Je od tega kdaj ste se rodili odvisno kakšen tip vodje ste?

Obstaja stereotip in nekatere raziskave, da imajo starejši bratje in sestre močnejše vodstvene lastnosti kot srednji ali mlajši bratje in sestre. Je to res?
Fotografija: Starši svojemu mlajšemu otroku navadno prej omogočijo dostop do določenih privilegijev. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Starši svojemu mlajšemu otroku navadno prej omogočijo dostop do določenih privilegijev. Foto: Shutterstock

Obstaja stereotip in celo nekatere podporne raziskave, da imajo starejši bratje in sestre močnejše vodstvene lastnosti kot srednji ali mlajši bratje in sestre. Toda po mnenju Laurie Kramer, profesorice uporabne psihologije na Northeastern University, to v resnici ni res. Vrstni red rojstva lahko vpliva na vaše vodstvene lastnosti, pravi Kramerjeva, vendar atributi, povezani z mlajšimi in starejšimi brati in sestrami, v resnici niso boljši ali slabši, so zgolj drugačni.

image_alt
3 znaki, da je vaš otrok narcis

»Vaš rojstni vrstni red ni vaša usoda, horoskop ali neposreden zemljevid o tem, kakšno bo preostanek vašega življenja,« pravi.  »Vsi otroci imajo potencial za vodenje in okolje, v katerem so odraščali, je tisto, kar je resnično pripravilo temelje za razvoj tovrstnih lastnosti.« Katere pa so lastnosti, ki naj bi odlikovale sorojence?

Najstarejši bratje in sestre: Samostojni in samozavestni

Prvorojeni otrok v družini, tudi, če je edini, lahko pogosto odraste v avtonomnega in samozavestnega, kar sta dve pomembni vodstveni lastnosti, navaja CNBC Make It. Neizkušeni starši so običajno zelo prilagojeni potrebam in občutkom svojih prvorojencev. Navadno otroku namenijo veliko pozornosti. Poskušajo ugotoviti, kaj pomeni jok, kdaj je otrok lačen in se na vse to hitro odzvati.

Najstarejši otroci veljajo za bolj samostojne in samozavestne. Foto: Jože Suhadolnik
Najstarejši otroci veljajo za bolj samostojne in samozavestne. Foto: Jože Suhadolnik

Kot rezultat, prvorojenci pogosto odraščajo z občutkom, da so še posebej podprti in sprejeti, kar jih spodbuja, da sprejmejo avtonomijo in samozavest. Nekateri starejši otroci prav tako pridobijo samozavest, ko odraščajo kot dejanski voditelji svojih bratov in sester, še posebej, če lahko svoje brate in sestre naučijo česa koristnega.

Nekateri najbolj ugledni poslovni voditelji na svetu, ki so prvorojenci: Elon Musk, Jeff Bezos in Richard Branson.

Najmlajši bratje in sestre: raziskovalci

Najmlajši otrok v družini se pogosto zanima za raziskovanje različnih interesov, običajno zato, ker je izpostavljen širšemu naboru izkušenj in znanja kot njihovi bratje in sestre.

Ko pride mlajši brat ali sestra, se starši včasih že izčrpajo. Svojemu najmlajšemu otroku namenijo manj časa in pozornosti kot svojim prejšnjim otrokom, pri čemer so bolj prepričani, da lahko otrok počaka nekaj minut in je še vedno »v redu«.

Najmlajši otroci naj bi bili bolj raziskovalne narave. Foto: Shutterstock
Najmlajši otroci naj bi bili bolj raziskovalne narave. Foto: Shutterstock

Starši navadno prej omogočijo svojemu najmlajšemu otroku dostop do določenih privilegijev in izkušenj, na primer, da hodi sam v šolo, plava v globini bazena ali gleda film. Najmlajši otroci se lahko učijo tudi od svojih starejših bratov in sester, ki že imajo nekaj zgrajenih spretnosti in strokovnega znanja.

Najmlajši bratje in sestre pogosto postanejo »raziskovalci in dobri opazovalci«, ki so izpostavljeni številnim različnim stvarem in lahko blestijo pri iskanju tega kar jih veseli.

image_alt
Slavni, ki imajo svoje blagovne znamke čokolade in slaščic

Primer je soustanovitelj Googla, Larry Page, ki je najmlajši otrok družini, ki mu je zgodnja izpostavljenost številnim temam od tehnologije in izumov do poslovanj pomagala, da je hitro spoznal svoje poslanstvo.

Srednji bratje in sestre: močni komunikatorji

Ko se rodi tretji otrok, se okolje drugega otroka dramatično spremeni. Srednji otrok se lahko počuti zavrženega, saj morajo starši skrbeti za svojega novorojenega brata ali sestro.

Srednji rojenci običajno tekmujejo za pozornost svojih staršev, kar včasih vključuje proces kjer se otrok odloči slediti povsem drugačni poti od poti svojih bratov in sester. Ti otroci se na koncu izpopolnijo na posebnih interesih in prednostih, ki jih ločujejo.

Po ugotovitvah psihologinje, običajno postanejo močni komunikatorji. Občutek, da jih družina spregleda, jih uči, kako se učinkovito izražati. Lahko so tisti, ki so odlični komunikatorji, ki jih zanima oblikovanje dobrih odnosov z ljudmi in pomoč drugim. 

image_alt
Lastnosti čustveno izjemno inteligentnih ljudi

Več iz rubrike