Države, v katerih je najlažje pridobiti dvojno državljanstvo

Dvojno državljanstvo zagotavlja številne priložnosti in v nekaterih državah ga je lažje pridobiti kot v drugih.
Fotografija: V Avstraliji lahko pridobite vizum za prebivanje preko šole, službe ali na druge podobne načine. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
V Avstraliji lahko pridobite vizum za prebivanje preko šole, službe ali na druge podobne načine. Foto: Shutterstock

Drugo državljanstvo je lahko velika prednost na delovnem in osebnem področju. Koristno je lahko iz različnih razlogov. Nekateri ga potrebujejo kot popotniki, drugi želijo v tujini odpreti podjetje, se poročiti ali pa jim je država preprosto všeč. Ko se odločate za drugo državljanstvo, je dobro premisliti o več državah, med katerimi lahko izbirate glede na vaše potrebe. V različnih državah so postopki za pridobitev drugega državljanstva različni. V nekaterih državah ga je lažje pridobiti, v drugih težje. Na spletni strani The Travel so navedli države, v katerih je najlažje pridobiti državljanstvo.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Cene in življenje v Nemčiji (5/5)

Mehika

V Mehiki lahko ljudje zaprosijo za državljanstvo po petih letih življenja v državi. Če je oseba mehiškega porekla, če ima mehiškega zakonca ali otroke ter če je socialno, umetniško, športno ali kulturno prispevala v dobrobit države, se to obdobje skrajša na dve leti.

Irska

Irska je najbolj dostopna država za pridobitev državljanstva v primeru sorodstvenih vezi z Irci. Omogoča ljudem, ki so največ tri generacije nazaj v sorodstvu s tamkajšnjimi državljani, da se vrnejo nazaj. Če je bil torej stari starš prosilca irske narodnosti, je pridobitev državljanstva enostavna, vendar je treba državi najprej posredovati ustrezna dokazila.

Drugo državljanstvo zagotavlja številne možnosti na osebnem in delovnem področju. Foto: Enrique De La Osa/Reuters
Drugo državljanstvo zagotavlja številne možnosti na osebnem in delovnem področju. Foto: Enrique De La Osa/Reuters

Kanada

V Kanadi je velik delež tujih državljanov, saj ta velja za državo številnih priložnosti. Kdor želi pridobiti kanadsko državljanstvo, mora v državi živeti vsaj 1095 dni v obdobju petih let in imeti pri tem status stalnega prebivalca. Druga zahteva je vezana na dohodnino v zadnjih treh od petih let, ko je prosilec v državi. Za pridobitev državljanstva je treba dobro govoriti angleško ali francosko, poznati pa je treba tudi vrednote, zgodovino države ter njene institucije.

Peru

Razlogi za pridobitev dovoljenja za bivanje v Peruju so lahko šolanje, odprtje podjetja ali dokazilo, da je oseba sposobna zaslužiti več kot 1000 dolarjev mesečno. Oseba mora najprej dve leti živeti v državi, preden lahko zaprosi za državljanstvo.

image_alt
Svoja vrata odpira nov razkošni hotel v dolini Peruja

Singapur

Tudi Singapur je država, ki sprejema nove državljane. Je dobro razvita in se pomika v pravo smer, zato je idealna za nekoga, ki želi pridobiti drugo državljanstvo. Za pridobitev državljanstva je treba izpolnjevati vsaj enega od teh pogojev: stalno prebivališče v državi, zaposlitev, ustanovitev podjetja ali poroka s singapurskim državljanom. Ni pa posebej dobra novica, da država po dveh letih bivanja v Singapurju zahteva, da se oseba odreče prejšnjemu državljanstvu, da s tem pridobi singapursko.

Nova Zelandija je razvita država, ki ima dobro politiko priseljevanja. Znana je po svojem programu za kvalificirane migracije. Foto: Shutterstock
Nova Zelandija je razvita država, ki ima dobro politiko priseljevanja. Znana je po svojem programu za kvalificirane migracije. Foto: Shutterstock

Nova Zelandija

Nova Zelandija je razvita država z dobro politiko priseljevanja. Znana je po svojem programu za kvalificirane migracije. Za vključitev vanj je treba izpolnjevati več kriterijev; prosilec mora biti mlajši od 55 let, usposobljen na določenem področju in izkušen pri opravljanju dela. Tako lahko zaprosi za vizum za prebivanje v državi.

Grenada

Grenada zagotavlja pridobitev državljanstva tri mesece po oddaji vloge, ki vam je ni treba niti oddati osebno na uradu. V vlogi je treba navesti ključne člane, kot so starši, bratje in sestre, stari starši ter zakonci. Prijavo je možno izvesti na dva načina. Eden je, da prosilec donira vsaj 132.000 evrov Grenadskemu nacionalnemu skladu. Če gre za štiričlansko družino, se znesek donacije poveča na do 175.000 evrov. Drugi način je, da se vloži 193.000 evrov v lokalno nepremičninsko podjetje za obdobje petih let.

Avstralija

Avstralija je zadnja na tokratnem seznamu. Je privlačna država, kjer lahko vizum za prebivanje pridobite preko šole, službe ali na druge podobne načine. Ko gre za selitev v Avstralijo zaradi dela, mora biti oseba mlajša od 50 let in z delovnimi izkušnjami.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: cene in življenje na Tajskem (4/5)

Več iz rubrike