Za vstop v Benetke bo po novem potrebno plačilo vstopnine

Že naslednje leto naj bi bila uvedena obvezna rezervacija in plačilo vstopnine za izlet v Benetke.
Fotografija: Foto: Stevan ZZ / Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Stevan ZZ / Shutterstock

Benetke so priljubljena destinacija za številne popotnike. Mnogi turisti se odločijo obiskati to unikatno mesto, ki plava na vodi. Trg svetega Marka je ena najbolj znanih atrakcij. Številne poglede pritegnejo tudi kanali in mostovi, ki se razpredajo po območju. Zelo popularna je vožnja z gondolo, ki slovi kot najbolj romantično prevozno sredstvo. Turizem v Benetkah naravnost cveti, vendar pa je ravno presežek turistov problematika, s katero se srečujejo tamkajšnji prebivalci.
 
image_alt
Dvojna merila glede obvezne karantene

Za lažje obvladovanje situacije in spopad z množičnim turizmom so v tem mestu na vodi sprejeli nenavaden ukrep. Že poleti 2022 bo vstop na območje možen le pod pogojem vnaprejšnje rezervacije in poravnave vstopnine. Vstopnina naj bi znašala med tri in 10 evrov. Pristojbine ne bodo veljale za prebivalce Benetk, njihove sorodnike in mlajše otroke. Prav tako se jim bodo lahko izognili gostje, ki bodo nastanjeni v enem od tamkajšnjih hotelov, navaja italijanski časnik La Stampa.
 
Benetke se sicer že več let spopadajo s prekomernim turizmom, ki ima številne posledice na okolje in prebivalstvo. Lokalne oblasti iščejo načine, kako bi mesto ohranilo status priljubljene turistične destinacije, pri tem pa ne bi bila ogrožena kakovost življenja domačinov. Cilj je iz množičnega turizma ustvariti bolj trajnostni model.
Foto: Getty Image
Foto: Getty Image

Benetke skoraj uvrščene med ogroženo svetovno dediščino UNESCO

 
Kot poroča CNN, naj bi uradniki ves čas spremljali, koliko ljudi se nahaja v mestu in kolikšno je razmerje med domačini in obiskovalci. Pri tem jim pomagajo podatki, pridobljeni z mobilnih telefonov.
 
Pred kratkim je CNN poročal, da mesto zaposluje oborožene stražarje na trajektih, ki bodo pomagali nadzorovati prekomeren turizem. Benetke bi bile skoraj uvrščene med ogroženo svetovno dediščino UNESCO, vendar so se temu nazivu s pravočasnim ukrepanjem izognile. Prepovedale so namreč dostop velikih ladij za križarjenje in pripravile nekatere strategije za obvladovanje množičnega turizma, ki jih bodo začele izvajati naslednje leto.
 
image_alt
Kriptovalute: Bitcoin ponovno presegel psihološko mejo

Junija letos je do mesta priplula velika križarka, ki je med prebivalci povzročila zaskrbljenost in proteste. Znane osebnosti naj bi oblasti v odprtem pismu pozvale, naj takšnim ladjam preprečijo dostop in se bolj potrudijo pri nadzorovanju množičnega turizma, še navaja Associated Press.
 

Več iz rubrike