ZDA bodo še naprej povečano tiskale denar

Ameriška centralna banka (Fed) sicer namerava upočasniti kvantitativno sproščanje, toda datuma še niso sprejeli.
Fotografija: Predsednik Ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell, 1. maj, 2019. Foto: Yuri Gripas/Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell, 1. maj, 2019. Foto: Yuri Gripas/Reuters

V petek, 27. avgusta, je bila pozornost finančnega sveta usmerjena na besede predsednika Feda Jeroma Powella. V svojem govoru na virtualnem letnem srečanju bančnikov v Jackson Holu je dejal, da je ameriško gospodarstvo na poti do ponovne vzpostavitve močnega trga dela. Pojasnil je, da bi Fed lahko do konca leta začela umikati 120 milijard dolarjev težke mesečne ukrepe, s katerimi trenutno spodbuja rast gospodarstva, toda za zdaj ostajajo.
 

Delta različica zapleta gospodarske napovedi

 
Ameriško gospodarstvo je bilo v mesecu juliju priča povečani rasti v zaposlovanju in pa tudi širjenju nove delta različice koronavirua, je besede Powella povzel The Wall Street Journal. Povečanje okužb z novo različico covida-19 ustvarja tveganje za ponovno ohlajevanje gospodarstva in to ravno v trenutku, ko so bili nekateri uradniki pripravljeni upočasniti kvantitativno sproščanje.
image_alt
Kitajska ZDA obtožila politične manipulacije glede izvora covida-19

Ko je pandemija koronavirusa marca 2020 prizadela ameriško gospodarstvo, je Fed znižala svojo kratkoročno ključno obrestno mero na skoraj nič in uvedla ukrepe kvantitativnega sproščanja. Tako je vsak mesec začela kupovati ameriške obveznice v višini 120 milijard dolarjev in na ta način spodbudila rast gospodarstva.
 
Jerome Powell, 15. julij, 2021. Foto: Kevin Lamarque/Reuters
Jerome Powell, 15. julij, 2021. Foto: Kevin Lamarque/Reuters
»Čeprav delta različica predstavlja kratkoročno tveganje, so obeti za nadaljnji napredek v smeri maksimalne zaposlenosti dobri,« je dejal Powell, kar ne nakazuje, da bi delta različica Fedu prekrižala načrte za ukinjanje spodbud gospodarstvu, navaja The Wall Street Journal.
 
Naslednje srečanje Feda bo 21. in 22. septembra, nekateri uradniki Feda pa so dejali, da bodo predlagali zmanjševanje nakupa obveznic kmalu po tem srečanju, če bo zaposlovanje še naprej močno. V govoru ni bilo zaslediti, kdaj se bo proces zmanjševanja začel, zato je možno, da bo Fed počakal na odločitev Kongresa o višanju meje zveznega dolga v začetku oktobra.
 

Najvišja stopnja inflacije

 
Motnje v dobavnih verigah, začasna pomanjkanja surovin in povečano število potovanj so inflacijo dvignili na najvišjo raven v zadnjih desetletjih. Osnovna inflacija, ki ne vključuje spremenljivih cen hrane in energije, se je julija po podatkih Feda zvišala za 3,6 odstotka v primerjavi z letom prej.
 
image_alt
Cene premoga letos strmo navzgor

Inflacijo se sicer najpogosteje meri z indeksom cen življenjskih potrebščin (CPI), ki se je julija zvišal za 5,3 odstotka glede na prejšnje leto in tako dosegel najvišjo točko zadnjih 13 let. Pred kratkim je Bela hiša ločeno objavila ekonomske napovedi, ki kažejo, da administracija predsednika Joeja Bidna pričakuje, da se bo inflacija v zadnjem četrtletju povečala za 4,8 odstotka glede na isto obdobje lani, v zadnjem četrtletju leta 2022 pa naj bi se spustila na 2,5 odstotka.
 

Inflacijski pritiski naj bi izginili

 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Powell je povedal, da lahko traja tudi eno leto, preden ukrepi Feda v celoti dosežejo gospodarstvo in da morajo za to izbrati ravno pravi čas. »Zaostritev politike zaradi začasnih dejavnikov povečuje tveganje za nenamerno in nepotrebno upočasnitev gospodarstva, kar vodi do manjšega zaposlovanja in prenizke inflacije,« je dejal Powell. Opozarja, da lahko spremembe v denarni politiki naredijo več škode kot koristi.
 
Powell je ob pregledu nedavnih gibanj inflacije dejal, da se bo ta v prihodnjih mesecih verjetno umirila, ker so cene določenih artiklov začele padati. Meni, da so takšen primer rabljeni avtomobili, ki so močno prispevali k nedavnemu višanju cen. Prav tako naj bi se vplivi globalizacije in tehnologije, ki znižujejo cene, predvsem potrošniškega blaga, verjetno nadaljevali, ko bo pandemija popustila, pojasnjuje Powell.
 
image_alt
EU se spogleduje z drugim izgubljenim desetletjem

Območje evra je sicer julija zabeležilo 2,2-odstotno inflacijo glede na julija lani, je nedavno poročala Slovenska tiskovna agencija (STA). V celotni EU pa so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 2,5 odstotka, julijsko inflacijo pa so poganjale predvsem višje cene energije. V Sloveniji je julija letna rast cen življenjskih potrebščin znašala dva odstotka. Evropska centralna banka (ECB) prav tako spodbuja rast svojega gospodarstva in sicer s kvantitativnim sproščanjem v višini 20 milijard evrov mesečno.
 

Več iz rubrike