Cene premoga letos strmo navzgor

Pred kratkim je Medvladni forum za podnebne spremembe (IPCC) objavil skrb vzbujajoče poročilo.
Fotografija: Železniška postaja Stražbenici, Bosna in Hercegovina, 18. 3. 2019. Foto: Vogel Voranc/Delo
Odpri galerijo
Železniška postaja Stražbenici, Bosna in Hercegovina, 18. 3. 2019. Foto: Vogel Voranc/Delo

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres opozarja na nujno potrebo po močnem zmanjšanju količine porabljenega premoga v skupini primarnih virov energije. Cena premoga je začela strmo naraščati v začetku letošnjega leta, trenutno pa je tona premoga skoraj štirikrat dražja kot lani septembra.
 

Večja poraba električne energije

 
V mesecu juniju je cena premoga presegla sto dolarjev za tono, v sredini julija je dosegla 130 dolarjev, trenutno pa se giblje okoli 170 dolarjev za tono premoga, je na spletni strani The Conversation zapisal Michael Tamvakis. Povečanje cen je mogoče pripisati večjemu povpraševanju, zlasti na azijskih trgih, kot sta Kitajska in Indija, pa tudi na Japonskem, v Južni Koreji, Evropi in ZDA.
 
Železniška postaja Stražbenici. Bosna in Hercegovina, 18. 3. 2019. Foto: Vogel Voranc/Delo
Železniška postaja Stražbenici. Bosna in Hercegovina, 18. 3. 2019. Foto: Vogel Voranc/Delo

Povpraševanje po električni energiji, ki je še vedno tesno povezano s premogom, naj bi se v letu 2021 povečalo za pet odstotkov, leta 2022 pa še za štiri odstotke, navaja Tamvakis, ki je sicer profesor ekonomije in financ na univerzi City v Londonu. Večje svetovno povpraševanje po energiji lahko pomeni, da svetovno gospodarstvo okreva po pandemiji, vendar je rast v ceni premoga opomin, kako pridobivanje energije še vedno temelji na fosilnih gorivih.
 

Trdovratni premog

 
Premog ima dve glavni uporabi, proizvodnjo električne energije in proizvodnjo jekla, pri čemer je električna energija odgovorna za dve tretjini porabe. »Hitreje kot bomo odstranili premog iz proizvodnje električne energije, hitreje bomo dosegli cilje Pariškega sporazuma,« piše Tamvakis in dodaja: »Vendar se zdi, da je premog odporen, če ne celo trmast, ko gre za njegovo odpravo.«
 
image_alt
Dunaj: Nekdanji avstrijski podkancler obsojen zaradi korupcije

Profesor ekonomije pojasnjuje, zakaj se premog zdi smiselna naložba. Elektrarne na premog so že nekaj časa dovolj velike, da so stroški gradnje ekonomsko upravičeni. Premog je večino časa relativno poceni, poleg tega pa največji porabniki, denimo Kitajska, ZDA in Indija, uživajo politično varne zaloge. Proizvodnja električne energije s premogom je enakomerna in predvidljiva, zato je primerna za zagotavljanje minimalne ravni električne energije, ki jo država stalno potrebuje – znano kot osnovna obremenitev.
 

Največji porabniki

 
Kitajska proizvede največ premoga na svetu. Foto: Jason Lee/Reuters
Kitajska proizvede največ premoga na svetu. Foto: Jason Lee/Reuters
Spektakularna gospodarska rast Kitajske v zadnjih 20 letih in precejšnja širitev elektrifikacije indijskega gospodarstva sta v veliki meri temeljili na premogu. Leta 2020 je premog proizvedel 63 odstotkov električne energije na Kitajskem in 72 odstotkov v Indiji. Istega leta je Kitajska proizvedla polovico vsega premoga na svetu, skoraj štiri milijarde ton, Indija pa je s približno 750 milijoni ton na drugem mestu. Skupaj sta državi predstavljali dve tretjini svetovne potrošnje v letu 2020 in sta bili tudi dve največji proizvajalki premoga.
 
Drugje po svetu se premog umika drugim primarnim virom energije, pojasnjuje Tamvakis. V ZDA, ki so sicer drugi največji proizvajalec električne energije, takoj za Kitajsko, se je premog umaknil zemeljskemu plinu. V Nemčiji se je proizvodnja energije s premogom izenačila z vetrom, medtem ko se v Združenem kraljestvu premog uporablja le še kot rezerva.

Podobno se tudi Japonska in Južna Koreja osredotočata na zemeljski plin, jedrsko energijo in obnovljive vire energije, da bi zmanjšali ogljični odtis proizvodnje električne energije. Tudi Kitajska se je pridružila prizadevanjem in sicer z dodajanjem novih sončnih in vetrnih elektrarn. Tamvakis vidi težavo v tem, da zahodne države sveta izvažajo svoje obrate in proizvodnjo na Kitajsko, oziroma v manj razvite države. Doda še, da so tovarne na premog dolgoročne finančne naložbe, pogosto dolge od 40 do 50 let, zaradi česar bi lahko imeli s premogom še opravka.
image_alt
Nov način pridobivanja energije iz morja

Več iz rubrike