Vlak, ki se bo polnil s pomočjo gravitacije

Podjetje Fortescue Future Industries si prizadeva spremeniti odnos sveta do pridobivanja energije.
Fotografija: Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen/Delo

Avstralsko inženirsko podjetje Fortescue Future Industries je v začetku marca napovedalo razvoj tako imenovanega 'neskončnega vlaka' (Infinity Train).

Napoved je sledila prevzemu podjetja Williams Advanced Engineering (WAE), s katerim želi podjetje v okviru svojih pobud za zeleni vozni park razviti prvi električni vlak na svetu, katerega baterije se bodo polnile s pomočjo gravitacije.

image_alt
Avtomobil, ki se ponaša z nazivom najdaljšega na svetu

Ob tem so na spletni strani podjetja zapisali, da bo WAE ostal neodvisno podjetje, medtem ko bo njegov vodilni oddelek za tehnologijo tesno usklajen s Fortescue. Oboje bo pod upravljanjem razvojnega podjetja Fortescue Future Industries (FFI).

»Vlak Infinity Train se bo pridružil zelenemu voznemu parku družbe Fortescue, ki je v razvoju, in bo prispeval k temu, da bo družba postala pomemben akter na rastočem svetovnem trgu zelene industrijske transportne opreme, kar bo našim delničarjem prineslo veliko vrednost,« je dejal ustanovitelj in predsednik podjetja dr. Andrew Forrest.

Posebnost neskončnega vlaka je v tem, da se bodo njegove baterije polnile kar v času vožnje. Do tega bo prišlo na odsekih, kjer se bo vlak peljal po terenu navzdol in bo nanj pospešeno delovala sila gravitacije. Vlaka tako ne bo treba polniti, ko se bo ta ustavil na postajah.

Priložnost za odpravo škodljivih emisij

Po besedah Forresta bo vlak pomagal pospešiti Fortescuejevo dirko za doseganje ničelnih neto emisij do leta 2030. Prav tako pričakuje, da se bodo znižali obratovalni stroški, učinkovitost vzdrževanja pa se bo povečala.

Slika je simbolična. Foto: Nacho Doce/REUTERS
Slika je simbolična. Foto: Nacho Doce/REUTERS

Podjetje Fortescue trenutno uporablja 54 delujočih lokomotiv, lani pa so porabili 82 milijonov litrov dizelskega goriva. Kot so zapisali na spletni strani, družba upa, da se bo po zaslugi vlaka Infinity Train ta strošek močno zmanjšal.

»Komercialne priložnosti so za FFI očitne, saj je pionir te tehnologije, zajema njeno vrednost in jo distribuira po vsem svetu. Manj očitno je, da imamo priložnost ne le znižati obratovalne stroške, izločiti stroške dizelskega goriva iz našega podjetja, ampak seveda odpraviti emisije ogljika v železniškem sistemu.

Podjetje si prizadeva spremeniti odnos sveta do pridobivanja energije in hkrati vodje podjetij in politike po vsem svetu pritegniti k spoznanju, da so fosilna goriva le en vir energije, pojavljajo pa se drugi, ki so učinkovitejši in okolju prijaznejši. Po mnenju dr. Forresta se mora svet premakniti iz onesnaževalne in smrtonosne dobe fosilnih goriv.

image_alt
Norveško podjetje izdeluje okolju prijazne ceste brez bitumna

Sodelovanje predstavlja razburljivo priložnost za zmanjšanje škodljivih vplivov na okolje

Poznavalci menijo, da bodo študije in razvojni stroški podjetja Fortescue za Infinity Train v naslednjih dveh letih znašali 50 milijonov evrov. Tehnologija, ki jo bosta skupaj razvili Fortescue in WAE, bo obsegala zmanjšanje emisij v sektorju težke industrije z možnostjo komercializacije te tehnologije na svetovni ravni.

Izvršni direktor podjetja WAE Craig Wilson pravi, da so zmogljivi baterijski in električni sistemi srce dejavnosti podjetja in da predstavlja sodelovanje s podjetjem Fortescue razburljivo priložnost za razvoj novih tehnologij, medtem ko sodelujejo pri zmanjšanju škodljivih vplivov na okolje.

image_alt
Jahta, ki izgleda kot vesoljsko plovilo

Več iz rubrike