Dunaj: Nekdanji avstrijski podkancler obsojen zaradi korupcije

Deželno sodišče na Dunaju je nekdanjega avstrijskega podkanclerja in vodjo svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christiana Stracheja spoznalo za krivega korupcije.
Fotografija: Nekdanji vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Foto: ALEX HALADA / AFP)
Odpri galerijo
Nekdanji vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Foto: ALEX HALADA / AFP)

Gre za prvi postopek v povezavi z afero Ibiza, ki je odnesla vlado svobodnjakov in ljudske stranke. Slednja naj bi v zameno za spremembo zakonodaje v korist zasebni kliniki prejela več tisoč evrov. Strache obtožbe sicer zavrača, a ga je sodišče na podlagi dokazov obsodilo na 15 mesecev pogojne kazni.
image_alt
Erdogan: Turčija preučuje ponudbo talibanov

Poleg 52-letnega Stracheja so za krivega spoznali tudi vodjo lepotne klinike Walterja Grubmüllerja, ki je obsojen na 12 mesecev pogojne zaporne kazni, poroča STA, ki se sklicuje na avstrijsko tiskovno agencijo APA. Obsodbi še nista pravnomočni.
Nekdanji vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Foto: ALEX HALADA / AFP)
Nekdanji vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Foto: ALEX HALADA / AFP)

Tožilstvo je v obtožbi trdilo, da je bivši podkancler s spremembo zakonodaje zasebni kliniki pomagal, da je postala del sklada za financiranje zasebnih klinik, ki omogoča delno povračilo sredstev iz državne blagajne. V okviru dogovora so svobodnjaki, ki so bili takrat še v opoziciji, leta 2016 in 2017 prejeli donacijo v skupni višini 12.000 evrov. Strache pa je bil povabljen tudi na počitnice na Krf. Klinika je leta 2018 le dobila dostop do državnih sredstev, potem ko je Strache postal podkancler.
image_alt
Pred volitvami odobril enkratno finančno pomoč upokojencem

Sodnica Claudia Moravec-Loidolt je v petek sicer odločila, da Strache ni kriv prejemanja uslug v obliki počitnic na Krfu.

Koalicija med FPÖ in ljudsko stranko (ÖVP) je propadla maja 2019, potem ko se je pojavil posnetek z Ibize. Na skrivaj posnetem videu je Strache govoril o spornih metodah financiranja strank in političnem vplivu. Po objavi posnetka je Strache odstopil z vseh položajev.

Več iz rubrike