Kako zaslužiti z igranjem video igric?

Na kakšne načine je igranje video igric lahko donosno?
Fotografija: Gaming video games concept - teenage boy playing football game with joystick and headphones, enjoying sitting on sofa in living room at home Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Gaming video games concept - teenage boy playing football game with joystick and headphones, enjoying sitting on sofa in living room at home Foto: Getty Images/iStockphoto

Nekaterim se sliši sanjsko, da bi lahko zaslužili z igranjem video igric. Toda te sanje so postale resničnost za kar nekaj ljudi, ki na tak način služijo. Z vami bomo v nadaljevanju delili seznam pogostih načinov, kako lahko s pomočjo igranja video iger zaslužite denar, ki ga navajajo na Finance buzz.

image_alt
Se obdobje cenovno ugodnih letov zaključuje?

Pretočno predvajanje (live streaming)

Pretočno predvajanje video iger vključuje nekoga, ki se v živo snema med igranjem video igre pred občinstvom. Take vsebine je mogoče najti na več platformah, kot so Youtube, Facebook, Twitch in podobne. Bolj kot je igralec priljubljen, več možnosti za zaslužek ima na voljo. Nekaj predlogov, kako na tak način zaslužiti, ki jih podajajo na Finance buzz:

  • Prihodki od oglasov: Igralec lahko zasluži denar z oglasi, saj dobijo ljudje preko plačanega oglasa izdelek ali storitve. Streamer dobi za to plačilo, oglaševalsko podjetje pa (vsaj) nekoliko več prometa.
  • Naročnine: Večina popularnih streamerjev se nahaja na platformah, kot sta Youtube in Twitch, kjer se lahko ljudje naročajo na njihove kanale in dobijo dodatne ugodnosti. Naročnina običajno nekaj stane, vendar naročnikom ni treba gledati toliko oglasov in prejmejo tudi druge ugodnosti, ki so namenjene samo njim. Streamer in platforma, na kateri ta gostuje, si delita prihodke od naročnin. 
    Tekmovanje v igranju računalniških iger. Foto: Shutterstock
    Tekmovanje v igranju računalniških iger. Foto: Shutterstock
  • Sponzorstva: Streamerji so pogosto vplivneži, ki vplivajo na svoje občinstvo, zato skušajo podjetja izkoristiti njihovo priljubljenost tako, da jim plačujejo, da govorijo o določenih izdelkih, jih uporabijo in igrajo določene igre, ki jih s tem sponzorirajo.
  • Donacije: Veliko streamerjev ponuja možnost donacij. Gledalci lahko donacije nakažejo prek računa PayPal ali kreditne kartice.
  • Ustvarjanje vsebine: Ni lahko postati priljubljen streamer, vendar se da, če si to želite in če v tem uživate, tako kot pri vsakem poslu. Za ustvarjanje vsebine in kroga občinstva je potreben čas, pri tem pa so vam lahko v pomoč tudi družabna omrežja, kjer lahko objavite priljubljene vsebine, med katerimi so lahko tudi tiste, ki so bile prej pretočne v živo. 

image_alt
Par, ki je rekordno hitro poplačal svoje dolgove

Izdelava videoposnetkov za učenje igranja video iger

Če niste navdušeni nad ustvarjanjem vsebin pred občinstvom v živo, lahko razmislite o ustvarjanju videoposnetkov z navodili, ki prikazujejo nekoga, ki igra video igro. Videoposnetek je lahko napisan po scenariju, lahko pa vsebuje komično plat ali trike, kako se lotiti igranja. Ko gre za ustvarjanje video vsebin, gledalce pogosto pritegne izvirna vsebina in pa tudi ljudje, ki se zabavajo v igrani igri. Ko imate svoje vsebine in občinstvo, lahko začnete z možnostjo monetizacije, ki lahko vključuje zaslužek z oglasi na vašem YouTube kanalu ali drugih platformah, ustvarjanje sponzoriranih videoposnetkov in podobno.

Možnost e-sport

Za konec pa omenimo še e-sport. Če ste dobri v določeni video igri, je na voljo svet e-sporta, pri čemer profesionalni igralci tekmujejo med seboj, da bi osvojili denar. Morate pa biti za vključitev v taka tekmovanja zelo spretni, verjetno boste morali vložiti tudi veliko časa in trdega dela v treninge, kvalifikacijske tekme in same turnirske igre.

Pred nekaj desetletji ni bi bilo tako izvedljivo služiti z igranjem video iger. Toda v sodobnem svetu, v katerem je tehnologija v porastu, je veliko priložnosti, da lahko tudi strast do video iger izkoristite za dodatni zaslužek ali pa celo za uspešno kariero.  

image_alt
NaSvet kapitala: 10 kriptovalut z velikim potencialom

Več iz rubrike