otvoritvi olimpijskih iger v Pjongčangu, februar 2018, Foto: Družnik Matej/Delo
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je slovenskim olimpijcem zvišalo denarne nagrade za osvojene medalje na letošnjih igrah. Tako lahko v posameznih disciplinah slovenski športniki prejmejo 31.120 evrov za vsako zlato medaljo, 23.340 za vsako srebrno in 15.560 za vsako bronasto. Od leta 2019 dalje pa so do sto odstotkov vrednosti športnikove nagrade upravičeni tudi trenerji, prej so bili sicer upravičeni le do polovice zneska.

V skupnih disciplinah pa si lahko ekipe atletov prislužijo 151.710 evrov za vsako zlato medaljo, 101.140 za vsako srebrno in 62.240 za vsako bronasto medaljo. Trenerski tim ekipe pa je glede na uvrstitev športnikov upravičen do istih zneskov, ki veljajo za posamezne discipline. Zneski denarnih nagrad za slovenske olimpijce so se skoraj podvojili glede na igre v Rio de Janeiru leta 2016.

Več iz rubrike