Japonske (poslovne) navade in bonton

Navade in običaji so na Japonskem zelo pomembni. Japonci jih spoštujejo. Če se kdaj znajdete na Japonskem, je dobro, da nekatere od njih poznate.
Fotografija: Japonci in njihove navade. Foto: Tadej Regent
Odpri galerijo
Japonci in njihove navade. Foto: Tadej Regent

Navade in običaji so na Japonskem zelo pomembni. Japonci jih spoštujejo. Če se kdaj znajdete na Japonskem, je dobro, da nekatere od njih poznate. Na spletni strani You Could Travel so predstavili nekaj navad, ki bi jih obiskovalci morali poznati.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli na Japonskem (1/5)

Naučite se nekaj osnovnih japonskih besed

Pred potovanjem na Japonsko se je dobro naučiti nekaj osnovnih japonskih besed. Pri tem vam ni treba tekoče govoriti japonsko, saj je cenjen vaš trud, ne pa popolna izgovorjava. Le malo Japoncev govori angleško, zato se je treba pri sporazumevanju kar potruditi. Nekaj osnovnih japonskih besed: 

  • Pozdravljeni - Kon'nichiwa
  • Hvala - Arigatō
  • Prosim - Kudasai
  • Zbogom - Sayōnara
  • Oprostite - Sumimasen
  • Čaj - Ocha
  • Da - Hej
  • Ne - Īe
  • Na zdravje - Kanpai
  • Nevljudno je jesti ali piti na ulici

Nevljudno je jesti ali piti na ulici

To se sliši nemogoče, sploh če ste lačni ali žejni. Toda na Japonskem imajo veliko prodajnih avtomatov, restavracij, barov in pubov, kjer si lahko kupite hrano in pijačo, pri čemer je zaželeno, da pojeste in popijete na licu mesta, ne pa na ulici. Povsod so tudi koši, kamor lahko odvržete smeti. Tudi prodajalci ulične hrane običajno ponujajo površino, namenjeno obedovanju. Opazili boste, da se teh pravil Japonci striktno držijo in da je to del njihovega bontona. 

Na Japonskem ni primerno jesti in piti na ulici. Foto: Getty Images/iStockphoto
Na Japonskem ni primerno jesti in piti na ulici. Foto: Getty Images/iStockphoto

Za seboj ne puščajte smeti

Pospravljanje smeti za seboj je na splošno lepa navada, toda Japonska, ki je ena izmed najčistejših držav na svetu, jo je popeljala še na višjo raven. Na japonskih ulicah običajno ne boste našli zabojnikov. To pa zato, ker se pričakuje, da ima vsak vedno s seboj vrečko za smeti.

Hranjenje s palčkami

Pomembno pravilo pri obedovanju s palčkami je, da ne kažete na nekoga s svojimi palčkami in teh ne puščate pokončno stati v hrani. Kazanje s palčkami na Japonskem pomeni podobno, kot da bi na nekoga pokazali z nožem za rezanje zrezka. Puščanje palčk, zapičenih v obroku, zlasti v rižu, na Japonskem simbolizira smrt. Prav tako ni zaželeno igranje s palčkami med obedom.

Japonska kulinarika. Foto: Dejan Javornik
Japonska kulinarika. Foto: Dejan Javornik

Kazanju s kazalcem se je bolje izogniti

Kazanje s kazalcem na Japonskem velja za grožnjo, zato se je treba temu izogniti. Če gre na primer za kazanje smeri, to Japonci naredijo z odprto roko. Včasih dajo navodila kar z besedami, brez kretenj. Če poslujete na Japonskem, je dobro vedeti, da so vizitke v japonski kulturi zelo pomembne. Pri izmenjavi vizitk bodite pozorni, da jih prejmete z obema rokama. Previdno poglejte vizitko in pokažite hvaležnost. Če ste na sestanku, prejeto vizitko postavite pred seboj.

Obdarovanje

Japonci menijo, da je obdarovanje zelo pomembno. Prejem darila običajno zahteva enakovreden ali celo dražji predmet v zameno. Preden obdarujete, se prepričajte, da za darilo ne boste porabili celega premoženja, da bi naredili vtis, saj bo morala sicer nasprotna stran za darilo plačati toliko, kot vi, ali celo več. Darilo podarite in prejmite z obema rokama.

Japonci menijo, da je obdarovanje zelo pomembno. Foto: Shutterstock
Japonci menijo, da je obdarovanje zelo pomembno. Foto: Shutterstock

Nevtralne barve oblačil za poslovna srečanja

Če greste na poslovno srečanje, se oblecite v oblačila nevtralnih barv. Na splošno je na Japonskem tako, da se ljudje radi oblačijo za uspeh, zato je povsod moč videti veliko črnih in svečanih oblačil. Japonska družba deluje tako, da se ljudje zlijejo z okolico in ne izstopajo.

image_alt
Dih jemajoči ekološki hoteli

Brez napitnine in štetja drobiža

Ko končate z obedovanjem, je normalno, da boste plačali pri pultu. Napitnine niso pričakovane, saj jih Japonci niso vajeni. Če boste pustili napitnino, bo natakar zelo verjetno tekel za vami, saj bo mislil, da ste denar nenamenoma pozabili na mizi. Zanimiv je tudi odnos do drobiža. V zahodnih deželah je normalno, da preverimo, ali nam je nekdo dal pravo vsoto drobiža. Na Japonskem se to šteje za slabo prakso. Šteti drobiž in preverjati, če je znesek točen, velja kot znak nezaupanja.

Brez pretiranega očesnega stika

Na Japonskem velja, da se je boljše izogniti fizičnemu stiku, na primer trepljanju japonskega poslovnega partnerja po ramenih. Ne glejte dolgo v ljudi in izogibajte se pretiranemu očesnemu stiku, saj je to na Japonskem lahko znak grožnje. Tudi pri nasmehu velja previdnost, zato se raje nasmejte nežno in brez da pri tem pokažete zobe. Opazili boste, da se veliko Japoncev izogiba očesnemu stiku. Japonci na splošno veljajo za precej sramežljive.

Veliko Japoncev se izogiba očesnemu stiku. Foto: Shutterstock
Veliko Japoncev se izogiba očesnemu stiku. Foto: Shutterstock

Čim manj telefonskih klicev in kričanja v javnosti

Na Japonskem je v javnosti nevljudno govoriti po telefonu. Če vas nekdo pokliče, je najboljše, da se ne javite in klicatelju pošljete sporočilo, da ga boste poklicali nazaj v najkrajšem možnem času. Če je klic nujen, bodite zelo kratki. Govorite bolj potiho. To velja tudi za pogovor z drugimi ljudmi. Če želite vzbuditi pozornost, osebi pomahajte ali stopite do nje. Na ulici ni zaželeno vzklikati imen. Tudi v restavraciji in na podobnih javnih krajih govorite čim bolj potiho. Tišina in spoštovanje sta na Japonskem ključnega pomena. 

Za konec pa še zanimivost glede brisanja nosu. Na Japonskem ni v navadi, da si nos brišete v javnosti. Bolj priporočljivo je, da to opravite na stranišču. Japonci imajo kar nekaj značilnih navad in najboljši način, da se naučite njihovega bontona, je, da opazujete in nato kopirate, kar počnejo domačini. Pomembni vrednoti Japoncev sta vljudnost in spoštljivost.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Japonsko (4/5)

Več iz rubrike