Kitajska mladoletnim z zakonom prepoveduje igranje videoiger

Mladoletni Kitajci bodo spletne igre lahko igrali le še ob petkih in med vikendom, pa še to le eno uro na dan.
Fotografija: Igranje videoigre v Pekingu na Kitajskem. Foto: Florence Lo / Reuters
Odpri galerijo
Igranje videoigre v Pekingu na Kitajskem. Foto: Florence Lo / Reuters

Ob koncu avgusta je kitajska vlada sprejela zakon, ki mladoletnikom prepoveduje igranje spletnih iger od ponedeljka do četrtka. Za medije so navedli, da se s tem ukrepom borijo proti odvisnosti otrok od videoiger, ki naj bi postala resen družbeni problem. Novo sprejeti zakon bo močno vplival tudi na velika tehnološka podjetja, ki bodo morala pravila dosledno upoštevati in izvajati.
 

Med prazniki je omogočena dodatna ura igranja

 
Po novih pravilih lahko kitajski mladoletniki spletne igre igrajo le tri ure na teden in sicer v petek, soboto in v nedeljo od 20. do 21. ure. Ob praznikih bodo lahko igrali eno uro dlje. Nova pravila morajo upoštevati in izvajati vsi ponudniki spletnih iger, navaja spletna stran Mashable. Kitajska vlada namreč zahteva, da ponudniki ob prijavi uporabnikov uvedejo identifikacijske postopke s pravim imenom.
 
image_alt
Talibanom pustili več milijard dolarjev vredno vojaško opremo

Od novih uporabnikov naj bi ponudniki videoiger tako zahtevali številko njihovega mobilnega telefona in fotokopijo veljavne osebne izkaznice, kasneje pa naj bi resničnost podatkov preverjali celo z metodo prepoznavanja obraza. Ponudniki spletnih iger bi s temi postopki poznali starost svojih uporabnikov ter na tak način dosledno upoštevali in izvajali nova pravila. Ob neupoštevanju starostne omejitve bodo sledili ukrepi, opozarja kitajska vlada. Po eni uri igranja se bo uporabniku na zaslonu prikazalo opozorilo, da je izkoristil svoj čas in ne bo več mogel nadaljevati z igranjem.
 

Kitajska ostro nad videoigre že v preteklosti

 
Foto: Stringer / Reuters
Foto: Stringer / Reuters
Z novimi pravili je Kitajska odpravila pretekle omejitve glede igranja videoiger za mladoletnike. Leta 2019 je država omejila čas igranja za mladoletnike na 1,5 ure med tednom in tri ure ob koncu tedna. Igranje med 22. uro ponoči in 8. uro zjutraj je bilo prepovedano. V intervjuju za kitajsko tiskovno agencijo (Xinhua) je Nacionalna uprava za tisk in objave označila pravila iz leta 2019 za pomemben temelj v boju proti odvisnosti od videoiger med mladoletniki. Vendar pa naj bi po navedbah vladne agencije več staršev zahtevalo strožje ukrepe.
 
»V zadnjem času je veliko staršev poročalo, da je odvisnost nekaterih najstnikov od spletnih iger resno vplivala na njihovo študijsko življenje, telesno in duševno zdravje ter povzročila vrsto družbenih težav, zaradi česar so mnogi starši neizmerno trpeli in postali bolečina v srcu ljudi,« je v intervjuju navedla Nacionalna uprava za tisk in objave.
 
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Nova pravila so zagotovo nočna mora za otroke na Kitajskem. Toda kljub novim strogim omejitvam vedno obstajajo načini, kako zaobiti poskuse zatiranja igranja videoiger, piše Mashable. V preteklosti je bil eden od načinov kupovanje videoiger na kitajskem sivem trgu, kjer lokalni trgovci prinašajo igralne konzole Xbox ali PlayStation, kupljene v tujini. Te konzole so programirane na način, da sledijo hongkongškim, ameriškim ali japonskim zakonom o igrah, zaradi česar lahko lastniki v igranju uživajo brez omejitev.

Več iz rubrike