Kitajska ZDA obtožila politične manipulacije glede izvora covida-19

Iskanje izvora pandemije covid-19 se nadaljuje ...
Fotografija: Foto: REUTERS/Willy Kurniawan
Odpri galerijo
Foto: REUTERS/Willy Kurniawan

Poročilo ameriških obveščevalnih služb o izvoru novega koronavirusa »ni znanstveno verodostojno« in napačno navaja, da Kitajska ovira mednarodno preiskavo, je v petek sporočilo kitajsko veleposlaništvo v Washingtonu. Ameriške obveščevalce je obtožilo politične manipulacije, poročajo tuje tiskovne agencije.
image_alt
WHO od Kitajske zahteva neobdelane podatke glede izvora covida-19

S tem se je odzvalo na petkove izjave ameriškega predsednika Joeja Bidna, da Kitajska še vedno prikriva ključne informacije o izvoru novega koronavirusa.

Kitajska ima ključne informacije o izvoru pandemije, vendar kitajski vladni uslužbenci mednarodnim preiskovalcem in zdravstvenim strokovnjakom od začetka preprečujejo dostop do teh podatkov, je, sklicujoč se na poročilo obveščevalcev, opozoril Biden.
image_alt
Nova študija trdi, da covid-19 ni naravnega izvora

Zatrdil je, da bodo ZDA še naprej pritiskale na Peking, da bi omogočil dostop do informacij ter sodeloval s Svetovno zdravstveno organizacijo.

»Poročilo ameriških obveščevalcev kaže, da so se ZDA pripravljene podati na napačno pot političnih manipulacij,« je sporočilo kitajsko veleposlaništvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
image_alt
Kitajska novinarka, ki je dokumentirala izbruh covida-19 v Wuhanu, mora v zapor

Ameriške obveščevalne službe sicer ocenjujejo, da novi koronavirus ni bil razvit kot biološko orožje, ne strinjajo pa se glede tega, ali je ušel iz laboratorija.

Več iz rubrike