Kaj imata skupnega Richard Branson in Jurij Zrnec?

Osebe z disleksičnim mišljenjem so zelo kreativni in ustvarjalni, imajo veliko domišljijo in znajo razmišljati zelo na široko.
Fotografija: Foto: Richard Branson je ponosen da je dislektik. Foto: JOE SKIPPER/REUTERS
Odpri galerijo
Foto: Richard Branson je ponosen da je dislektik. Foto: JOE SKIPPER/REUTERS

Profesionalno družabno omrežje LinkedIn po novem, več kot 780 milijonom uporabnikov, omogoča, da na seznam veščin dodajo »dislektično razmišljanje«, kar pomeni, da ta način razmišljanja priznava kot pozitivno lastnost.

image_alt
LinkedInov profil: Napake, ki jih ne bi smeli narediti

Ko izzivi postanejo priložnost

Disleksija je sicer sindrom, ki združuje različne simptome. Osebe imajo izrazite težave pri branju, pisanju in računanju, hkrati pa so izredno inteligentni. Pravzaprav ima oziroma je imelo disleksijo veliko uspešnih posameznikov, med drugim tudi Albert Einstein, Steve Jobs, Steven Spielberg, Jurij Zrnec, Gojmir Lešnjak in številni drugi. Njihovi uspehi so dober kazalnik, da je lahko disleksija tudi prednost. Osebe z disleksičnim mišljenjem so zelo kreativni in ustvarjalni, imajo veliko domišljijo in znajo razmišljati zelo na široko.

Richard Branson, milijarder in poslovni magnat, sicer pa tudi dislektik, se je na LinkedInovo potezo odzval zelo pozitivno in zapisal, da je izredno ponosen, da je tudi sam dislektik. Kot pravi, je sposobnost disleksičnega razmišljanja izkoristil tudi pri oblikovanju blagovne znamke Virgin.  

LinkedIn priznava disleksično mišljenje kot pozitivno lastnost. Foto: Posnetek zaslona/LinkedIn
LinkedIn priznava disleksično mišljenje kot pozitivno lastnost. Foto: Posnetek zaslona/LinkedIn

»Šele ko sem pri 16 letih opustil šolanje, sem lahko svoje nezanimanje za matematiko, tavajoči um in kratkotrajno pozornost predstavil v popolnoma novi luči. Spoznal sem, da je to pravzaprav posledica izjemne domišljije. Tam, kjer so drugi videli težave, sem jaz videl rešitve. Nepremagljivi izzivi so postali neskončne priložnosti. Zlahka sem poenostavil stvari in videl širšo sliko,« pravi Branson.

Dislektiki idealni kandidati za delovna mesta prihodnosti

Čeprav se je na svoji poslovni poti srečal s številnimi izzivi, ni dovolil, da bi mu disleksija preprečila napredek. Kot je zapisal na svojem profilu na LinkedInu, se je že zelo zgodaj začel obkrožati z ljudmi, ki so mu pomagali na zanj težavnih področjih. Če se je moral na primer pri poslovanju soočiti z računanjem, je pač zaposlil najboljše računovodje.

image_alt
Kako je Richard Branson rešil problem kraje v podjetju

Branson meni, da je imela disleksija v preteklosti negativen prizvok po krivem, saj so največji izumi nastali prav na račun te motnje in da je zato skrajni čas, da se na novo opredeli njen pomen.

Nedavna raziskava Made By Dyslexia je razkrila, da imajo dislektiki natanko tista znanja in spretnosti, ki so po mnenju Svetovnega gospodarskega foruma potrebna za delovna mesta prihodnosti.

Ob tem pa se je spletna stran Dictionary.com odločila, da bo kot uradni izraz dodala »disleksično mišljenje«, ki opisuje prednosti na področju ustvarjalnosti, reševanja problemov in komunikacijskih spretnosti.

»LinkedIn in Dictionary.com priznavata disleksično mišljenje, kot si ga zasluži,« je ponosen Branson.

image_alt
Iščejo milijarderji rešitev ali želijo zgolj pobegniti z Zemlje?

Več iz rubrike