Kaj slavni indijski guru sporoča tistim, ki si želijo luksuza?

Indijski duhovni guru, ki mu sledita tudi Will Smith in Tom Brady, ima sporočilo za ljudi, ki si želijo luksuznega življenjskega sloga.
Fotografija: Sadhguru. Foto: Hamad I Mohammed/Reuters
Odpri galerijo
Sadhguru. Foto: Hamad I Mohammed/Reuters

64-letni, Sadhguru, mojster joge, ki je znan tudi kot Jagadish Jaggi Vasudev, je začel poučevati jogo v Indiji pred 40 leti in je od takrat zbral na milijone privržencev po vsem svetu. Trenutno ima več kot 8,6 milijonov sledilcev na Instagramu.

K njemu se obračajo po nasvete glede duhovnosti, meditacije in tako imenovanega »kraljestva mistike«. Ta koncept je povezan s starodavno jogijsko idejo o »tretjem očesu«, ki predstavlja izboljšano zaznavanje in zavedanje onkraj fizično vidnega in stanje povečane zavesti.

image_alt
Ego na duhovni poti

Med njegovimi oboževalci so znane osebnosti, kot je igralec Will Smith, ki je razkril, da že leta sledi guruju zaradi njegove uspešnice za samopomoč »Inner Engineering: A Yogi's Guide to Joy«, in nogometni zvezdnik Tom Brady, čigar podcast je nekoč predstavljal Sadhguruja. Tako Smith kot Brady sta se pojavila tudi na Sadhgurujevih družbenih medijih in podprla njegovo delo, vključno z njegovimi knjigami.

Če napačno razumete svoj življenjski slog, boste vedno trpeli

Sadhguru pravi, da je njegova filozofija, da se vedno počutite »blažene« in dodaja, da lahko sprejetje te miselnosti spremeni vaše občutke glede potrebe po luksuznem življenjskem slogu.

Življenje je najdragocenejše kar imate. Foto: GaudiLab/Shutterstock
Življenje je najdragocenejše kar imate. Foto: GaudiLab/Shutterstock

»Če napačno razumete svoj življenjski slog za življenje, boste vedno trpeli, ker bo nekdo drug vedno imel boljši življenjski slog od vas morda ali bolj razkošen ali ekstravaganten življenjski slog, vi pa boste vedno mislili, da ste manjši od njih. Pomembno je torej življenje, življenjski slog ni pomemben,« je mistik povedal za CNBC. Sadhguru je prepričan je, da preveč ljudi to dvoje zamenjuje, a da se je pomembno zavedati, da se življenjski slog nekoga lahko kadar koli spremeni.

Življenje je najbolj dragoceno kar imate

»Ni pomembno kakšen je vaš življenjski slog. Življenje je najbolj dragoceno kar imate in edino kar imate,« je dejal. Ločitev sreče od razkošja in bogastva je eden od gurujevih glavnih naukov, ki jih pogosto ponavlja. Lani je svoje misli o tem sporočilu delil na družbenih omrežjih in tvitnil: »Ljudje so predani svojemu življenjskemu slogu, ne svojemu življenju. Ko se enkrat posvetiš svojemu življenjskemu slogu, postaneš zasužnjen temu, koliko zaslužiš.«

image_alt
Machu Picchu: skrivnosti starodavnega inkovskega mesta na vrhu gore

Sadhgurujeva filozofija blaženosti in zadovoljstva ga tudi znova ščiti pred neuspehom. »Nikoli v življenju nisem imel neuspeha. Ker nič ne trpim. Nekatere stvari delam dobro, nekatere stvari ne delam dobro, a v sebi sem enak,« je dejal.

Ves čas sem malo blažen, tako da sem v redu

»Kakšen sem znotraj sebe, določam jaz, ne tisto, kar počnem,« je dejal. Pravi pa tudi, da njegovi nauki in filozofije temeljijo izključno na njem samem in njegovem razumevanju njegovega »delčka življenja«, vendar njegovi sledilci pogosto mislijo, da govori o njih. Verjame, da je to zato, ker smo vsi ustvarjeni na enak način.

»Na srečo je vsak kos življenja in na nek način celotno vesolje enaka replika. Samo kompleksnost in prefinjenost se množita, a v bistvu gre za isto zasnovo.«

Toda po njegovi filozofiji »nič v vesolju nima pomena.« Tisti, ki iščejo smisel, ne izkušajo življenja, je prepričan. »Če doživljaš življenje takšno, kot je, v trenutku veselja, v trenutku ljubezni, v trenutku ekstatičnih izkušenj, ne iščeš smisla. »Zato nikoli ne iščem pomenov, ker sem ves čas blažen,« je dodal in to povezal s svojim pristopom do življenja.

image_alt
Zakaj je Monaco raj za bogataše?

Več iz rubrike