Kam po Evropi na potovanje z vlakom?

Evropa je ena najbolj raznolikih in dostopnih destinacij za potovanje z vlakom.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona/Euronews
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona/Euronews

Evropa ponuja z obsežnim železniškim omrežjem številne možnosti za potovanja z vlakom; bodisi z luksuznimi in modernimi španskimi vlaki ali pa po 100 let stari progi v Sloveniji. Euronews je sestavil seznam najbolj spektakularnih evropskih potovanj z vlakom.

image_alt
Vlak, ki se bo polnil s pomočjo gravitacije

El Transcantabrico, Španija

Izjemno razkošen spalni vlak popelje goste na osemdnevno potovanje od španskega Santiaga de Compostela do romanskega mesta Leon. Pot skozi severna obalna mesta Santader in Bilbao ponuja 643 kilometrov uživanja s pogledom na Kantabrijsko morje in zelene vrhove Asturije.

Foto: Posnetek zaslona/Euronews
Foto: Posnetek zaslona/Euronews

Luksuzni vlak s petimi zvezdicami se ponaša z razkošno opremljenimi apartmaji, jacuzzijem in vrhunsko restavracijo z najboljšimi kuharji.

Bergenska železnica, Norveška

Bergenska železnica je najvišje ležeča glavna železniška proga v Severni Evropi, ki na nadmorski višini 1237 metrov prečka narodni park Hardangervidda.

Pot se začne v Oslu in nadaljuje po nižinah mimo jezer, nato pa se vzpenja mimo obrečnih gozdov, fjordov in zasneženih gorskih prelazov. 370 kilometrov dolga pot poteka skozi 180 predorov in se ustavi na 22 postajah.

image_alt
Nemčija predstavila prvi samovozeči vlak na svetu

Bohinjska železnica, Slovenija in Italija

Triurna vožnja od Jesenic do Trsta popelje v slovenske Julijske Alpe, mimo najdaljšega slovenskega predora do največjega kamnitega ločnega mosta na svetu.

Foto: Posnetek zaslona/Euronews
Foto: Posnetek zaslona/Euronews

Ta 100 let stara proga je prvotno služila kot pomembna povezava med zahodno Avstrijo in južno Nemčijo s takratnim avstro-ogrskim pristaniščem Trst. Danes železnica služi kolesarjem in pohodnikom, ki raziskujejo čudovito pokrajino.

Montenegro Express, Črna gora

Montenegro Express je ena mlajših evropskih železniških prog na dolge razdalje, ki je bila odprta leta 1976. Potovanje se začne v pristanišču Bar v Črni gori, nadaljuje pa se preko 435 mostov skozi Dinarske Alpe do Beograda.

Foto: Posnetek zaslona/Euronews
Foto: Posnetek zaslona/Euronews

Vlak na 12-urnem potovanju pelje mimo narodnega parka Biogradska Gora in znamenitega Skadarskega jezera, ki velja za največje jezero v južni Evropi.

Glacier Express, Švica

Najbolj znamenito potovanje z železnico ponuja razgled na zimsko pravljično deželo, ki poteka mimo zasneženih vrhov gostega alpskega gozda in visokih kamnitih viaduktov.

Foto: Posnetek zaslona/Euronews
Foto: Posnetek zaslona/Euronews

Potniki lahko med srebanjem šampanjca in razvajanjem z vrhunsko kulinariko uživajo v razgledu na švicarske Alpe, celotna pot od Zermatta do St. Mortiza pa traja dobrih sedem ur.

West Higlind Line, Škotska

Škotska linija West Highland Line potnikom ponuja nepozabno doživetje na ikoničnem vlaku Hogwart Express.

Foto: Posnetek zaslona/Euronews
Foto: Posnetek zaslona/Euronews

Peturno potovanje potnike pelje iz nižinskega mesta Glasgow do visokogorskega pristanišča Mallaig in ponuja spektakularne razglede na jezero Gareloch in morsko jezero Loch Long. Kot navaja Euronews, je bila proga že večkrat razglašena za najbolj slikovito železniško progo na svetu.

image_alt
Nasveti: Kako se zaščititi pred udarcem inflacije?

Več iz rubrike