Je 5-urni delovnik prihodnost?

Nemško svetovalno podjetje že tri leta upošteva 5-urni delovnik in uspešno raste. Tam je zaposlenih že 16 ljudi.
Fotografija: 5-urni delovnik bo tako verjetno obrodil sadove tudi v letu 2019. Foto: Reuters
Odpri galerijo
5-urni delovnik bo tako verjetno obrodil sadove tudi v letu 2019. Foto: Reuters

Večja fleksibilnost delovnega časa zaposlenih je trend v razvitem svetu že nekaj časa. Bili so že poskusi, ko so podjetja v nekaterih skandinavskih državah poskusila z uvajanjem 6-urnega delavnika – poskus se je izkazal kot uspešen. V danskem mestu Odsherred javna uprava uvaja štiridnevni delovni teden, v Novi Zelandiji je v podjetju Perpertual Guardian postal pravilo že pred časom.

Poskusov bolj fleksibilnega delovnega časa je kar nekaj, s pozitivnimi rezultati 5-urnega delavnika se jim zdaj pridružuje tudi nemško svetovalno podjetje Rheingans Digital Enabler, kjer je zaposlenih 16 ljudi. Delovni teden pri njih že od leta 2017, ko je bilo ustanovljeno, traja le 25 ur, plača in dopust pa ostajata nespremenjena.

Zaposleni po pripovedovanju direktorja Lasseja Rheingansa še vedno, če ne celo bolj, učinkovito opravljajo svoj del delovnih nalog in zadolžitev, ne da bi jih pri tem motilo spremljanje (pre)mnogih družbenih omrežij, neprestano preverjanje elektronske pošte in nepotrebnih pogovorov s sodelavci. Tudi mobilne telefone imajo pospravljene na posebnem mestu, nedaleč stran od delovnega prostora, a ga ne uporabljajo. Sestanki pa ne smejo biti daljši od 15 minut.

Delovni proces deluje, pišejo v Wall Street Journalu. Rheingans to s številkami dokazuje, saj rezultati govorijo sami zase -  poslovno leto 2018 so v podjetju končali v visokih zelenih številkah. 5-urni delovnik bo tako obrodil sadove tudi v letu 2019. »Saj veste, kaj je skrivnost … Srečen zaposleni je lahko le še boljši delavec,« z nasmehom in poln energije zaključi Rheingans.

Več iz rubrike