Otok Mljet bogatejši za tri katamarane na sončni pogon

Plovila, ki jih poganja sončna energija, so pri iCat zasnovali z željo, da bi bila ta bolj ekološka, hitrejša in udobnejša.
Fotografija: Katamaran na sončno energijo. Foto: iCat
Odpri galerijo
Katamaran na sončno energijo. Foto: iCat

Tomislav Uroda iz Zagreba izdeluje plovila, ki jih poganja sončna energija. Svoj poslovni podvig je pričel pred desetimi leti z ustanovitvijo podjetja iCat, v naslednjih letih pa je stal ob boku vodilnih inovatorjev na svetu. iCat je znan po inovacijah na področju električnih plovil. Celino želi povezati z otoki na učinkovit in ekološki način, navaja Total Croatia News.

image_alt
Avstralska vas, kjer domove že 40 let napaja sončna energija

Plovila poganja sončna energija

Plovila poganja sončna energija, s čimer želi Uroda doseči, da bi postal prevoz bolj ekološki, hitrejši in udobnejši. Razočaranje nad redkimi in slabimi prometnimi povezavami med otoki ga je spodbudilo, da se je lotil reševanja problematike pomorskega prometa kar v lastni delavnici. Njegova inovacija je prerasla v uspešno mednarodno zgodbo. Uroda pravi, da niso želeli zasnovati cenenega izdelka, ampak boljšo in razkošnejšo različico plovila.

Otok Mljet. Foto: Mario Romulić
Otok Mljet. Foto: Mario Romulić

Ključni izzivi narodnega parka Mljet so bili povezati otok s celino, zagotoviti hitrejšo in udobnejšo potovalno ladjo ter odpraviti problem pomanjkanja goriva na otoku. Na tem območju zdaj obratujejo prvi trije katamarani na sončni pogon, ki se imenujejo babyCat. Ena ladja sprejme največ 54 potnikov in dosega hitrost do 9,5 vozla. Na njeni strehi se nahajajo sončne celice. Presežek sončne energije se shranjuje v baterijah na krovu, navaja Total Croatia News.

image_alt
Kako je Kitajska postala država izjemnega tehnološkega napredka?

Katamarane je možno napolniti na obali

Katamarane na sončni pogon je možno napolniti tudi na obali, kjer se nahajajo hranilniki energije. Ta dopolnitev je sicer dobrodošla, toda Uroda pravi, da ladje na Mljetu v poletnih mesecih že nekaj let plujejo nemoteno, ker od sonca dobijo dovolj energije.

V mesecih pandemije povpraševanja po njihovih plovilih ni bilo, v zadnjem času pa je to spet naraslo. Izdelke nameravajo tržiti po vsej Evropi, ko bodo ugodnejši pogoji, pa tudi po vsem svetu. Poleg ladje SolarCat je na isti proizvodni platformi mogoče izdelati še dva tipa katamaranov na sončni pogon; enega nekoliko širšega s 100 sedeži, drugega pa z dvojnim premcem, ki se med vožnjo obrača.

V podjetju primanjkuje delavcev

Uroda pravi, da so si v podjetju sprva želeli, da bi imeli v proizvodnem obratu svoje delavce, vendar so sčasoma ugotovili, da ta služba ni privlačna in da bodo ljudje prihajali in odhajali. Poudaril je še, da se zavedajo situacije s pomanjkanje delovne sile na Hrvaškem, vendar je njihova razvojna ekipa konstantna. Večja izraba potenciala sončne energije je eden glavnih ciljev evropskega zelenega načrta, katerega cilj je do leta 2030 zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 55 odstotkov. Prehod na obnovljive vire energije igra pri tem ključno vlogo.

image_alt
Slavni bogataši, ki imajo v lasti zasebne otoke

Več iz rubrike