Talibanom pustili več milijard dolarjev vredno vojaško opremo

Ameriška vojska je v Afganistanu za sabo pustila vrhunsko vojaško opremo in orožje, ki bo najverjetneje padlo v roke talibanom.
Fotografija: Talibani s parado proslavljajo umik ameriške vojske iz Afganistana. Foto: EPA-EFE
Odpri galerijo
Talibani s parado proslavljajo umik ameriške vojske iz Afganistana. Foto: EPA-EFE

Londonski Times poroča, da so ZDA talibanom zapustile resnično osupljiv nabor vojaške opreme in orožja. Po najvišjih ocenah naj bi zapuščena oprema obsegala dobrih 22.000 vozil Humvee, skoraj tisoč oklepnih vozil, več kot 64.000 mitraljezov ter 50.000 tovornjakov in terenskih vozil. Seznam opuščenega orožja naj bi vključeval še skoraj 360.000 jurišnih pušk in več kot 125.000 pištol, poleg tega pa so v Afganistanu ostali najsodobnejši vojaški helikopterji, bojna letala in druga ameriška zračna vozila.
 
Kongresnik Jim Banks je v javni izjavi za ameriško televizijo povedal, da imajo talibani sedaj več Black Hawk helikopterjev kot 85 odstotkov držav po svetu. Dodal je, da si poleg orožja in vojaške opreme lastijo še podatke in informacije o vseh Afganistancih, ki so sodelovali in pomagali Američanom zadnjih 20 let.
 
Tiskovni sekretar Pentagona, John Kirby, je za CNN nedavno pojasnil, da ni pretirano zaskrbljen zaradi fotografij, na katerih talibani pregledujejo zapuščena ameriška zračna vozila. »Lahko jih pregledujejo, kolikor želijo. Lahko jih gledajo, lahko hodijo okoli njih, toda ne morejo leteti z njimi, ne morejo jih upravljati,« pravi Kirby. Dodal je, da je ameriška vojska onesposobila vso opremo, ki se nahaja na letališču v Kabulu.

Zapravljanje davkoplačevalskega denarja

 
ZDA so opremo sicer poslale v Afganistan z namenom, da bi oborožile afganistanske varnostne sile oziroma alternativno vlado, pojasnjuje Foundation of Economic Education (FEE). Ta vlada je zdaj propadla in talibani ponovno prevzemajo nadzor. Čeprav je ameriško osebje nekaj opreme morda vzelo s seboj ob umiku iz Afganistana, jo je večino težko prevažati in veliko opreme je med kaotičnim umikom verjetno ostalo tam. Posledično bo prišla v roke talibanov, če se to ni že zgodilo, navaja FEE.
 
image_alt
Nedosegljiva nahajališča litija v Afganistanu

Nekatera poročila v medijih in objave na družbenih omrežjih navajajo, da je zapuščena oprema vredna 85 milijard ameriških dolarjev, vendar je ta številka zavajajoča, opozarja FEE. 85 milijard dolarjev je skupni znesek, ki so ga ZDA porabile za varnostne sile v Afganistanu, toda velik del teh sredstev je bil porabljen za izdatke, kot so plače.
 
Še vedno je tam ostalo ogromno vojaških sredstev, ki so jih financirali davkoplačevalci. Po mnenju strokovnjaka, ki ga je intervjuval Politifact, je dejanska denarna vrednost zapuščene opreme in orožja okoli 10 milijard dolarjev. To je še vedno osupljiv znesek in veliko opreme, ki je bila v bistvu podarjena sovražnemu in zatiralskemu režimu, dodaja FEE.
 
image_alt
Imajo ZDA novo tajno vesoljsko orožje?

Denar ameriških davkoplačevalcev je bil porabljen za financiranje orožja, ki bo zgolj opremilo talibane, kar je huje, kot le zapravljanje denarja. Tudi če talibani v prihodnosti ne bodo v neposrednem konfliktu z ZDA, piše FEE, bodo to orožje uporabili najmanj za zatiranje žensk, LGBT oseb in drugih v skladu s šeriatskim pravom. Vse to bodo storili z izredno naprednimi vojaškimi zmogljivostmi, zahvaljujoč ameriškim davkoplačevalcem.

Več iz rubrike