Krizo bi lahko rešili tisti, ki ste jih spravili v penzijo

Ste starejše odpustili ali jih spravili v penzion? Strateška napaka! Zakaj? Lahko bi rešili vaše podjetje pred propadom.
Fotografija: zaposleni, stari nad 55 let, bi znali najti za vprašanje trenutne krizne situacije najboljše rešitve. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
zaposleni, stari nad 55 let, bi znali najti za vprašanje trenutne krizne situacije najboljše rešitve. Foto: Shutterstock

Vsi že vemo in občutimo rekordno stopnjo inflacije, saj so šle cene življenjskih potrebščin dobesedno v nebo. A nekaj o tokratni inflaciji še ne vemo. To je, kako jo učinkovito umiriti in se s tem rešiti primeža grozljivo visokih cen.

Rešitev za inflacijo - starejši zaposleni

Kot se že izkazuje ( v prihodnosti se bo pa še bolj) bodo težke izzive zaradi inflacije najlažje premagala tista podjetja, ki imajo v svoji sredini zaposlene z dolgoletnimi delovnimi izkušnjami. Natančneje, tiste, ki v podjetju delajo že več kot 30 let.

To še posebej velja, če so ti starejši nad 55 let na vodilnih položajih v podjetju. Zakaj?

Preprosto zato, ker so se direktorji, ki vztrajajo v podjetju že več kot 3 desetletja,  že srečali in ukvarjali s skoraj identično situacijo kot jo imamo sedaj.

image_alt
Ukinitev dolga na kreditni kartici je odskočna deska za upokojitev

Naraščajoči stroški energije in hrane so dvignili inflacijo na 30-letno najvišjo raven v Združenem kraljestvu in 40-letno v ZDA. V Sloveniji ni veliko drugače. In le tisti, ki imajo izkušnje s tovrstno situacijo v preteklosti, lahko rešijo sedanjo.

Prednosti izkušenih starejših delavcev še nikoli niso bile tako očitne

Če so se še pred leti ali pred pandemijo in med pandemijo delodajalci skušali čim prej znebiti vseh, ki jih je po zakonu pripadala upokojitev, se najverjetneje danes ne bi odločali za takšne poslovne poteze.

Namreč, ravno zaposleni, stari nad 55 let, bi znali najti za vprašanje trenutne krizne situacije najboljše rešitve.

A na žalost je skoraj 70 odstotkov od 5 milijonov ljudi, ki so med pandemijo zapustili delo v ZDA, je bilo starejših od 55 let. Torej, ne le v ZDA, ampak po vsem svetu in tudi v Sloveniji, so med pandemijo v "penzion" dali danes najboljše rešitelje krize. Škoda?

Upokojitev tistih, ki so si že zaslužili upokojitev, je bilo dobrodošlo za razvoj za mlajše delavce, ki se borijo, da bi prebili pot mimo velikega demografskega vala baby boomerjev, a za reševanje trenutne krize zaradi hude inflacije, pač ne.

Starejši od 55 let bi lahko rešili krizo

A v pandemiji, ko so bila podjetja tik pred propadom, so se mnogi lastniki in direktorji odločali za velike kadrovske reze. Marsikdo je v času pandemije izgubil službo, pa še ni dosegal norm za upokojitev in je za to pristal na Zavodu za zaposlovanje.

To je bilo katastrofalno za posameznike in njihove družine in zdaj se izkazuje, da bodo za tovrstne odločitve občutila tudi podjetja.

Danes se organizacijam, navajene na utečeno delo starejših, izkušenih delavcev, soočajo z mladimi silami, katerih nihče ne uvaja v delo.

V resnici se soočajo z "odlivom spretnosti in znanja". V minulih mesecih se delodajalci na neštetih mestih soočajo s hudim pomanjkanjem delovne sile. Še več:mladi imajo drugačno pojmovanje dela in ne bi nikakor svojega zdravja in časa zapravili za podjetje; mladi (še) nimajo dovolj znanja in izkušenj, ki so za normalno delovanje podjetja nujno potrebna in predvsem mladi nimajo zgodovinskega spomina in zato nikakor ne morejo takratnega "know how-a" izpred 30 let, ko je svet pestila inflacija, prenesti na današnje delovanje in iskanje optimalno dobrih poti za uspešno reševanje krize.

Učinek medgeneracijskega mosta

Torej, bo podjetniški svet začel drugače razumeti in spoštovati različne generacije znotraj podjetja? Bo začel zares graditi medgeneracijski most? To bi bilo že v času težav zaradi inflacije odlična priložnost za mirno plutje skozi viharje težkih okoliščin.

image_alt
Kako varčevati za upokojitev v različnih obdobjih življenja?

Več iz rubrike