Erdogan: Turčija preučuje ponudbo talibanov

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes potrdil, da je Turčija opravila prve pogovore s talibani.
Fotografija: Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Foto: Adem Altan / AFP
Odpri galerijo
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Foto: Adem Altan / AFP

Pogovori s talibani so potekali na vojaškem delu letališča v Kabulu, kjer je začasno nameščeno turško veleposlaništvo, je dejal turški predsednik. »Imeli smo prve pogovore s talibani, ki so trajali tri ure in pol,« je priznal. Ankara namreč preučuje ponudbo talibanov za upravljanje letališča v Kabulu, poroča STA, ki se sklicuje na francosko tiskovno agencijo AFP.
image_alt
V Črni gori zasegli rekordno količino kokaina

Erdogan je pojasnil, da želijo talibani nadzorovati varnost na letališču, medtem ko Ankari ponujajo možnost upravljanja letališča. Vendar sta četrtkova napada ob letališču v Kabulu pokazala, kako pomembno je poznati podrobnosti o tem, kako bo letališče zavarovano, je opozoril.

Turčija je nameravala pomagati pri varovanju in vodenju letališča v Kabulu, vendar je v sredo začela umikati svoje vojake iz Afganistana, kar je očiten znak, da je Ankara opustila ta cilj.
image_alt
Odličnjakinja za tekočim trakom

Erdogan se je odzval tudi na turške kritike zaradi pogovorov s talibani in dejal, da Ankara "nima razkošja", da bi samo od daleč opazovala razmere v nestabilni regiji. »Brez pogovora ne morete vedeti, kakšna so njihova pričakovanja ali kakšna so naša pričakovanja. [...] To je diplomacija,« je dejal Erdogan.

V četrtkovih napadih na letališču v Kabulu, za katera je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 90 ljudi, tudi civilistov, več kot 150 je ranjenih. Kljub napadu države pospešeno nadaljujejo evakuacije pred rokom za umik vojakov. Ameriški predsednik Joe Biden je po napadih dejal, da rok za umik ostaja 31. avgust.

Več iz rubrike