Kmalu naprodaj predmeti, ki so del zapuščine skupine The Beatles

Na dan 7. aprila bo organizirana dražba, na kateri bo mogoče kupiti predmete, ki so nekoč pripadali članom priljubljene glasbene skupine.
Fotografija: John Lennon. Foto: Agustin Marcarian/Reuters
Odpri galerijo
John Lennon. Foto: Agustin Marcarian/Reuters

Avkcijska hiša Julien's Auctions in družba YellowHeart, ki se ukvarja s trgom NFT oz. z nezamenljivimi žetoni, pripravljata 7. aprila letos dražbo predmetov, ki so bili nekoč last članov skupine The Beatles. Na dražbi, ki že poteka tudi na spletu, lahko zainteresirani kupijo NFT žeton in postanejo njegov edini lastnik, ne postanejo pa lastniki predmeta.

The Beatles. Foto: Bruce McBroom/Reuters
The Beatles. Foto: Bruce McBroom/Reuters
Izklicne cene za NFT žetone so visoke, denimo za osnutek pesmi Hey Jude, ki ga je napisal Paul McCartney, je izklicna cena 30.000 dolarjev (26.800 evrov), je razvidno iz spletne strani YellowHeart. Kot je med drugim zapisano v opisu poleg fotografije predmeta, je lastnik tega osnutka v fizični obliki Julian Lennon, tisti kupec, ki bo na dražbi ponudil največ, pa bo postal edini lastnik NFT žetona in bo s tem simbolično prejel delež edinstvene Lennonove zapuščine.

Žetone bo mogoče dobiti tudi za druge predmete, kot so plašč Johna Lennona, ki ga je ta nosil v glasbenem filmu Magical Mystery Tour in so ga posneli Beatli, Lennonov suknjič iz videa za skladbo Help! in tri kitare. Vsi predmeti so iz zasebne zbirke Lennonovega sina Juliana, piše revija Variety.

Julian Lennon osebne predmete očeta in drugih članov skupine zbiral 30 let

Kupec bo prejel žeton v obliki avdio/vizualnega zbirateljskega predmeta, ki mu bo dodan zapis Juliana. Ta je za Variety med drugim povedal, da je osebne predmete očeta in drugih članov skupine zbiral 30 let. Kot je poudaril, jih je imel večinoma zaprte v trezorju, da se jim ne bi kaj zgodilo, nekaj pa jih je občasno na ogled postavil na razstavah po Evropi.

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Za tokratni projekt se je odločil, ker želi pobliže predstaviti očetovo zapuščino javnosti. Nekaj teh predmetov je povezanih tudi z njegovim novim albumom, ki ga bo izdal aprila, je še povedal za Variety.

Del prihodkov od prodaje zbirke NFT bo namenjen Lennonovi fundaciji White Feather Foundation, ki bo sredstva uporabila za nakup certifikatov na platformi Nori, ki jih izdaja za zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Več iz rubrike