Imajo ZDA novo tajno vesoljsko orožje?

ZDA so na nedavnem vesoljskem simpoziju želele predstaviti novo tajno orožje. Načrte jim je prekrižal padec Afganistana.
Fotografija: Imajo ZDA novo tajno vesoljsko orožje? Foto: Yuri Gripas/REUTERS Pictures
Odpri galerijo
Imajo ZDA novo tajno vesoljsko orožje? Foto: Yuri Gripas/REUTERS Pictures

Poročilo spletne publikacije Breaking Defense kaže, da so ZDA na nedavnem vesoljskem simpoziju želele predstaviti tajno orožje, vendar jim je te načrte prekrižal padec Afganistana. Skrivnostno orožje je še toliko bolj zanimivo, ker je zavito v temno tančico, znano kot program za poseben dostop (SAP) – najvišjo stopnjo tajnosti v ameriški vojski.
image_alt
Afganistan: Bo Kitajski uspelo, kjer je ZDA spodletelo?

Podrobnosti še nejasne


Ameriški mediji poročajo, da se višji vojaški voditelji že več kot eno leto dogovarjajo, ali naj razkrijejo skrivno vesoljsko orožje in s tem prikažejo svoje zmogljivosti. Orožni sistem, katerega podrobnosti ostajajo nejasne, je bil razvit kot »program za poseben dostop«, ki je rezerviran za zelo tajne podatke.

Vojaški uradniki so želeli orožje razkriti na letošnjem vesoljskem simpoziju, ki je potekal konec avgusta. Nekateri se sprašujejo, zakaj bi vojska sploh želela javno predstaviti novo vesoljsko orožje?
 

Z demonstracijo želeli odvrniti tuje akterje


V zadnjih letih je več držav, predvsem Kitajska in Rusija, predstavilo svoje protisatelitsko orožje. Te operativne zmogljivosti bi lahko uporabili za degradacijo ali uničenje ameriških vesoljskih sistemov, je povedal Brian Weeden, direktor fundacije Secure World in sourednik poročila Global Counterspace Capabilities.
image_alt
ZDA bodo še naprej povečano tiskale denar

Primarni cilj ameriških vojaških voditeljev je odvračanje od napadov na njihove satelite. Odločitev o javni demonstraciji orožja kaže, da so vojaški poveljniki ugotovili, da bi vedenje o njegovem obstoju tuje akterje odvrnilo od poskusov napadov na satelite.
Ameriški vojak. Foto: MivPiv/Getty Images/iStockphoto
Ameriški vojak. Foto: MivPiv/Getty Images/iStockphoto

Vesolje mešanica komercialnih in vojaških dejavnosti


Kot poroča Arstehnica, zaenkrat ni jasno, ali bodo nove zmogljivosti ZDA namenjene uporabi na kopnem ali v vesolju. Sicer so v članku, objavljenem v publikaciji Breaking Defense, navedene špekulacije, da orožni sistem lahko spada v eno od naslednjih treh kategorij: zemeljski mobilni laser, ki se uporablja za zaslepitev sovražnih izvidniških satelitov, v neposredni bližini sprožena radiofrekvenčna motnja na vojaških satelitih ter močan mikrovalovni sistem, ki lahko zažene elektroniko.
image_alt
Prihajajoča naftna kriza

Poleg povečanja protisatelitskih zmogljivosti, o katerih so javnost obvestile ZDA, Kitajska, Rusija in Indija, se nekatere države ukvarjajo tudi z vesoljskim orožjem, pravijo poznavalci. Leta 2019 so na primer francoski uradniki napovedali načrte za preučevanje konceptov, kot so jate nano satelitov, ki bi patruljirali v razdalji nekaj kilometrov okrog francoskih satelitov, zemeljski laserski sistem za zaslepitev satelitov in morda celo avtomatsko orožje na krovu satelitov.

»To pomeni, da postaja vesolje podobno kot na drugih področjih, kjer bo prišlo do mešanice komercialnih in vojaških dejavnosti,« meni Weeden.

Več iz rubrike