Pred volitvami odobril enkratno finančno pomoč upokojencem

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami odredil enkratno finančno pomoč upokojencem v višini 10.000 rubljev.
Fotografija: Ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK / AFP)
Odpri galerijo
Ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK / AFP)

Finančna pomoč v višini 10.000 rubljev (okoli 115 evrov) naj bi bila del predvolilnih daril Putina pred volitvami, potem ko je podpora vladajoči stranki Enotna Rusija v zadnjem času padla na račun vse višjih cen in nizkih plač, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na izjavo Kremlja je ruski predsednik odredil izplačilo v septembru. S tem bo v praksi podvojil mesečno pokojnino, saj ta v povprečju znaša približno toliko kot finančna spodbuda.
image_alt
Avstrija: Cene energije poneslo v višave

Na srečanju s predstavniki Enotne Rusije je Putin v nedeljo dejal, da so upokojenci med najbolj prizadetimi zaradi letošnje inflacije. Inflacija je letos dosegla 6,5 odstotka.

Putin je v nedeljo predlagal še 15.000 rubljev bonusa za pripadnike vojske. Že v juniju pa je obljubil milijardne investicije v obnovo cest, razvoj javnega prometa, infrastrukture in zdravstvo.
image_alt
EU se spogleduje z drugim izgubljenim desetletjem

Podpora Enotni Rusiji je začela padati po letu 2018, ko je vlada sprejela sporno pokojninsko reformo, ki je dvignila starostno omejitev za upokojitev.
image_alt
Za vstop v Benetke bo po novem potrebno plačilo vstopnine

Putin od leta 2012 ne vodi več Enotne Rusije, v preteklosti pa se je skušal oddaljiti od vse manj priljubljene stranke. Pred volitvami pa je Kremelj sedaj sporočil, da Putin podpira stranko.

Ankete trenutno Enotni Rusiji napovedujejo okoli 30-odstotno podporo, kar je deset odstotnih točk manj kot na zadnjih volitvah.

Več iz rubrike