Je igranje video igric res škodljivo za zdravje?

Na Kitajskem lahko otroci računalniške igre igrajo le ob koncu tedna, po eno uro na dan.
Fotografija: Med šolskimi počitnicami brez igranja video iger ne gre. Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Med šolskimi počitnicami brez igranja video iger ne gre. Foto: Getty Images/iStockphoto

Poletne počitnice, vaš otrok pa sam doma. Saj je že dovolj star, a kljub temu ne morete pričakovati, da bo počel kaj drugega kot kar bo sam hotel. Saj so počitnice, mar ne? Na srečo se veliko mladostnikov zaveda pomena gibanja in zato radi dneve preživijo z žogo v rokah, medtem ko drugi raje lovijo nepridiprave v video igricah. Veliko staršev skrbi da je ta oblika sproščanja škodljiva za zdravje. Koliko je resnice v tem?

image_alt
Kdo je izumil videoigre in katera je bila prva?

Seveda se strinjamo, da je najbolj pomembno kvalitetno preživljanje prostega časa, z žogo ali pa vsaj knjigo v roki, vseeno pa so nas pritegnili izsledki nedavne raziskave, ki so jo opravili raziskovalci Univerze v Oxfordu. Študija je namreč pokazala, da je povezava med igranjem video iger in kratkoročnim duševnim zdravjem zelo majhna.

Podatke posredovali kar izdajatelji iger

»Naša raziskava ni odkrila izrazitih povezav med igranjem računalniških iger in počutjem,« je za AFP povedal raziskovalec na univerzitetnem inštitutu Oxford Internet Institute Andrew K. Przybylski.

Igranje računalniških iger. Foto: Shutterstock
Igranje računalniških iger. Foto: Shutterstock

V raziskavi je sodelovalo 38.935 igralcev iz angleško govorečega sveta, ki so šest tednov igrali sedem videoiger (Animal Crossing: New Horizons, Apex, Legends, Eve Online, Forza Horizon 4, Gran Turismo Sport and The Crew 2).

Sodelujoči so bili anketirani vsakih 14 dni, v anketi pa so morali oceniti svoje počutje in ga primerjati s časom, ki so ga v zadnjih dveh tednih porabili za igranje iger. Podatke o času, ki ga je vsak anketiranec preživel ob igranju, so raziskovalcem posredovali izdajatelji iger (z njihovim soglasjem) med njimi Sony, Microsoft in Nintendo.

image_alt
Kitajska mladoletnim z zakonom prepoveduje igranje videoiger

Igranje iger dovoljeno le ob koncu tedna

Čeprav je raziskava ugotovila, da je vpliv igranja videoiger na počutje in duševno zdravje ljudi kratkoročno premajhen, da bi bil 'subjektivno zaznaven in ni kredibilno različen od nič,' so kljub temu mnogi opozarjali na morebiten problem zasvojenosti z videoigrami in na njihovo potencialno škodljivost. To pa je po mnenju raziskovalcev privedlo do daljnosežnih in zelo spornih odločitev na področju javne zdravstvene politike, navaja AFP.

Kot zanimivost: Na Kitajskem lahko otroci računalniške igre igrajo le ob koncu tedna, po eno uro na dan.

Avtorji so še povedali, da razumevanje dolgoročnega vpliva računalniških iger zahteva več dela. »Čeprav smo raziskovali igranje in počutje več tisoč ljudi, ki so igrali raznolike igre, je naša študija komaj odkrila površje igranja videoiger. Za odkrivanje trajnih in dolgoročnih učinkov so potrebne študije z večjo ločljivostjo meritev in daljšim časovnim razponom,« so po navedbah AFP še zapisali raziskovalci.

image_alt
Trenirajo kot atleti, da bi iz udobnih stolov služili milijone

Več iz rubrike