Nasveti: Kako se zaščititi pred udarcem inflacije?

Uporaba bonov in kuponov, revizija naročnin, sprememba načina počitnikovanj in rekreacija v naravi lahko prinesejo prihranke.
Fotografija: Stopnja inflacije predstavlja izgubo kupne moči. Foto: Getty Images / iStockphoto
Odpri galerijo
Stopnja inflacije predstavlja izgubo kupne moči. Foto: Getty Images / iStockphoto

Od začetka pandemije covida-19 so se podražile surovine, rabljena vozila, živila, gorivo in skoraj vse ostalo, z rusko invazijo v Ukrajino pa se je stopnja inflacije še močneje zvišala. Nenaden dvig cen osnovnih življenjskih potrebščin in storitev lahko povzroči pretres pri vsakodnevni porabi večine ljudi. V nadaljevanju si bomo pogledali nekaj praktičnih nasvetov, kako ta pretres ublažiti.

image_alt
To je najbogatejši človek vseh časov

Inflacija ni enaka za vse

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Namesto da bi se mučili zaradi ene številke, ki predstavlja izgubo kupne moči, ki jo je treba povrniti, lahko posamezniki uporabijo spodnje, na prvi vtis morda majhne korake, da počasi, a zanesljivo izboljšajo svoj finančni položaj, navaja spletna stran Euronews, kjer so predstavili nasvete.

Stopnja inflacije predstavlja izgubo kupne moči. Foto: Getty Images / iStockphoto
Stopnja inflacije predstavlja izgubo kupne moči. Foto: Getty Images / iStockphoto
Najprej zmanjšajte prostovoljno porabo v kategorijah, kot sta zabava ali potovanja, za samo nekaj odstotkov. Takšne postopne spremembe ni težko izvesti, kljub temu pa neposredno vpliva na vaše osebne rezultate. Poleg tega ne odlašajte z večjimi nakupi, saj se bodo cene verjetno zvišale. »Če lahko, kupujte strateško in prihranite pri nujnih izdatkih z uporabo kuponov in programov zvestobe v trgovinah,« navaja Euronews.

Poiščite prihranke

Odpravite vse provizije, ki jih plačujete za kreditne kartice ali bančne račune, torej zamudnine, mesečne ali letne provizije za storitve, provizije za bankomate in tako naprej. Spremenite svoj račun za satelitsko televizijo, prenos podatkov ali mobilno telefonijo in poiščite morebitne možnosti za prihranke.

image_alt
Kaj se bo zgodilo z razkošnimi vilami ruskih bogatašev na Jadranu?

»Iz lastnih izkušenj lahko rečem, da je neverjetno, kako enostavno je to storiti,« je dejal Michael Ashton, direktor podjetja Enduring Investments iz New Jerseyja, ki se ukvarja s svetovanjem in investiranjem. Pravi, da mu je vsakič, ko je poklical svojega ponudnika mobilne telefonije, ta ponudil načrt, ki je bil veliko boljši od trenutnega. »In to se ne zgodi, če ne pokličeš,« je dodal. Poleg tega je smiselno zmanjšati število naročniških razmerij, četudi samo za eno. »Občasno bi morali opraviti revizijo teh naročnin, saj se včasih prikrade povišanje cen, ki se potem pokaže na vaši kreditni kartici,« je dejal Ashton.

Morda najbolj učinkovita ideja od vseh: V službi zaprosite za povišanje plače. Če se vam plača že nekaj let ni zvišala, ste verjetno zaradi inflacije doživeli znižanje plače, meni direktor podjetja Enduring Investments. Prav tako lahko svoj denar oplemenitite ali pa vsaj ohranite njegovo vrednost z naložbami v različno tvegana finančna sredstva ali varčevalne račune. Vendar je pri tem pomembno, da je predviden donos višji od stopnje inflacije.

image_alt
Bill Gates svari pred vlaganjem v bitcoin

Več iz rubrike