Iznajdljiva 23-letnika rudarita bitcoine na naftnih ploščadih

Mladeniča iz Teksasa služita milijone z rudarjenjem bitcoinov na naftnih ploščadih in obenem zmanjšujeta njihove emisije CO2 za več kot 60 odstotkov.
Fotografija: Naftna ploščad in izgorevanje zemeljskega plina. Foto: Shell
Odpri galerijo
Naftna ploščad in izgorevanje zemeljskega plina. Foto: Shell

Naftna podjetja se že leta spopadajo s problemom, kaj storiti, če med vrtanjem nafte po naključju naletijo na nahajališče zemeljskega plina. Medtem ko je nafto mogoče preprosto odpeljati na oddaljeno lokacijo, je za dostavo plina potreben plinovod. Če je območje vrtanja nafte tik ob plinovodu, lahko plin spustijo v omrežje in zaslužijo. V nasprotnem, bolj pogostem, primeru, pa ga preprosto sežgejo, zaradi česar je na naftnih ploščadih moč opaziti visoke plamene.

image_alt
Podjetje iz Arizone izumilo novo različico kolesa

Priložnost sta v odvečnem zemeljskem plinu poiskala 23-letnika in ga izkoristila za rudarjenje bitcoinov. S tem izkoristita plin, ki bi sicer izgorel in posledično v ozračje izpustil emisije ogljikovega dioksida. Poleg tega pa za rudarjenje ne trošita energije iz javnega električnega omrežja.

Rudarji v zabojnikih

Leta 2019 sta se Brent Whitehead in Matt Lohstroh odločila, da se bosta lotila rudarjenja bitcoinov na naftnih poljih vzhodnega Teksasa. Takrat je zamisel, da bi naftna in plinska podjetja združila moči z rudarji bitcoinov, veljala za velik tabu. Toda Whitehead, inženir, ki izhaja iz družine z dolgo zgodovino v proizvodnji nafte in plina, in Lohstroh, študent financ z obsedenostjo z bitcoini, mnenje skeptikov nista upoštevala, navaja CNBC.

Rudarjenje bitcoinov z zmogljivo računalniško opremo. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters
Rudarjenje bitcoinov z zmogljivo računalniško opremo. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters
Ves denar, ki sta ga zaslužila v srednji šoli z občasnimi deli, sta vložila v svoje podjetje Giga Energy Solutions, ki rudari bitcoine iz ujetih zemeljskih plinov. Slednja so problem, s katerim se naftna podjetja spopadajo že leta. Med vrtanjem nafte lahko namreč naletijo na nahajališče zemeljskega plina, ki ga ne morejo izkoristiti. Zato ta odvečen zemeljski plin običajno preprosto sežgejo in s tem v ozračje izpustijo velike količine ogljikovega dioksida.

Za ta dva 23-letna absolventa teksaške univerze je bil to velik problem z očitno rešitvijo. Podjetje Giga na naftno vrtino postavi ladijski zabojnik, poln več tisoč 'rudarjev' bitcoinov, nato pa zemeljski plin preusmeri v generatorje, ki ga pretvorijo v elektriko. To se nato uporablja za napajanje rudarjev. Da ne bo pomote; z besedo rudar tukaj označujemo zmogljivo računalniško opremo in ne osebe.

Bolje za okolje

Po raziskavah podjetja Crusoe Energy Systems iz Denverja se z zgoraj opisanim postopkom emisije ogljikovega dioksida tako zmanjšajo za približno 63 odstotkov v primerjavi s stalnim sežiganjem. »Ko sem odraščal, sem vedno videl bakle, saj sem bil zaposlen v naftni in plinski industriji. Vedel sem, kako potratno je to,« je za CNBC povedal Whitehead in dodal: »To je nov način ne le za zmanjšanje emisij, ampak tudi za monetizacijo plina.«

image_alt
Izklop interneta v Kazahstanu zadal udarec kriptovalutam

Whitehead je dejal, da so podpisali pogodbe z več kot 20 naftnimi in plinskimi podjetji, od katerih štiri kotirajo na borzi. Lohstroh in Whitehead sta sicer del rastočega gibanja ljudi, ki veliko stavijo na potencial rudarjenja bitcoinov, da spremeni ekonomijo energetske industrije. »Svojim strankam prinašata prihodke z rudarjenjem bitcoinov iz 'nasedle' energije in hkrati rešujeta okoljski izziv z izgorelim plinom,« je dejal Lee Bratcher, predsednik teksaškega sveta za blockchain tehnologijo.

Rudarjenje bitcoinov si sicer lahko predstavljamo kot varnostno plast omrežja, ki potrjuje nove in že izvedene transakcije ter kot metodo, s katero se novi bitcoini spravijo v obtok. V najboljšem primeru se rudari s poceni električno energijo, saj se tako poveča dobiček. V našem primeru to omogoča zemeljski plin – metan, ki bi sicer izgorel, saj ga upravljavci naftnih ploščadi pogosto preprosto ne morejo drugače uporabiti.

Pomagali so oživeti gospodarstvo

Gorenje zemeljskega plina poleg naftne črpalke. Foto: Shannon Stapleton / Reuters
Gorenje zemeljskega plina poleg naftne črpalke. Foto: Shannon Stapleton / Reuters
Metoda podjetja Giga, ki s pomočjo odvečnega zemeljskega plina poganja generatorje in ustvarja električno energijo za rudarjenje bitcoinov, je pomagala oživeti tudi nekatera mesta na kopnem, kjer so še do nedavnega sežigali odvečen zemeljski plin. Whitehead pravi, da so nekatera njihova rudarska mesta pomagala oživiti lokalna gospodarstva z ustvarjanjem delovnih mest, kot so terenski tehniki in črpalci bitcoinov, ki skrbijo za pravilno delovanje.

V majhnih skupnostih, kjer so vzpostavili rudnike bitcoinov, so ti včasih največji vir prihodkov. »Območje, ki je bilo le mesto duhov, je zdaj našlo način, kako izkoristiti svojo nasedlo energijo, ki so jo zapravljali, in jo monetizirati, in to me navdušuje, saj pomaga skupnosti na splošno,« je dejal Whitehead. Številni poznavalci kripto industrije menijo, da bosta nafta in plin v prihodnjih desetletjih prevladovala v industriji rudarjenja kriptovalut, kar je dober obet za poslovni model podjetja Giga.

image_alt
Leto bitcoina, kriptovalut in blockchain tehnologije

Lohstroh je za CNBC povedal, da je naslednja faza ta, da bodo proizvajalci energije sami postali rudarji bitcoinov. »Mislim, da je to naslednja velika tranzicija, pa naj gre za proizvajalce energije, zemeljskega plina ali česa drugega. Mislim, da bo rudarjenje bitcoinov vplivalo na vse sektorje znotraj industrijskega prostora, saj je rudarjenje bitcoinov neločljivo povezano z energijo, bistvo energije pa je ustvarjanje moči. Zato menim, da boste videli veliko semantike in njihove medsebojne povezanosti,« je pojasnil 23-letni podjetnik.

Več iz rubrike