Katere evropske države ponujajo skoraj zastonj javne prevoze?

Od brezplačnega javnega prevoza do izjemno poceni vozovnic kar nekaj držav obiskovalcem ponuja poceni potovanja.
Fotografija: Od 1. septembra do 31. decembra 2022 bodo medkrajevni vlaki v Španiji popolnoma brezplačni. Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Od 1. septembra do 31. decembra 2022 bodo medkrajevni vlaki v Španiji popolnoma brezplačni. Foto: Getty Images/iStockphoto

Če še niste vedeli, so to poletje Nemci doživeli cenovno zelo ugoden in dostopen javni prevoz. V zadnjih treh mesecih je v Nemčiji vsakogar, tako domačine kot obiskovalce, stalo samo 9 evrov na mesec, da se vozijo s skoraj vsemi vlaki, tramvaji, avtobusi in podzemno železnico v državi.

image_alt
8 najcenejših mest za obisk v Evropi

Pred nekaj dnevi se je žal končala veličastna nemška potovalna vozovnica v vrednosti 9 evrov, ki je domnevno prihranila 1,8 milijona ton emisij CO2. Glede na nemško povprečje je to enakovredno letnemu ogljičnemu odtisu skoraj 20.000 ljudi, navaja spletni portal Trawel Awaits.

Toda, če ste jo zamudili, kar brez skrbi, saj Evropa ponuja še veliko krajev kamor lahko poceni potujete. Omeniti velja, da lahko v nekaterih krajih, če ste rezident, že dobite brezplačen javni prevoz. Estonska prestolnica Talin je eno takih mest. Od 1. oktobra 2022 bo to ponujala tudi Malta.

Avstrija ima tudi letne vozovnice za avtobuse, tramvaje in vlake, ki v povprečju stanejo 3 evre na dan. Foto: Depositphotos
Avstrija ima tudi letne vozovnice za avtobuse, tramvaje in vlake, ki v povprečju stanejo 3 evre na dan. Foto: Depositphotos

V katerih državah se še lahko vozite brezplačno ali zelo poceni?

Španija

Od 1. septembra do 31. decembra 2022 bodo medkrajevni vlaki v Španiji popolnoma brezplačni. Politika je bila namreč zasnovana za pomoč Špancem pri krizi življenjskih stroškov in zajema Cercanías (mestni vlak), Rodalies (mestne poti v Kataloniji) in Media Distancia (regionalne proge na srednji razdalji, ki pokrivajo potovanja, krajša od 300 km), ki jih vodi nacionalni železniški prevoznik Renfe. Za poceni potovanja to jesen je Španija edinstvena lokacija.  

Avstrija

Tudi Avstrija ima letne vozovnice za avtobuse, tramvaje in vlake, ki v povprečju stanejo 3 evre na dan, medtem ko se glavno mesto države Dunaj ponaša z vozovnicami za javni prevoz v vrednosti 1 evra na dan. Pri obeh pa je potrebno biti pozoren, da popust dobite le, če plačate celoletno vozovnico. Z drugimi besedami, verjetno se splačajo le, če načrtujete res dolgo potovanje v Avstrijo.

image_alt
Kateri grški otoki so kot nalašč za poletni oddih?

Luksemburg

Verjetno Luksemburg ni na vrhu seznama potovalnih destinacij mnogih ljudi. Toda leta 2020 je postala prva država na svetu, ki je javni prevoz uvedla brezplačno. Dokler ne potujete v prvem razredu, lahko obiskovalci in prebivalci dobijo avtobuse, vlake in tramvaje, ne da bi porabili niti centa.

Torej, če ste zamudili nemško potovalno shemo, zakaj ne bi odleteli v Španijo, Avstrijo ali Luksemburg? Čas je, da kar najbolje izkoristite te priložnosti in se naužijete potovanj v te zanimive države.

image_alt
Machu Picchu: skrivnosti starodavnega inkovskega mesta na vrhu gore

Več iz rubrike