Par, ki je rekordno hitro poplačal svoje dolgove

Zakonca iz Arizone sta imela veliko dolgov. Kako jima jih je uspelo poplačati?
Fotografija: Deacon in Kim Hayes. Foto: osebni arhiv
Odpri galerijo
Deacon in Kim Hayes. Foto: osebni arhiv

Novoporočenca Deacon in Kim Hayes iz Arizone sta leta 2008 živela od plače do plače. Kim je po izobrazbi učiteljica, Deacon pa prodajalec. V času odraščanja sta imela različne izkušnje z denarjem. Kim je izhajala iz premožne družine, ki je imela vedno dovolj denarja, Deacon pa iz družine z nizkimi dohodki, kjer so bili krediti in dolgovi način življenja. Ko se je par poročil, sta imela različne dolgove, študentska in avtomobilska posojila, kar je skupaj zneslo približno 46.500 evrov. 

Ker sta imela dovolj svojih dolgov, sta se odločila, da korenitno spremenita svoje finančno stanje. Deacon je svoji ženi rekel, da bosta dolg poplačala v 18 mesecih, ona pa je o tem dvomila. Toda s tem, da sta se vsakega dolga lotila nekoliko drugače ter odplačevala med 450 in 6100 evrov mesečno, sta dosegla svoj cilj, sta povedala za CNBC.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Najprej je prišlo na vrsto izobraževanje o financah

Ko se je par odločil premostiti dolgove, se je Deacon sprva izobraževal in naučil pametnih nasvetov o osebnih financah. Poglobil se je v knjigo The Total Money Makeover Davea Ramseyja, veliko znanja pa mu je dala knjiga Your Money Counts Howarda Daytona. Prebral je tudi investicijske knjige Jima Cramerja in Johna Bogla. Z branjem se je seznanil s taktiko odplačevanja dolga, ki se imenuje snežna kepa. Metoda snežna kepa pomeni naštevanje dolgov po vrstnem redu od najmanjšega do največjega, ne glede na obrestno mero, ter tudi odplačilo dolgov v tem zaporedju. 

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Za zmanjšanje zadolževanja sta uporabljala tudi »denarne ovojnice za stroške«

Poleg metode snežne kepe, ki jo je par uporabil, da se hitreje reši dolgov, je Deacon naredil še nekaj pametnih potez. Imela sta približno 7150 evrov dolga na različnih kreditnih karticah, pri čemer so bile različne tudi obrestne mere. Odločil se je, da se z njimi spoprime s konsolidacijo, nekaj denarja pa mu je posodila tudi babica. Prav tako je par prodal avto in še nekaj dizajnerskih torbic, s čimer sta pridobila približno 16.600 evrov.

image_alt
Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Da bi se izognila zadolževanju s kreditnimi karticami, se je par odločil, da jih opusti. Namesto tega sta uporabljala sistem »denarnih ovojnic za stroške«. Določila sta, koliko bosta na mesec porabila za živila, zabavo in oblačila, ter denar dala v kuverto in ga porabila le do dodeljene vsote. Izkoristila sta tudi popuste v lokalnih restavracijah in supermarketih.

Par je naredil vse, kar je lahko, da je omejil porabo in prihranil več, toda potrebovala sta tudi dodatni zaslužek. Deacon je tako pričel delati v lokalni restavraciji v Arizoni in tam delal šest mesecev, kar mu je prineslo še približno 900 evrov na mesec. Dolgovi so se hitro zmanjšali do ničle in tudi danes je par brez dolgov. Kim je vmes magistrirala iz zgodovine, Deacon pa je podjetnik, ki vodi tri različna spletna mesta in na leto zasluži šestmestno številko.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Več iz rubrike