Nedosegljiva nahajališča litija v Afganistanu

Afganistan ima domnevno bogata nahajališča mineralov, ki so ključni za pridobivanje energije iz obnovljivih virov.
Fotografija: Bazen slanice, s pomočjo katerega pridobivajo litij. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Bazen slanice, s pomočjo katerega pridobivajo litij. Foto: Shutterstock

Leta 2007 je ameriški geološki zavod (USGS) razkril, da so v Afganistanu poleg dragih in poldragih kamnov potencialna nahajališča železa, bakra, kobalta, zlata in litija. Nato je leta 2010 iz Pentagona pricurljal podatek, ki opisuje potencial države, da ta postane »Savdska Arabija litija«. Litij je sicer ključna surovina pri izdelavi baterij.
 

Kako natančne so te trditve?

 
Najpogosteje omenjeno poročilo je dokument USGS z naslovom 'Preliminary Assessment of Non-Fuel Mineral Resources of Afghanistan 2007', ki je le ena od 399 študij, osredotočenih na Afganistan. Študije sicer potrjujejo prisotnost nekaterih mineralov, toda ne podajo trdnih dokazov o razpoložljivosti litija, navaja spletna stran Cosmos Magazine, kjer so zbrali mnenja strokovnjakov na to temo.
 
Litij se uporablja predvsem za izdelavo baterij za električna vozila. Foto: Getty Images
Litij se uporablja predvsem za izdelavo baterij za električna vozila. Foto: Getty Images
Litij je sicer še posebno dober pri shranjevanju velikih količin energije in se že v veliki meri uporablja za izdelavo baterij za električna vozila. Povpraševanje po litiju naj bi se po napovedih nekaterih strokovnjakov zaradi večje globalne usmerjenosti k pridobivanju električne energije iz obnovljivih virov do konca tega desetletja potrojilo.
 
Vendar ni dokončno dokazano, da opevana nahajališča litija sploh obstajajo, vsaj ne kot izvedljiva možnost za rudarje. Rick Valenta, profesor na Inštitutu za trajnostne minerale na avstralski univerzi v Queenslandu, je za Cosmos Magazine povedal: »Obstaja dobesedno en [dokazan] vir za litij.« Kot pojasnjuje Valenta, so slana jezera, ki jih je USGS vzorčil kot potencialna nahajališča litija, pokazala šibke rezultate. »Ugotovili so rahlo povišano vsebnost litija; približno štirikrat večje od svetovnega povprečja, kar je isto, kot če bi šli ven in vzorčili vaš dovoz za litij, kar je zanemarljivo.«
 
image_alt
Električni avtomobili: Kakšna je usoda odsluženih baterij?

Valenta pravi, da to ne pomeni, da v Afganistanu ni litija, vendar pa so potrebne dodatne obsežne raziskave, ki jih je trenutno nemogoče izvesti. David Whittle, raziskovalec na oddelku za gradbeništvo na avstralski univerzi Monash, se strinja. »Zame ni dokazov, da obstaja kaj pomembnega,« pravi Whittle in dodaja: »To ne pomeni, da ni ničesar tam. Lahko bi kaj bilo. Toda obstajajo procesi, ki jih morate opraviti, da se približate izdelavi rudnika. Gre za velike stroške, potrebujete varen dostop, potrebujete veliko stvari, preden lahko rečete, da imate potencialni rudnik.«
 

Prepreke pri rudarjenju

 
Mohan Yelishetty, strokovnjak za inženiring virov na univerzi Monash, meni, da se Afganistan ne glede na obseg potencialnih virov mineralov, spopada z velikimi geološkimi ovirami za kakršnokoli rudarjenje v velikem obsegu. »To je država brez dostopa do morja, kar pomeni, da morate pristanišče poiskati nekje v Pakistanu ali Iranu,« pravi Yelishetty in dodaja, da je to država, kjer primanjkuje vode, ki bi jo potrebovali za rudarjenje.
 
Talibani v Kabulu, Afganistan. Foto: Reuters
Talibani v Kabulu, Afganistan. Foto: Reuters
Valenta pojasnjuje, da Afganistan že tako spada v najvišjo kategorijo tveganja glede vode in meni, da bi bil to eden najslabših krajev na Zemlji za pridobivanje litija. Tudi če bi premagali vse te naravne ovire, bi se poskusi rudarjenja v Afganistanu soočili z geopolitično nestabilnostjo, ki je postala temelj regije. Strokovnjaki menijo, da je dogajanje v zadnjih 40 let Afganistanu onemogočilo kakršnekoli rudarske podvige, saj zanje potrebujemo usposobljeno delovno silo in visoke trajne naložbe.
 

Pomoč od zunaj?

 
Nishank Motwani, direktor raziskav in politike pri podjetju ATR Consulting v Kabulu, meni, da bi bila napaka, če bi državna ali zasebna rudarska podjetja svoj kapital vlagala v tako nestanovitno državo, kot je Afganistan. Glede na števile sankcije in talibane bi imela podjetja tudi pravne težave, ko bi želela iz države izvoziti material in ga nato prodati. »Mineralno bogastvo obstaja, vendar ga ni mogoče izkoristiti,« pravi Motwani, ki trenutno dela v Canberri, kot navaja Cosmos Magazine.
 
image_alt
Afganistan: Bo Kitajski uspelo, kjer je ZDA spodletelo?

Motwani si ne predstavlja, da bi bila katera od sosednjih držav, denimo Kitajska ali Pakistan, trenutno pripravljena investirati večje vsote denarja v rudarske operacije v Afganistanu. Za takšne poteze bi bila potrebna trajna stabilnost in predvidljivost. Možno pa je tudi, da se bodo talibani sami preizkusili v rudarjenju dragocenih mineralov. »Smiselno je pričakovati, da bodo talibani storili vse, da bi ustvarili prihodek,« pravi Whittle.

Več iz rubrike