Trenirajo kot atleti, da bi iz udobnih stolov služili milijone

Profesionalno igranje videoiger zahteva celega človeka. Ekipe se morajo držati striktnih pravil glede treningov, prehrane in spanja, a najboljši so bogato nagrajeni.
Fotografija: Ponosen član ekipe Excel Esports. FOTO: Excel Esports
Odpri galerijo
Ponosen član ekipe Excel Esports. FOTO: Excel Esports

Nova petdelna serija, ki jo pripoveduje najstniški zvezdnik Peaky Blinders, govori o vrhunski britanski ekipi Excel Esports, katere cilj se je uvrstiti na evropsko prvenstvo iz igranja računalniške igre League of Legends. Ekipo sta leta 2014 ustanovila brata Joel in Kieran-Holmes.

Gre za ekipo mednarodnih zvezd, ki živijo in trenirajo v najsodobnejšem objektu, na stadionu Twickenham. Čeprav igranje videoiger ni klasični šport, pa morajo igralci podobno kot športniki skrbeti za redne treninge, telesno aktivnost in uživanje primerne prehrane. Pri tem sodelujejo s športnimi psihologi in strokovnjaki za prehrano. A to niso tradicionalni športni zvezdniki. Ne tekmujejo z okroglo ali celo ovalno žogo. Njihovo prizorišče so mednarodni športni turnirji. Ekipa Excel Esports tekmuje v LEC – eni najbolj gledani evropski ligi e-športa. 

Marc Lamon, 24-letni igralec, je povedal, da si kljub temu, da so precej sveža ekipa, prizadevajo, da bi postali najboljši. Da bi postali kot ekipa čim bolj konkurenčni, so njihovi pripadniki iz različnih držav.
Ekipa Excel Esports med igranjem. FOTO: Michal Konkol / Riot Games
Ekipa Excel Esports med igranjem. FOTO: Michal Konkol / Riot Games


Veliki zaslužkarji


Na področju profesionalnega igranja računalniških iger se obrača veliko denarja. Tiskovni predstavnik ekipe je dejal, da lahko najboljši letno zaslužijo tudi šest- ali celo sedemmestne zneske. Dobri igralci namreč podpisujejo večmilijonske letne pogodbe z ekipami. 

Nagradni sklad turnirja LEC na letni ravni znaša 400.000 evrov. Ta znesek se razdeli šestim najboljšim ekipam. Ekipe pa igrajo več turnirjev letno. 

Serija prikazuje ekipo profesionalnih igralcev videoiger, ki so skupaj 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Vključeni so v poseben program, ki jim pomaga pri doseganju čim boljših rezultatov. 


Kakšna je njihova vsakodnevna rutina? Dan se začne s kardio vadbo v fitnesu, nato sledi enourna ogrevalna igra. Sledi sestanek, na katerem se ekipa dogovori, kakšni so cilji tekočega dne. Med 13. in 18. uro skupaj odigrajo pet iger, nato sledi samostojno igranje do poznih večernih ur.

Ker se med igranjem videoiger sprožijo velike količine stresa, je pomembno, da se temu prilagodi prehrana in spalni režim.

V seriji igralec Son Young-min oziroma »Mickey«, ki se je ekipi pridružil leta 2019, prizna, da se je moral soočiti s številnimi spletnimi zlorabami. Kieran Holmes-Darby dodaja, da je težko prezreti sovražne opazke, do katerih prihaja na družbenih omrežjih.

Predanost igranju videoiger od mladih največkrat zahteva, da na ta račun žrtvujejo druga področja svojega življenja. Številni se odločijo, da ne bodo imeli partnerja, saj nimajo časa za ukvarjanje z odnosi. Prav tako si težko vzamejo čas za prijatelje in družino. Živijo in dihajo za nastopanje v virtalnem svetu. 

Več iz rubrike