Kateri so znaki, da preveč dela uničuje vaš partnerski odnos?

Pomembno je pravi čas videti rdeče zastave, ki kažejo na to, kdaj delo negativno vpliva na partnerski odnos.
Fotografija: Rdeč alarm predstavlja, da preživite malo časa z zakoncem, ker ste vedno zaposleni z delom. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Rdeč alarm predstavlja, da preživite malo časa z zakoncem, ker ste vedno zaposleni z delom. Foto: Shutterstock

Naše kariere pogosto vplivajo na osebne odnose. V skrajnih primerih, ko je govora o deloholizmu, pa jih lahko tudi uničijo.

Ker veliko časa preživimo na delu, se naša delovna mesta lahko zlahka prelijejo v naše osebno življenje, pravi Lynn Taylor, nacionalna strokovnjakinja za odnose na delovnih mestih.  

image_alt
Krizo bi lahko rešili tisti, ki ste jih spravili v penzijo

Če preveč delamo ter svoje delo in skrbi prinašamo tudi domov, je stresno za oba partnerja. Zato je pomembno pravi čas videti rdeče zastave, ki kažejo na to, da delo negativno vpliva na partnerski odnos. Katere so, vam predstavljamo v nadaljevanju.

Delo postavljate pred zvezo

Če se znajdete v situaciji, ko se zaradi preobilice dela odpovedujete dejavnostim, ki jih običajno radi opravljate s svojim partnerjem (obisk kina, narave, prijateljev in podobno), to na dolgi rok nima dobrega vpliva na partnerski odnos.

Če pridete domov pod stresom zaradi delovnih skrbi, lahko postanete tudi v odnosu bolj razdražljivi. Foto: Shutterstock
Če pridete domov pod stresom zaradi delovnih skrbi, lahko postanete tudi v odnosu bolj razdražljivi. Foto: Shutterstock

Premalo časa preživite s partnerjem

Rdeč alarm predstavlja tudi to, da preživite malo časa z zakoncem, ker ste vedno zaposleni z delom. Če ostajate v službi tudi pozno popoldne in zvečer, včasih tudi med vikendi, delo pa večkrat nosite tudi domov, je to znak, da delo preveč vpliva na partnerski odnos.  

V službi se počutite srečnejši kot doma

Če se veselite konca vikenda, da boste šli zopet v službo, ker je manj stresno kot doma, za nameček pa se še s sodelavci razumete bolje kot s partnerjem, je to še en alarm, ki kaže na razmislek. 

image_alt
Podjetniki srečnejši in bolj zdravi od zaposlenih

V partnerskem odnosu se pogovarjate le o delu

Če se s svojim zakoncem  ne pogovarjate o ničemer drugem razen o delu, je to slab znak. V partnerskem odnosu je mukotrpno nenehno poslušati o delu ter vse podrobnosti problemov s katerimi se nekdo pri delu sooča. V primeru težav delitve službe in osebnega življenja, se je potrebno zavestno potruditi, da se vzpostavi nova navada, da se govori o delu zgolj določen čas, potem pa se tovrstna tematika v osebnem življenju postavi malce na stran, navaja Business Insider.

Pozno prihajate na pomembne osebne dogodke ali jih pogosto odpovedujete zaradi službe

Da preveč dela lahko negativno vpliva na osebno življenje kaže tudi to, da zamujate na pomembne družinske in osebne dogodke ali pa jih odpovedujete zaradi službe. To lahko povzroči počasno kopičenje zamere zakonca in ustvari vtis, da vam ni mar za drugo kot za vaše delovne obveznosti.

Preveč dela negativno vpliva na osebno življenje. Foto: Getty Images
Preveč dela negativno vpliva na osebno življenje. Foto: Getty Images

Več prepirov in razdražljivosti v partnerskem odnosu

Če pridete domov pod stresom zaradi delovnih skrbi in se ne znate ustrezno pogovoriti ter razrešiti svojih izzivov in jih prelagate tudi na partnerja, to precej spremeni dinamiko odnosa. Nihče ne želi biti boksarska vreča za tuje frustracije. Morda bo partner nekaj časa to še prenašal, vedno pa najverjetneje ne. 

Vsak par se kdaj krega. Toda tudi konflikti se lahko razrešijo v prid odnosa. Če med prepiri s partnerjem nikoli ne poskušata popraviti situacije, je morda čas, da začneta.

image_alt
Raziskava: Hibridnemu delu naklonjena predvsem mlajša generacija

Več iz rubrike