Od Hrvatice odvisen uspeh Nasine misije na Marsu

Hrvatica, ki je hkrati članica Nasine ekipe, je bila zadolžena za načrtovanje roverja, ki bo v letu 2021 pristal na Marsu.
Fotografija: Sarah M. Milkovich. FOTO: Nasa
Odpri galerijo
Sarah M. Milkovich. FOTO: Nasa

Sarah M. Milkovich je planetarna geologinja hrvaškega porekla, ki dela pri Nasi v laboratoriju za reaktivni pogon. Njena družina prihaja iz majhne hrvaške vasice, ki se nahaja tik ob meji s Slovenijo. V nedavnem intervjuju za Večernji list je Sarah M. Milkovich povedala nekaj več o projektu, katerega cilj je bil izdelati robota, ki bo letos pristal na Marsu.

Raziskovanje Marsa se nadaljuje. FOTO: Nasa
Raziskovanje Marsa se nadaljuje. FOTO: Nasa
Nasino plovilo je 30. julija lani proti Marsu poneslo rover Perseverance, katerega načrtovanje je bilo zaupano njej. S tem projektom se ukvarja že od leta 2013. Roverju je še vedno treba določiti vse zadolžitve v dneh, ko se bo ta nahajal na Marsu, je dejala. 

Rover Perseverance oziroma Vztrajnost, bo na Marsu predvidoma pristal februarja letos. 

Iskanje življenja na Marsu


Sarah M. Milkovich je razložila, da znanstveniki predpostavljajo, da je na Marsu pred milijardo let tekla reka. Tega je že davno, danes je Mars namreč zelo hladen in suh planet. Nasin Perseverance naj bi pristal na geoloških ostankih rečne delte. Funkcija roverja pa bo podrobneje raziskati lokacijo, kjer naj bi bila včasih prisotna vodna telesa.


»Po obliki površine in kemični sestavi kamnin, ki smo jih opazovali z vesoljskega plovila v orbiti in s prejšnjimi roverji, lahko sklepamo, da je bil Mars milijardo let nazaj toplejši planet in da so na njem takrat bili pogoji za življenje,« je pojasnila Hrvatica.
Cilj tokratnega projekta je torej v obstoječih kamninah na Marsu poiskati dokaze o tem, da so včasih tam živele bakterije.

Hrvatica je še dejala, da bo to vse prej kot lahko delo, zato se bodo posvetili tudi zbiranju in shranjevanju vzorcev kamnin, ki se nahajajo na površini. Slednje bi lahko vsebovale fosilizirane namige, da so v teh kamninah nekoč živeli mikrobi, menijo pri Nasi. Namen je vzorce pripeljati na Zemljo, s čimer jih bodo znanstveniki lahko podrobneje preučili. 
 

Letos še dve misiji na Mars 


Smo v vesolju sami? FOTO: Nasa
Smo v vesolju sami? FOTO: Nasa
Za leto 2021 sta napovedani še dve misiji na Mars - iz Kitajske in Združenih arabskih emiratov -, ki bosta preučevali geologijo in ozračje Rdečega planeta, kar naj bi vplivalo na naše razumevanje preteklega življenja na Marsu.
 
Nasa načrtuje letos izstreliti tudi svoj vesoljski teleskop James Webb, ki bi znanstvenikom lahko pomagal zbrati več podatkov o Zemlji podobnih planetih okoli drugih zvezd.
 
Lov na inteligentno življenje, ki ustvarja radijske valove, še naprej išče dobro financiran projekt Breakthrough Listen. Kitajski radijski teleskop FAST (največji na svetu), pa namerava letos dostop do uporabe svoje tehnologije omogočiti mednarodnim znanstvenikom.

Več iz rubrike