Dunaj: Nekdanji avstrijski podkancler obsojen zaradi korupcije

Deželno sodišče na Dunaju je nekdanjega avstrijskega podkanclerja in vodjo svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christiana Stracheja spoznalo za krivega korupcije.
Fotografija: Nekdanji vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Foto: ALEX HALADA / AFP)
Odpri galerijo
Nekdanji vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Foto: ALEX HALADA / AFP)

Gre za prvi postopek v povezavi z afero Ibiza, ki je odnesla vlado svobodnjakov in ljudske stranke. Slednja naj bi v zameno za spremembo zakonodaje v korist zasebni kliniki prejela več tisoč evrov. Strache obtožbe sicer zavrača, a ga je sodišče na podlagi dokazov obsodilo na 15 mesecev pogojne kazni.
image_alt
Erdogan: Turčija preučuje ponudbo talibanov

Poleg 52-letnega Stracheja so za krivega spoznali tudi vodjo lepotne klinike Walterja Grubmüllerja, ki je obsojen na 12 mesecev pogojne zaporne kazni, poroča STA, ki se sklicuje na avstrijsko tiskovno agencijo APA. Obsodbi še nista pravnomočni.
Nekdanji vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Foto: ALEX HALADA / AFP)
Nekdanji vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Foto: ALEX HALADA / AFP)

Tožilstvo je v obtožbi trdilo, da je bivši podkancler s spremembo zakonodaje zasebni kliniki pomagal, da je postala del sklada za financiranje zasebnih klinik, ki omogoča delno povračilo sredstev iz državne blagajne. V okviru dogovora so svobodnjaki, ki so bili takrat še v opoziciji, leta 2016 in 2017 prejeli donacijo v skupni višini 12.000 evrov. Strache pa je bil povabljen tudi na počitnice na Krf. Klinika je leta 2018 le dobila dostop do državnih sredstev, potem ko je Strache postal podkancler.
image_alt
Pred volitvami odobril enkratno finančno pomoč upokojencem

Sodnica Claudia Moravec-Loidolt je v petek sicer odločila, da Strache ni kriv prejemanja uslug v obliki počitnic na Krfu.

Koalicija med FPÖ in ljudsko stranko (ÖVP) je propadla maja 2019, potem ko se je pojavil posnetek z Ibize. Na skrivaj posnetem videu je Strache govoril o spornih metodah financiranja strank in političnem vplivu. Po objavi posnetka je Strache odstopil z vseh položajev.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.