Japonska: Uničevanje okolja za mega sončne elektrarne

Japonske mega sončne elektrarne uničujejo okolje in okoliškim skupnostim prinašajo le malo koristi, še posebej zaskrbljujoči so zemeljski plazovi.
Fotografija: Sončni paneli prevladujejo na pobočju gore v mestu Gifu v prefekturi Gifu, 2017. Foto: Magari Hiroyuki
Odpri galerijo
Sončni paneli prevladujejo na pobočju gore v mestu Gifu v prefekturi Gifu, 2017. Foto: Magari Hiroyuki

Japonska v želji po zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida in odpravi negativne podobe prevelike odvisnosti od fosilnih goriv v zadnjih letih spodbuja koriščenje sončne energije. Vendar mega sončne elektrarne, postavljene na pobočjih gora in v podeželskih skupnostih po vsej državi, pogosto povzročajo 'mega' težave, ki kvarijo podobo zelo potrebnih projektov s področja obnovljivih virov energije.

Mega sončne elektrarne – mega problemi

Po eni od ocen naj bi na Japonskem delovalo več kot 6000 mega sončnih elektrarn. Mega sončne elektrarne so sicer omrežja, ki vsako leto proizvedejo več kot 1000 kilovatov oziroma en megavat energije, kar zadostuje za napajanje od 400 do 900 domov. Te mega sončne elektrarne so se na Japonskem razširile, odkar je vlada leta 2012 uvedla shemo FIT (Feed-in-Tariff) za spodbujanje naložb v obnovljive vire energije.

image_alt
Španski inovator razvil nov sistem pridobivanja energije iz rastlin

Nedavna vladna politika še naprej zagotavlja spodbudno okolje za mega sončne elektrarne na Japonskem. Leta 2020 se je takratni predsednik vlade Suga Yoshihide zavezal, da bo Japonska postala ogljično nevtralna do leta 2050. Istega leta je bil Koizumi Shinjiro, ki je bil takrat minister za okolje, tako navdušen nad mega sončno energijo, da je predlagal revizijo zakonodaje, ki bi omogočala gradnjo sončnih elektrarn na območjih zaščitenih nacionalnih parkov.

Nekdanji predsednik japonske vlade Suga Yoshihide, 30. julij 2021. Foto: Issei Kato / Reuters
Nekdanji predsednik japonske vlade Suga Yoshihide, 30. julij 2021. Foto: Issei Kato / Reuters
Primer razsežnosti teh sončnih elektrarn in težav, ki jih lahko povzročijo, je japonska prefektura Okayama, navaja spletni portal Global Voices. Tam ena največjih tovrstnih elektrarn obsega 900.000 sončnih panelov na 260 hektarjih zemljišča, ki vsako leto proizvedejo 230.000 kilovatov energije. Številni prebivalci, ki živijo v bližini teh omrežij, pravijo, da ti obrati uničujejo okolje in okoliškim skupnostim prinašajo le malo koristi. Še posebej zaskrbljujoči so zemeljski plazovi, ki se lahko sprožijo, ko se sončne elektrarne gradijo na strmih pobočjih.

Nasprotniki mega sončnih elektrarn navajajo tudi nevarnost odnašanja sončnih panelov v močnih tajfunih, potencialno škodljiva elektromagnetna polja, ki naj bi nastajala med proizvodnjo sončne energije, in močno bleščanje sončnih panelov. Zdi se, da je nasprotovanje ljudi tako močno, da je raziskava časopisa Mainichi Shimbun iz leta 2021 pokazala, da ima 80 odstotkov od 47 japonskih prefektur (japonskih pokrajin) težave s takšnimi elektrarnami.

Izključenost manjših projektov

Del težav je v japonskem sistemu FIT, menijo poznavalci. V okviru tega sistema japonska vlada podeljuje dolgoročne pogodbe proizvajalcem energije iz obnovljivih virov. Vendar so številna podjetja in vlagatelji, ki špekulirajo z nakupom in prodajo pogodb FIT, na to gledali zgolj kot na priložnost za zaslužek. Industrija je tako donosna, da so veliki vlagatelji, med drugimi tudi ameriška banka Goldman Sachs, ustanovili borzo za trgovanje z japonskimi solarnimi projekti.

image_alt
Izdelane sončne celice, tanjše od svinčnika

Vključenost velikih podjetij in vlagateljev v industrijo je povzročila, da je bilo večino lokalno financiranih ali manjših sončnih projektov izločenih iz igre. Poleg tega se velik del energije, pridobljene iz megalomanskih sončnih elektrarn, ne porabi lokalno, temveč se porabi v oddaljenih mestnih območjih. Zaradi tega mnoge od teh skupnosti vse pogosteje zavračajo takšne projekte.

Sončni kolektorji na pobočjih hribov v vasi Qu v kraju Baoding v severni kitajski provinci Hebei, Kitajska, 22. oktober 2021. Foto: Greg Baker / AFP
Sončni kolektorji na pobočjih hribov v vasi Qu v kraju Baoding v severni kitajski provinci Hebei, Kitajska, 22. oktober 2021. Foto: Greg Baker / AFP

Prebivalci majhnega mesta Heguri v prefekturi Nara so nedavno ustanovili skupino nasprotnikov in sprožili tožbo, da bi ustavili načrtovano 48-hektarsko mega sončno elektrarno s 50.000 paneli, ki naj bi jo zgradili v njihovi skupnosti. Posebej so zaskrbljeni zaradi zemeljskih plazov, uničevanja okolja in elektromagnetnih valov z napetostjo 22.000 voltov, ki naj bi potekali neposredno pod njihovim mestom.

Približno 1000 prebivalcev je svoje nasprotovanje preneslo na lokalno okrožno sodišče in zbralo več kot 9000 podpisov v podporo zavrnitvi projekta. Vlada prefekture Nara je v odgovor odredila ustavitev projekta junija 2021. Lokalna vlada je ugotovila tudi težave v prvotni vlogi graditelja iz leta 2019 in odkrila, da projekt ni izpolnjeval ustreznih varnostnih predpisov. Usoda projekta zdaj ostaja v negotovosti.

image_alt
Iz Sahare bi lahko nastala sončna elektrarna, a vrstijo se sabotaže

Hata Yoshio, profesor na univerzi Okayama, je v pogovoru za japonski časnik Asahi Shimbun dejal: »Če obnovljivi viri energije, ki naj bi varovali okolje, dejansko škodujejo okolju, potem je to postavljanje voza pred konja.« Obnovljivi viri energije so pomemben del boja proti podnebnim spremembam, vendar ima japonski pristop k megalomanskim sončnim projektom nasproten učinek, saj škoduje javnemu dojemanju njihovega potenciala.

Več iz rubrike