Nejasna resnica o roku uporabe živil
V Sloveniji je leta 2019 vsak od nas povprečno vrgel 67 kilogramov hrane v smeti, skupaj pa smo pridelali kar 140.804 ton odpadne hrane.
Odpri galerijo
Občasno odpremo hladilnik samo z namenom, da bi pregledali rok uporabnosti živil in brez slabe vesti zavržemo vse, kar je nekaj tednov ali le nekaj dni starejše od napisanega datuma na embalaži. Verjetno vsakemu izmed nas znan scenarij, toda v večini primerov zavržemo popolnoma užitno hrano le zato, ker ne razumemo razlike med »porabiti do« in »uporabno najmanj do«.
Datumi, navedeni na embalažah izdelkov, so sicer dobronamerni, toda nepojasnjeni in včasih 'poljubno' napisani, navaja spletna stran Vox, ki se osredotoča na pojasnjevalno novinarstvo. Ti datumi se v večini primerov ne nanašajo na dejansko uporabnost izdelka, vendar na predvideno najboljšo kakovost izdelka, ki jo proizvajalec do tega datuma jamči, kar je velika razlika.
Datumi na embalažah izdelkov so se začeli pojavljati v drugi polovici prejšnjega stoletja. Takrat se je nakupovanje v manjših trgovinah in neposredno na kmetijah zmanjšalo, potrošniki pa so svoje nakupovalne vozičke preselili v supermarkete. Proizvajalci so sprva tiskali datume na embalaže izdelkov kot smernice za prodajalce, ki naj bi jim pomagale določiti, katera živila postaviti na sprednjo stran police. Datumi so bili skoraj šifrirani in sploh niso bili namenjeni potrošnikom, poroča Vox.
Ker so potrošniki želeli kupiti najbolj svež izdelek, naučili so se brati šifrirane števila na embalažah in proizvajalci so to prepoznali kot tržno prednost. Na embalaže so začeli tiskati lažje razumljive datume, s katerimi so sporočali da je njihov izdelek svež in okusen. Toda med proizvajalci ni bilo skladnosti, kaj ta datum dejansko pomeni.
Nekateri so jamčili kakovost izdelka do določenega datuma, drugi so svetovali trgovcem, do kdaj izdelek prodati, spet tretji pa so dejansko navedli datum, do katerega naj bi izdelek uporabili. V Sloveniji in evropskih državah je navajanje roka uporabnosti živil zakonsko določeno, toda definicija - glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) - zajema dva različna pojma.
Pri izdelkih, ki so označeni z oznako »porabiti do«, se torej odsvetuje uporaba po pretečenem datumu, saj je izdelek dejansko lahko pokvarjen. Pri izdelkih z oznako »uporabno najmanj do« pa po pretečenem datumu proizvajalec ne jamči več visoke kakovosti, toda izdelek je lahko uporaben še tedne ali mesece po navedenem datumu.
Problem je, ker enačimo ta dva izraza in običajno pogledamo le datum, navaja Vox in poudarja, da je težava v našem mišljenju. Splošno razširjeno mišljenje je, da nam bo hrana, ki ji je pretekel rok uporabnosti, škodovala. Preveč se zanašamo na podatke, ki nam jih podajo proizvajalci in premalo na svoja čutila ter na zmožnost določanja, kaj lahko pojemo in česa ne.
Podatkov, ki izpostavljajo problem zavržene hrane po celem svetu, je ogromno in so skrb vzbujajoči. Po nekaterih podatkih zavržemo kar tretjino pridelane hrane po celem svetu, kar pomeni, da so posledično brez pomena vsa sredstva in čas, vložena v proces pridelave in dostave hrane na trgovske police.
V Sloveniji, kot tudi po svetu, poteka vedno več iniciativ za zmanjšanje količine zavržene hrane in izobraževanj, katera živila lahko uporabimo po pretečenem roku in na kakšen način. Treba je tudi omeniti, da nam manj zavržene hrane lahko prihrani kar nekaj denarja. Kupimo torej le toliko, kolikor lahko pojemo, poglejmo kakšna oznaka je pred datumom in ne vrzimo stran celega jabolka, če se na njem pojavi rjava pikica gnilobe, svetuje Vox.
Datumi o uporabnosti sprva niso bili mišljeni za potrošnike
Datumi, navedeni na embalažah izdelkov, so sicer dobronamerni, toda nepojasnjeni in včasih 'poljubno' napisani, navaja spletna stran Vox, ki se osredotoča na pojasnjevalno novinarstvo. Ti datumi se v večini primerov ne nanašajo na dejansko uporabnost izdelka, vendar na predvideno najboljšo kakovost izdelka, ki jo proizvajalec do tega datuma jamči, kar je velika razlika.
Datumi na embalažah izdelkov so se začeli pojavljati v drugi polovici prejšnjega stoletja. Takrat se je nakupovanje v manjših trgovinah in neposredno na kmetijah zmanjšalo, potrošniki pa so svoje nakupovalne vozičke preselili v supermarkete. Proizvajalci so sprva tiskali datume na embalaže izdelkov kot smernice za prodajalce, ki naj bi jim pomagale določiti, katera živila postaviti na sprednjo stran police. Datumi so bili skoraj šifrirani in sploh niso bili namenjeni potrošnikom, poroča Vox.
Ker so potrošniki želeli kupiti najbolj svež izdelek, naučili so se brati šifrirane števila na embalažah in proizvajalci so to prepoznali kot tržno prednost. Na embalaže so začeli tiskati lažje razumljive datume, s katerimi so sporočali da je njihov izdelek svež in okusen. Toda med proizvajalci ni bilo skladnosti, kaj ta datum dejansko pomeni.
Nekateri so jamčili kakovost izdelka do določenega datuma, drugi so svetovali trgovcem, do kdaj izdelek prodati, spet tretji pa so dejansko navedli datum, do katerega naj bi izdelek uporabili. V Sloveniji in evropskih državah je navajanje roka uporabnosti živil zakonsko določeno, toda definicija - glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) - zajema dva različna pojma.
Uporabno najmanj do
»Datum minimalne trajnosti« je pojem, ki se nanaša prvotno na kakovost živila in je običajno označen na izdelkih, ki imajo daljši čas uporabe (moka, testenine itn.) z oznako »uporabno najmanj do« oziroma »uporabno najmanj do konca«. Proizvajalcu je prepuščeno, ali bo na živilu označil pogoje shranjevanja ali ne. Po preteku »datuma minimalne trajnosti« proizvajalec ne zagotavlja več kakovosti živila, toda živilo ni nujno pokvarjeno.
Porabiti do
»Datum uporabe« se nanaša predvsem na varnost živila in se uporablja za označevanje hitro pokvarljivih živil (sveže mleko, meso itn.). Na izdelkih se običajno označuje z izrazom »porabiti do«. V tem primeru je na živilu obvezna oznaka natančnega datuma in navodila glede shranjevanja živila in po izteku datuma je uporabnost izdelka že zelo vprašljiva in proizvajalec odsvetuje uporabo.
Spremeniti bi morali mišljenje
Pri izdelkih, ki so označeni z oznako »porabiti do«, se torej odsvetuje uporaba po pretečenem datumu, saj je izdelek dejansko lahko pokvarjen. Pri izdelkih z oznako »uporabno najmanj do« pa po pretečenem datumu proizvajalec ne jamči več visoke kakovosti, toda izdelek je lahko uporaben še tedne ali mesece po navedenem datumu.
Problem je, ker enačimo ta dva izraza in običajno pogledamo le datum, navaja Vox in poudarja, da je težava v našem mišljenju. Splošno razširjeno mišljenje je, da nam bo hrana, ki ji je pretekel rok uporabnosti, škodovala. Preveč se zanašamo na podatke, ki nam jih podajo proizvajalci in premalo na svoja čutila ter na zmožnost določanja, kaj lahko pojemo in česa ne.
Problematika zavržene hrane
Podatkov, ki izpostavljajo problem zavržene hrane po celem svetu, je ogromno in so skrb vzbujajoči. Po nekaterih podatkih zavržemo kar tretjino pridelane hrane po celem svetu, kar pomeni, da so posledično brez pomena vsa sredstva in čas, vložena v proces pridelave in dostave hrane na trgovske police.
V Sloveniji, kot tudi po svetu, poteka vedno več iniciativ za zmanjšanje količine zavržene hrane in izobraževanj, katera živila lahko uporabimo po pretečenem roku in na kakšen način. Treba je tudi omeniti, da nam manj zavržene hrane lahko prihrani kar nekaj denarja. Kupimo torej le toliko, kolikor lahko pojemo, poglejmo kakšna oznaka je pred datumom in ne vrzimo stran celega jabolka, če se na njem pojavi rjava pikica gnilobe, svetuje Vox.
Več iz rubrike
Nova razkošna nepremičnina Jennifer Anniston
Zvezdnica serije Prijatelji Jennifer Anniston je nedavno kupila razkošno nepremičnino od Oprah Winfrey.
Kaj možgane ohranja aktivne in zmanjšuje tveganje za demenco?
Strokovnjaki so 11 let analizirali podatke o zdravstvenem stanju več kot 500.000 ljudi, ki ob zaposlitvi niso imeli demence.